28.10.17

Η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε 29χρονο για το δέμα-βόμβα στον Παπαδήμο

Ο συλληφθείς νοίκιαζε διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής - Φέρεται να είχε πάνω του δύο όπλα - Εμπλέκεται και στην υπόθεση της αποστολής «τρομο-δεμάτων» στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, τον περασμένο Μάρτιο - Ερευνάται το ενδεχόμενο να είναι ο άτυπος αρχηγός μίας νέας γενιάς των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Ένας 29χρονος, ο οποίος στο παρελθόν είχε προσαχθεί και συλληφθεί αρκετές φορές για επεισόδια -και μάλιστα είχε καταδικαστεί μία φορά σε φυλάκιση δύο ετών- είναι, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, ο άνθρωπος που, τον περασμένο Μάρτιο, έστειλε πακέτο-βόμβα στον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάιο στον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. 

Ένα αποτύπωμα που βρέθηκε στον εμπρηστικό μηχανισμό που εστάλη στο Βερολίνο και ταυτοποιήθηκε, στάθηκε η αιτία -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- να εντοπιστεί ο νεαρός αναρχικός και, έπειτα, από ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή, να συλληφθεί από την αστυνομία.

Ο 29χρονος το τελευταίο διάστημα είχε νοικιάσει διαμέρισμα στην περιοχή της πλατείας Αττικής, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, εκεί όπου τον βρήκαν τα ξημερώματα και τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί. Κατά πληροφορίες, ο 29χρονος είχε πάνω του δύο όπλα.
Ο χώρος έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών συνεργείων της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να εντοπιστούν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ενώ σημειώσεις, κινητά και υπολογιστής ερευνώνται. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τα άτομα, με τα οποία είχε επαφές ο 29χρονος και να διευκρινιστεί αν εκτελούσε εντολές άλλων ή εάν συμμετείχαν και άλλοι στις αποστολές των δεμάτων.  

Έρευνες γίνονται και σε ένα δεύτερο σπίτι, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Αντιτρομοκρατική. Ο ίδιος κρατάει αρνητική στάση, δεν λέει το παραμικρό στους αστυνομικούς και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Αν και το όνομα του 29χρονου δεν βρισκόταν στις λίστες υπόπτων της Αντιτρομοκρατικής, ο νεαρός είχε εμπλακεί σε επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείου, ενώ είχε δώσει το «παρών» σε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε άτομα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που βρίσκονται στη φυλακή.  

Αυτό που ερευνά η αστυνομία είναι το ενδεχόμενο ο νεαρός να αποτελεί τον άτυπο αρχηγό μιας νέας γενιάς των Πυρήνων, να στρατολογήθηκε δηλαδή το 2016 και να οργάνωσε το βραχίονα που έστειλε τα τρομοδέματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ψάχνουν γιάφκα και οπλισμό

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αντριμοκρατική αναζητά το διαμέρισμα-γιάφκα, αλλά και οπλισμό που πιθανόν να κατείχε ο 29χρονος. Παράλληλα, ερευνούν αν ο νεαρός είναι ο κατασκευαστής τον τρομο-πακέτων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή του 29χρονου στην αποστολή παγιδευμένων φακέλων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και με οκτώ παγιδευμένους φακέλους που βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Στις 16 Μαρτίου εντοπίστηκε φάκελος με εκρηκτικά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και γράμμα-βόμβα που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου. Οι γερμανικές αρχές είχαν εντοπίσει γενετικό υλικό, για το οποίο και ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές.

Την ευθύνη για τον φάκελο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναλαβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Στις 20 Μαρτίου, συνολικά οχτώ φάκελοι παγιδευμένοι με εκρηκτικά εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι στο Ελληνικό, στην οδό Αθανασίου Διάκου, στο πλαίσιο των ερευνών μετά τη σύλληψη τιυ 29χρονου στην πλατεία Αττικής.

Οι κάτωθι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα vimaonline.gr
protothema