15.8.17

Τα «μαζεύει» ο Κιμ Γιόνγκ-Ουν για το Γκουάμ


Να «παγώνει» το σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων προς το Γκουάμ φέρεται να αποφάσισε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ουν, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως μπορεί να αλλάξει στάση «εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν στις εξαιρετικά επικίνδυνες» ενέργειές τους.


Τις πληροφορίες μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA, υπογραμμίζοντας πως ο Κιμ επιθεώρησε το σχέδιο εκτόξευσης των πυραύλων προς το Γκουάμ, ενώ προσθέτει πως αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να παρακολουθήσει τις αμερικανικές ενέργειες για «λίγο ακόμα».

Η εν λόγω απόφαση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας φέρεται να συνιστά ένα πιθανό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μετά από έξι εβδομάδες ανταλλαγής απειλών ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. 

Σημειώνεται, πως πριν από μόλις λίγες ημέρες ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι η Πιονγκγιάνγκ κινδυνεύει με πρωτοφανή «φωτιά και οργή» εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια κλιμάκωσε τη ρητορική του λέγοντας ότι τα αμερικανικά όπλα είναι έτοιμα να χτυπήσουν.

Στο τηλεγράφημα του KCNA ο Βορράς αποσαφηνίζει πως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να υλοποιήσει το σχέδιο για εκτόξευση βλημάτων προς το Γκουάμ, ενώ προσθέτει ότι ο κ. Κιμ θα λάβει μία «σημαντική» απόφαση εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τη «ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά τους.

«Προκειμένου να εξουδετερώσουν την ένταση και να αποτρέψουν επικίνδυνη στρατιωτική σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν μία πρέπουσα επιλογή αρχικά και να κάνουν και τις [ανάλογες] πράξεις», φέρεται να είπε ο κ. Κιμ, σύμφωνα με το KCNA, ενώ δεν είναι σαφές εάν η προειδοποίησή του συνδέει το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων ανοιχτά του Γκουάμ με συγκεκριμένες αμερικανικές ενέργειες, όπως τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νοτίου Κορέας, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 21 Αυγούστου.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απηύθυνε κάλεσμα στις ΗΠΑ να αναλογιστούν εάν η σημερινή έκρυθμη κατάσταση είναι στο συμφέρον τους και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις «αλαζονικές προκλήσεις» σε βάρος του Βορρά.

Στις 15 Αυγούστου η Βόρεια και η Νότια Κορέα γιορτάζουν την Ημέρα της Απελευθέρωσης από την Ιαπωνία, γιορτή που παραδοσιακά θεωρείται ημέρα πιθανών προκλήσεων από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ

zougla.gr