24.8.17

«Εισβολή» από αγριογούρουνα στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης


Για «εισβολές» στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης από αγριόχοιρους που μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών, αναζητώντας τροφή, κάνει λόγο δημοσίευμα της «Μακεδονίας της Κυριακής».
Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι του Πανοράματος, της Εξοχής, του Χορτιάτη, του Ασβεστοχωρίου, των Πεύκων και του Ρετζικίου, συναντούν καθημερινά αγριογούρουνα στους δρόμους, τα οποία κάνουν ζημιές σε κήπους, αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.
Όπως έχει αναφερθεί, στο Πανόραμα μία ημέρα μπήκαν και σε δημοτικό σχολείο, ενώ σε κάποια σπίτι έχουν παλέψει και με σκύλους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ενός υβριδίου αγριόχοιρου, που προέκυψε από διασταύρωση αγριόχοιρων και ήμερων γουρουνιών. Το υβρίδιο αυτό πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα τροφής, λόγω αύξησης των δέντρων με καρπούς, ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν και δύο φορές τον χρόνο.  «Στη χώρα μας και κυρίως στην ηπειρωτική της επικράτεια, εξαιτίας της εγκατάλειψης της ορεινής και ημιορεινής υπαίθρου, σταδιακά η λιβαδική και αγροτική γη μετεξελίσσεται σε δασική, με αποτέλεσμα να παρέχεται ποιοτικότερο και εκτενέστερο ενδιαίτημα στον αγριόχοιρο», δήλωσε στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο Κυριάκος Σκορδάς, δασολόγος, περιβαλλοντολόγος, συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μ-Θ. Επίσης, από τη δεκαετία του 1990 που έγιναν τα καταφύγια άγριας ζωής έχουν αυξηθεί οι περιοχές απαγόρευσης της θήρας, ενώ στην αύξηση του πληθυσμού έχει συμβάλει και ο έλεγχος της εαρινής λαθροθήρας.
«Στο νομό Θεσσαλονίκης η θήρα επιτρέπεται σε ελάχιστες περιοχές. Οι αγριόχοιροι έχουν χώρο, βγαίνουν έξω, έχουν καταλάβει ότι κοντά στον άνθρωπο θα βρουν τροφή και αναζητούν πλέον ‘εστιατόρια’ κοντά στα σπίτια, ακόμη και στα σκουπίδια», αναφέρει ο κ. Σκορδάς.

huffingtonpost