1.9.17

Οι Ρώσοι βάζουν πλάτη… και στους Κούρδους τρελαίνοντας Ερντογάν


Το απόλυτο αδιέξοδο φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Άγκυρα στην προσπάθεια να δράσει στην περιοχή του κουρδικού καντονιού Αφρίν, αφού πέραν της παρουσίας Αμερικανών «συμβούλων» που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην ελευθερία κινήσεων των Τούρκων, έρχονται και οι Ρώσοι με πρόσχημα την τήρηση της συμφωνίας αποκλιμάκωσης να στείλουν «στρατονόμους» στην περιοχή, περιπλέκοντας περισσότερο την εξίσωση για τον Ερντογάν.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κατά τους Τούρκους «θυγατρική» του PKK, άρα τρομοκράτες! Ρωσική φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων λοιπόν, καταγράφηκε στο καντόνι πριν κάποιες μέρες, με τους Ρώσους να αναπτύσσονται στην περιοχή μετά από συνεννόηση με τους Κούρδους.
Από κουρδικής πλευράς οι υπολογισμοί είναι προφανείς. Επιδιώκουν την ενίσχυση της αποτροπής τους απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και να μην εμφανίζονται δεδομένοι στις ΗΠΑ υπό τον φόβο να εγκαταλειφθούν για άλλη μια φορά στην πολυτάραχη Ιστορία τους, ενώ οι Ρώσοι δεν επιθυμούν ασφαλώς να «χαρίσουν» τους Κούρδους στους Αμερικανούς.
Σοβαροί παρατηρητές των τεκταινομένων στην περιοχή πιστεύουν, ότι στην τελική διευθέτηση, το Αφρίν ΔΕΝ θα μπει στο ομοσπονδιακό τμήμα των Κούρδων, αλλά θα υπάγεται απευθείας στην Δαμασκό, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μια σημαντική νίκη για τους ρωσικούς σχεδιασμούς.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εγγυητής στην περιοχή θα παραμείνει η Ρωσία, από την οποία θα εξαρτώνται και οι Κούρδοι, και οι Τούρκοι και οι Σύροι! Κάτι παρόμοιο είναι πιθανό να συμβεί και στον νότο, στα σύνορα με το Ισραήλ και την Ιορδανία.
Αν αποφευχθεί ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση που θα άλλαζε εντελώς το σκηνικό, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά τα ρίσκα που εμπεριέχει για όλους, κτυπήσει το Ισραήλ, οι Ρώσοι θα γίνουν -έστω εξ ανάγκης- αποδεκτοί ως τοποτηρητές και εκεί.
defence-point