20.10.17

Μέρκελ: Απαράδεκτη η Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα


Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία υπέρ της διακοπής χορήγησης κεφαλαίων

Η κατάσταση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαράδεκτη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης ή διακοπής της προενταξιακής βοήθειας που χορηγείται στην Αγκυρα με «υπεύθυνο τρόπο».


Η Μέρκελ προέτρεψε τους εταίρους της την Πέμπτη να διακόψουν τη χορήγηση στην Τουρκία των κεφαλαίων που συνδέονται με την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ. Υπέρ της θέσης της γερμανίδας καγκελαρίου τάχθηκαν το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Ομως στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το δείπνο των ηγετών, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία, η Μέρκελ τόνισε ότι θέλει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως ο διάλογος με την Αγκυρα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι δεν προβλέπει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Αγκυρα για την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Θα πετύχουμε καλό αποτέλεσμα με τη Βρετανία»


Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία μπορούν να επιτύχουν καλό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το Brexit, μετά την έκκληση που απηύθυνε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στους ηγέτες των 27 να δώσουν ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

«Δεν έχω απολύτως καμιά αμφιβολία πως αν είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι - και η ομιλία (σ.σ. της Μέι) στη Φλωρεντία ήταν μια συμβολή - μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλό αποτέλεσμα», είπε η καγκελάριος.

«Από τη δική μου σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως καμιά ένδειξη ότι δε θα πετύχουμε», πρόσθεσε.

tovima.gr