5.7.17

Δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke στην Ελλάδα από ΗΠΑ αλλά μέσω “τρίτης χώρας”


Η παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών  Arleigh Burke στην Ελλάδα , είναι μια υπόθεση που η Αθήνα “κυνηγά” με μανία, ειδικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Πολεμικά πλοία που μπορούν να εξασφαλίσουν το “κλείδωμα” του εναέριου χώρου μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί χωρίς να ΄ναι κάθετα αρνητικοί “ανθίστανται” ,περισσότερο για να μην “προκαλέσουν” τουρκικές αντιδράσεις.
Ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να δώσουν τις ευλογίες τους, ώστε η Ελλάδα να πρoμηθευτεί τα δύο αντιτορπιλικά από άλλη χώρα που διαθέτει αυτόν το τύπο στο Στόλο της!
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε συζητήσει το θέμα των αντιτορπιλικών στη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τ.Μάτις, στο Πεντάγωνο.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί σήμερα  στην Ουάσινγκτον με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps. Το θέμα των αντιτορπιλικών θα συζητηθεί.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke” φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D.
Ο οπλισμός περιλαμβάνει πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx, ένα πυροβόλο Mk-45 Mod1-4 των 127 mm, 2 πυροβόλα M242 Bushmaster των 25mm και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32. Μπορούν να εκτοξεύσουν Τόμαχοκ, αλλά τα πλοία που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα δεν θα ΄χουν τέτοια όπλα.
Στο βίντεο ένα αντιτορπιλικό Arleigh Burke στον Πειραιά.
militaire