11.8.17

Ο Τραμπ επιμένει σε επερχόμενο Αρμαγεδδώνα


Φραστική επίθεση πολεμικής ρητορικής κατά της Β. Κορέας εξαπέλυσε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντός του τελευταίου 24ώρου.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη απειλή του για «φωτιά και οργή» ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή, καθώς οι συνθήκες της κρίσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ επιδεινώνονται σε φραστικό επίπεδο, σχολιάζει η εφημερίδα «The New York Times».


Φραστική επίθεση πολεμικής ρητορικής κατά της Β. Κορέας εξαπέλυσε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντός του τελευταίου 24ώρουΑπορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε τόσο από το εσωτερικό όσο κι από το εξωτερικό των ΗΠΑ για την πρώιμα επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η Βόρεια Κορέα κι ο ασταθής ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-ουν έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτήν τη δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ίσως δεν ήταν τόσο σκληρή» δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από την ιδιόκτητη λέσχη γκολφ στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ. 

«Το κάνουν αυτό σε βάρος της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αρκετά χρόνια, και είναι καιρός κάποιος για τον λαό αυτής της χώρας ή για τους λαούς των άλλων χωρών να ορθώσει το ανάστημά του. Έτσι, αν υπάρχει κάτι, ίσως η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετά σκληρή» τόνισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μακράς ακτίνας δράσης, αντέδρασε στην αρχική δήλωσή του με την απειλή να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος και φιλοξενεί μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας. 
«Εάν αυτός (ο Κιμ...) κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα υπάρξει μία αντίδραση που δεν έχει δει κάποιος μέχρι τώρα, αναφορικά με αυτό που θα συμβεί στη Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Τραμπ, ενώ ερωτηθείς εάν η δήλωσή του αυτή αποτελεί πρόκληση απάντησε: «Δεν είναι πρόκληση. Είναι δήλωση. Δεν έχει να κάνει με προκλήσεις. Είναι δήλωση. Δεν πρόκειται να συνεχίσει να απειλεί το Γκουάμ και τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να συνεχίσει να απειλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Όχι, αυτό δεν είναι πρόκληση, όπως το λέτε. Είναι ανακοίνωση που στηρίζεται σε γεγονότα».

Στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τραμπ έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Δημοκρατικών. Έτσι, περισσότερα από 60 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Με την επιστολή αυτή, οι Δημοκρατικοί ζητούν την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ώστε να «συγκρατηθεί» ο πρόεδρος Τραμπ. «Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες κι επικίνδυνες, ενώ ασυναίσθητα αποτελούν ευλογία για την προπαγάνδα που ασκεί η Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως απειλή για τον λαό της Βόρειας Κορέας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στην άσκηση της κριτικής έναντι των δηλώσεων Τραμπ πρόσθεσε τη φωνή του κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχει επισκεφτεί τρεις φορές τη Βόρεια Κορέα ως πολίτης. «Παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στην πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή συνομιλιών της Βόρειας Κορέας και με άλλες χώρες, ειδικότερα με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα» τόνισε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν τη Βόρεια Κορέα ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη «με οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν η ίδια παραμείνει ειρηνική».

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Κιμ Γιονγκ Ουν
Την ώρα που ο Τραμπ προέβαινε στις εν λόγω δηλώσεις, στην Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιείτο μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της πρωτεύουσας και σηκώνοντας τις γροθιές τους φώναζαν συνθήματα υπέρ του ηγέτη της Β. Κορέας.







Ο Τραμπ και η θερινή του ραστώνη
Καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έναρξη των διακοπών του Τραμπ στο Μπεντμίνστερ, ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος να μιλήσει και να σχολιάσει πολλά θέματα.

Στη λέσχη του γκολφ τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αλλά και στενοί συνεργάτες του. Μεταξύ αυτών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. 

Ο Μακμάστερ βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από τα ακροδεξιά ΜΜΕ στις ΗΠΑ μετά την απόφασή του να απολύσει αρκετούς σκληροπυρηνικούς από την ομάδα του στον Λευκό Οίκο, καθώς εκτίμησε ότι αυτοί βρίσκονταν κοντά στον υπεύθυνο στρατηγικής του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Ο Τραμπ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι εμπιστεύεται «απόλυτα» τον στρατηγό Μακμάστερ.


zougla.gr