13.10.17

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «είχε στο πατάρι 500 εκατ. δραχμές» – Όλα όσα κατέθεσε μάρτυρας


Συγκλονιστική είναι κατάθεση μάρτυρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚΓιάννη Ανθόπουλου, που κατηγορείται για υπόθεση τοκογλυφίας.
Όπως γράφει η Κατερίνα Κατή στο documentonews.gr, η μάρτυρας κατέθεσε πως «είχε βάλει στο πατάρι 500 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ) που μου ζήτησε για να τα δώσει ως εγγύηση σε Τράπεζα».

«Του είπα» – συνέχισε η μάρτυρας- ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου».
Ακόμα η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο πρώην υφυπουργός (Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας) του ΠΑΣΟΚ της είχε προτείνει να εμπλακεί και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος δικάζεται μαζί με τους υπευθύνους της εταιρίας Namaco -μετέπειτα Gennet- Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη, Αλέξανδρο Μαρτίνη και Κωνσταντίνο Υφαντή.
Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατηγορούνται για τοκογλυφία από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο Γιάννης Ανθόπουλος για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Καταθέτοντας σήμερα στο δικαστήριο η καπνέμπορος από την Καβάλα, Οδέττη Πετρίδη, υποστήριξε ότι είχε απευθυνθεί στον Γιάννη Ανθόπουλο επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι για να μεσολαβήσει ως πολιτικός στην Αγροτική Τράπεζα που είχε πάψει να της δανείζει καθώς είχε μπει στον Τειρεσία.
Αρχικά – υποστήριξε η μάρτυρας – ο πρώην πολιτικός της ζήτησε 500 εκ. δραχμές (περίπου 1,5 εκ ευρώ ) για να τα δώσει στην Τράπεζα ως εγγύηση.
Όπως είπε η κ. Πετρίδη, μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σάκο αεροπορικώς στην Αθήνα και ο Γιάννης Ανθόπουλος της είπε να περάσει από την αίθουσα VIP για να μην χτυπήσουν τα μηχανάκια του αεροδρομίου.
«Πίστευα ότι πραγματικά ήθελε να μας βοηθήσει. Πέρασαν 10 με 15 ημέρες και άρχισε η δικηγόρος μου να ανησυχεί που δεν είχαμε απάντηση. Πήγαμε στην Αθήνα να ζητήσουμε τα χρήματα. Τότε τον είδαμε να τα κατεβάζει από το πατάρι κι εγώ και η δικηγόρος.
Του είπα ότι τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου».
Στη συνέχεια την έφερε σε επαφή με την εταιρία Namaco προκειμένου να της δανείζει με εικονικές συμβάσεις αγοραπωλησίας καπνού.
Η κ. Πετρίδη ίδρυσε δύο εταιρίες ώστε να φαίνεται ότι η Namaco αγοράζει καπνό από τη μία και πουλάει στην άλλη.
«Δανειοδοτούσαν ανθρώπους που έφταναν στα γόνατα, αυτό ήταν το επάγγελμα τους» είπε η κ. Πετρίδη.

Όπως υποστήριξε η μάρτυρας κάθε φορά που εκταμιευόταν ένα ποσό, έδινε στον Γιάννη Ανθόπουλο ποσοστό 10%.
«Μου έλεγε ότι αυτό ήταν η “γλύκα” τους για να μας ξαναβοηθήσουν» σημείωσε, προσθέτοντας «θεωρώ ότι τα μοιράζονταν».
Έτσι έδωσε συνολικά ποσό 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να πουληθεί «ούτε κιλό καπνού», όπως είπε χαρακτηριστικά .
Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Πετρίδη, ο Γιάννης Ανθόπουλος δεν περιορίστηκε στον τοκογλυφικό δανεισμό, αλλά της πρότεινε να εμπλακεί και σε ξέπλυμα χρήματος.
«Όταν γονατίσαμε μας πρότειναν εμπορία κεφαλαίου. Έφερε (ο Γιάννης Ανθόπουλος) μια σακούλα με χρήματα. Μη φοβάσαι μου είπε είναι από κοσμήματα, από πολύτιμους λίθους.
Μας προόριζαν για βαποράκια ξεπλύματος! Εκεί τινάξαμε τα δεσμά», είπε η μάρτυρας.
Η κατάθεση της κ. Πετρίδη θα συνεχιστεί στις 19 Οκτωβρίου.
http://www.tribune.gr/