6.10.17

Κομισιόν: «Βλέπουμε να ξεκινάει ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία»

Ένα δεύτερο ισπανικό εμφύλιο πόλεμο βλέπει η Κομισιόν με αφορμή την επικείμενη αποσχιστική ενέργεια των Καταλανών εάν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη διαμάχη Μαδρίτης-Βαρκελώνης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που προωθούν οι αυτονομιστές κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πρώτη εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύρραξη στη Δυτική Ευρώπη.
Παρά την απροθυμία της Ε.Ε. να εμπλακεί στην κόντρα ο Γερμανός επίτροπος και σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ, πολύ ανησυχητική»«Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης. Να ελπίζουμε μόνον να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».
Η χρήση του όρου «εμφύλιος πόλεμος» ξυπνά εφιαλτικές μνήμες στην Ισπανία, που βίωσε μια αιματηρή εμφύλια σύρραξη από το 1936-1939.
Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο ο Έτινγκερ επέμεινε πάντως ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να παρέμβει στη διαμάχη.
Φαίνεται πως στην ΕΕ συμφωνούν με την άποψη του pronews.gr ότι από την αρχή η κατάσταση δεν ήταν για να εκτονωθεί (κάποιοι τα σπρώχνουν όλα αυτά παρασκηνιακά θέλοντας να δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την ΕΕ προφανώς) και ότι φέρνει μνήμες σκοτεινές από... Γιουγκοσλαβία.
Αν και στην τότε Γιουγκοσλαβία οι εθνικές διαφορές ήταν πολύ πιο σαφείς. Τώρα αντίθετα πόλύ δύσκολα κάποιος βλέπει διαφορά μεταξύ Καστιλιάνων (που είναι ο πυρήνας των Ισπανών) και Καταλανών (άλλοτε βασίλειο της Αραγονίας).
Οι Βάσκοι από την άλλη είναι όντως ένας άλλος λαός και αρχαιότατος και όμως αν και κάποιος θα περίμενε από αυτούς να πρωτοστατούν σε κάποια αποσχιστική ενέργεια αυτό συμβαίνει από τους Καταλανούς
Πάντως η στάση της ΕΕ είναι υποκριτική. Η ίδια εξέθρεψε τον καταλανικό αυτονομισμό
Λίγοι ξέρουν ότι η Καταλονία έχει την δική της «πρεσβεία» στις Βρυξέλλες από το 2004 και απευθείας έρχεται σε επαφή με τα λόμπι, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο για να επιτυγχάνει συμφωνίες για άμεση χρηματοδότηση της περιοχής από την ΕΕ!
Πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο που τα διαχειρίζεται η καταλανική κυβέρνηση. 
Όμως εκτός Ισπανίας, η Καταλονία θα είναι και εκτός ΕΕ και αυτά θα «κοπούν»
Υπήρχαν μάλιστα και απαιτήσεις των Καταλανών να συμμετέχουν οι υπουργοί τους κατευθείαν στα ευρωπαϊκά συμβούλια κάτι που ως δικαίωμα διατηρείται μόνο για Ισπανούς υπουργούς
Όμως η Καταλονία απαίτησε και κέρδισε το δικαίωμα να συμμετέχει στην Κομισιόν!
Η καταλανική γλώσσα έχει αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ αλλά όχι ισότιμη της ισπανικής που σημαίνει ότι μόνο κάποια έγγραφα θα μεταφραστούν στην καταλανική.
Συνεπώς είναι αργά για δάκρυα καθώς η ΕΕ είναι αυτή που δημιούργησε εν πολλοίς το πρόβλημα
 pronews.gr