10.8.17

Η Τουρκία έτοιμη για την επιχείρηση “Ξίφος του Ευφράτη”! Τι θέλει και τι μπορεί να κάνει στη Συρία


Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιχειρήσει ξανά επέμβαση στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους του YPG. Φαίνεται ότι το πάθημα της “Ασπίδας του Ευφράτη” δεν έγινε μάθημα για την Τουρκία που τώρα ετοιμάζει την επιχείρηση με την κωδική ονομασία το “Ξίφος του Ευφράτη”!

“Είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε βαθύτερα το ξίφος μας   στην καρδιά  της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία “, είπε ο Ερντογάν σε μια  σε ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του στην ανατολική τουρκική πόλη Malatya ,σε ομιλία του στις 5 Αυγούστου.Όταν ο Ερντογάν μιλά για τρομοκράτες δεν αναφέρεται στους τζιχαντοστές αλλά στους Κούρδους!
Ο Ερντογάν ξέχασε γρήγορα την αποτυχία της “Ασπίδας του Ευφράτη” ,μιας επιχείρησης που ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο και τελείωσε με πλήρη αποτυχία τον Μάρτιο.
Το al-monitor.com γράφει για τα νέα σχέδια του Ερντογάν επικαλούμενο τουρκικές πηγές.
Ο Ντενίζ Ζέϊρεκ, ένας  δημοσιογράφος που είναι γνωστός  Άγκυρας, αποκρυπτογραφεί τα λεγόμενα  του Ερντογάν:
“Όταν ο πρόεδρος λέει ότι το ζήτημα στη Συρία έχει ξεπεράσει τα όρια της καταπολέμησης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αναφέρεται στα σχέδια της Ρωσίας και των ΗΠΑ για το μέλλον της Συρίας”, γράφει ο Ζέϊρεκ στη στήλη του στην εφημερίδα Hurriyet.
“Αυτές οι δύο χώρες ανοίγουν μια νέα βάση στη Συρία κάθε μέρα. Προβλέπουν αυτόνομες περιοχές για τους Κούρδους στη Συρία “, πρόσθεσε ο Ζέιρεκ.
Αυτές είναι  κόκκινες γραμμές για την Άγκυρα, η οποία βλέπει τις  Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν βοήθεια  στο YPG. Όπως και η Μόσχα, η Ουάσιγκτον αρνείται να καταγράψει το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση.
Διαρροή από τουρκικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει  ότι η Ουάσιγκτον έχει δώσει στους Κούρδους ακόμη και άρματα μάχης.
Το βέβαιο είναι ότι η όποια επιχείρηση των Τούρκων στη Συρία δεν θα ΄χει την υποστήριξη ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα εξέφρασαν επίσημα τη δυσαρέσκειά τους στο παρελθόν, όταν οι Τούρκοι στρατιώτες έκαναν επιχειρήσεις  ενάντια στο YPG. Ο τουρκικός βομβαρδισμός των στόχων του YPG τον Απρίλιο, για παράδειγμα, προκάλεσε επιθέσεις από τις δύο υπερδυνάμεις.
Η Ρωσία έσπευσε επίσης να προστατεύσει το YPG νωρίτερα φέτος στην  πόλη της Afrin. Η Ουάσινγκτον αντιτάχθηκε επίσης σε μια τέτοια κίνηση από την Τουρκία με το σκεπτικό ότι θα υπονόμευε την προγραμματισμένη επίθεση εναντίον της Ράκα, μια προσπάθεια που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος από τους μαχητές του YPG.
Ανεξάρτητα από τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για το YPG, η Τουρκία παραμένει μέρος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. και συνεργάζεται επίσης με τη Ρωσία και το Ιράν στη “διαδικασία της Αστάνα”, που αποσκοπεί στην άμβλυνση της συριακής κρίσης.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για πιθανό συμβιβασμό μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας όσον αφορά την  κουρδική κοινότητα και την πόλη Idlib, όπου ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες που υποστηρίζουν την Τουρκία είναι έτοιμες να χτυπήσουν.
Τούρκοι, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία. Αναμένεται επίσης να συζητήσουν την κατάσταση στην Afrin και την Idlib. Εάν  οι συζητήσεις είναι επιτυχής,  θα μπορούσαν να μειωθούν οι   εντάσεις στη βόρεια Συρία και να καθυστερήσει μια τουρκική εισβολή.
Ο κίνδυνος για την Άγκυρα είναι ότι μια τουρκική επιχείρηση που δεν έχει τις αμερικανικές και ρωσικές ευλογίες θα μπορούσε να την αποδυναμώσει περαιτέρω  στις  συνομιλίες για τη Συρία . Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το “Ξίφος του Ευφράτη” προετοιμάζεται εδώ και μήνες και οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η Τουρκία ανησυχεί για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα προετοιμάζουν το έδαφος για μια αυτόνομη  κουρδική περιοχή στη Συρία κατά μήκος των συνόρων με την  Τουρκία. Ο Ερντογάν λέει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Ερντογάν αναφέρει ότι η νέα επιχείρηση στη Συρία θα βασιστεί στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη.
Η επίτευξη των στόχων της επιχείρησης  αποδείχθηκε πιο περίπλοκη από την αναμενόμενη και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Ο Τούρκος στρατός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατάφεραν τελικά να πάρουν  2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το IS.
Όσον αφορά την Άγκυρα, η επιχείρηση Euphrates Shield έθεσε επίσης τέλος στα κουρδικά σχέδια για να ενώσουν  μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των πόλεων Κομπάνι στα ανατολικά και της Αφρίνας στα δυτικά. Και οι δύο πόλεις ελέγχονται από το YPG. Το έδαφος μεταξύ τους, που εκτείνεται από τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια μέχρι το Αλ-Μπαμπ στο νότο, ελέγχεται από την Τουρκία και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Η ομιλία του Ερντογάν στη Μαλάτια ήρθε αμέσως μετά από μεγάλες αλλαγές  στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Ζέιρεκ ανέφερε ότι το πρώτο καθήκον των νέων Αρχηγών  θα είναι η επιχείρηση της Συρίας.Ωστόσο απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί όπως ο Naim Baburoglu πιστεύει ότι ο στόχος της επόμενης επιχείρησης της Τουρκίας θα περιοριστεί στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας και δεν θα έχει μεγαλύτερους στόχους όπως η κατάληψη της Afrin από το YPG.
“Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να πολεμά το  YPG καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει αυτή τη ζώνη, η οποία θα περιλαμβάνει την πόλη του Tel Rifaat, καθώς και την περιοχή μεταξύ Afrin και Idlib”, δήλωσε ο Baburoglu στο Al-Monitor. «Όσο η Τουρκία παραμένει μακριά από την Afrin, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα δεχθούν τη νέα επιχείρηση της Τουρκίας».
 militaire