7.9.17

Ιαπωνία και Ινδία βαδίζουν πια ολοταχώς προς έναν “άξονα” κατά της Κίνας


Η μακρόχρονη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας ενισχύθηκε περαιτέρω, με τα δύο έθνη να ανακοινώνουν περισσότερες διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, περισσότερη εξοπλιστική και όχι μόνο συνεργασία και πιο συντονισμένες προσπάθειες για τον έλεγχο του ταχέως αναπτυσσόμενου κοινού γεωπολιτικού αντιπάλου τους, της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ινδού υπουργού Άμυνας Αρούν Τζάιτλι και του Ιάπωνα ομολόγου του Χισουνόρι Ονοντέρα, οι δυο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη διμερή αμυντική τους σχέση, ιδίως στους τομείς του ανθυποβρυχιακού πολέμου και των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Στην κοινή ανακοίνωση, πέραν των τυπικών ότι «οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», προστίθεται το πολύ ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της «Ειδικής Στρατηγικής και Παγκόσμιας Εταιρικής Σχέσης Ιαπωνίας-Ινδίας».
Οι ανθυποβρυχιακές ασκήσεις που θα εκτελεστούν το 2018 με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επίδειξης των δυνατοτήτων του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) και θαλάσσιας περιπολίας Kawasaki P-1, το οποίο ενδιαφέρει τους Ινδούς.
Και ας μην αμφιβάλουμε, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι στην πορεία θα προκύψουν και άλλα οπλικά συστήματα αιχμής, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, συνεργασίες που θα αλλάξουν τον γεωστρατηγικό χάρτη στην περιοχή.
Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την τρέχουσα πυραυλική κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, με τη σύμμαχο της Κίνας, Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, ενώ λίγες μέρες αργότερα πραγματοποίηση την έκτη της πυρηνική δοκιμή.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι υπουργοί «καταδίκασαν με απόλυτο τρόπο την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της, μεταξύ άλλων και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Η Ιαπωνία και η Ινδία πρόσφατα έχουν συγκρούσει με την Κίνα για τις εδαφικές διαμάχες: Η Ιαπωνία σε μια αμφισβητούμενη αλυσίδα νήσων στην Ανατολική Κίνα (νήσοι Senkaku για την Ιαπωνία, Diaoyu για την Κίνα), ενώ η Ινδία για το Arunachal Pradesh στα Ιμαλάια) και το οροπέδιο Doklam (αμφισβητείται από την Κίνα και την σύμμαχο της Ινδίας, το Μπουτάν).
Τα δύο έθνη έχουν στενή σχέση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η σχέση έχει εντατικοποιηθεί υπό τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος επισκέφθηκε επανειλημμένα την Ινδία και συχνά υποστήριζε στενότερους δεσμούς μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντρα Μόντι ανακοίνωσε την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2016, εκπροσωπώντας τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας της Ιαπωνίας…
ΠΗΓΗ:  ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik---defence-point