26.10.17

Έκθεση σοκ: Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο ραγδαία απ' ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες

Το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών κάνει λόγο για σφάλμα στη μέθοδο υπολογισμού της θερμοκρασίας των ωκεανών - Οι ωκεανοί φέρονται να ήταν κατά 15 βαθμούς Κελσίου ψυχρότεροι σε σχέση με όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες

Από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν διεξήχθη στο Παρίσι η παγκόσμια σύσκεψη για το κλίμα, έχουν αλλάξει πολλά. Οι υπολογισμοί για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο σε ελάχιστο χρόνο, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, η μεγαλύτερη «χοάνη» παραγωγής βλαβερών αερίων στον πλανήτη, αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία. Νέα επιστημονική έκθεση ωστόσο, προκαλεί συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς, ως φαίνεται, η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη είναι πολύ χειρότερο, πολύ πιο ραγδαία, απ' ότι είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.Επιστήμονες που ειδικεύονται στη μελέτη του κλίματος και των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη Γη και τους κατοίκους της, προέβησαν σε μία τραγική -για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την ανθρωπότητα στο γενικότερο πλαίσιο- διαπίστωση. Οι ωκεανοί πριν από 100 εκατ. χρόνια, ήταν κατά 15 βαθμούς Κελσίου ψυχρότεροι, σε σχέση με τις θερμοκρασίες που είχαν εκτιμηθεί για την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα.

Το σφάλμα στον υπολογισμό εντοπίστηκε στη μεθοδολογία. Οι επιστήμονες υπολόγιζαν τη θερμοκρασία των ωκεανών με βάση τα υπολείμματα οξυγόνου (Οξυγόνο-18, όπως το ονοματίζουν) στα απολιθώματα κοχυλιών που συλλέγονται από τα βαθιά στρώματα άμμου των ωκεανών. Το Εθνικό Γαλλικό Κέντρο Έρευνας των Ωκεανών αμφισβήτησε τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, υπολογίζοντας τη θερμοκρασία των παγωμένων θαλασσών κατά 15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι οι αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας των παγωμένων θαλασσών και το λιώσιμο των παγετώνων, είναι κατά πολύ χειρότερες απ' ότι είχε υπολογιστεί. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν αποφασιστεί στη Σύσκεψη του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, δεν αρκούν και πως πλέον η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να εκτιμήσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στη βάση του επείγοντος και υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.Το θέμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς φαίνεται πως για μία μακρά περίοδο στη διάρκεια των τελευταίων 100 εκατ. χρόνων, οι θερμοκρασίες των παγωμένων ωκεανών, που εν πολλοίς ορίζουν το κλίμα στον πλανήτη, παρέμειναν σταθερές. Οι μεγάλες μεταβολές έχουν αρχίσει να παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και με -γεωλογικά- ραγδαίο ρυθμό.

«Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης, κάτι που σημαίνει ότι καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό το κλίμα. Εφόσον πιστοποιηθεί ότι οι υπολογισμοί και η μέθοδος που ακολουθούσε η επιστημονική κοινότητα για τον υπολογισμό των θερμοκρασιών τα τελευταία 50 χρόνια, ήταν λανθασμένοι, τότε θα μιλάμε για ανατροπή των δεδομένων προς το χειρότερο», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου.

protothema