18.7.17

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν τον επανεξοπλισμό της Ελλάδας: Σε 60 ημέρες υπογράφουν για 70 μαχητικά OH-58D Kiowa Warrior!


Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε την Ελλάδα ότι υπογράφεται εντός των επόμενων 60 ημερών η LoA (Letter of Offer and Acceptance) για την παραχώρηση στην Ελλάδα των 70 μαχητικών/αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στο πλαίσιο του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν παραχώρησης στρατιωτικού υλικού από τιν ΗΠΑ στην Ελλάδα από την εποχή του ανταρτοπολέμου (1946-1949), τόσο σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η αξία του υπό παραχώρηση υλικού ξεπερνά να 400 εκατ. ευρώ, όσο και επιχειρησιακά αφού θα αλλάξει τον χάρτη στο ισοζύγιο ισχύος της εναέριας ένοπλης αναγνώρισης σε Εβρο και Αιγαίο και όχι μόνο:
Τα ελικόπτερα θα διασπαρούν σε ένα μεγάλο ποσοστό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για προωθημένη αναγνώριση ημέρα και νύχτα. Μέχρι τώρα ο ΕΣ δεν διαθέτει καμία δυνατότητα νυχτερινής τα  εναέριας αναγνώρισης (εδώ που τα λέμε ούτε καν ημερήσιας αφού Sperwer είναι UAV πυροβολικού και όχι αναγνώρισης)!
Το ζήτημα της απόκτησης των 70 OH-58D Kiowa Warrior ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και έλαβε "σάρκα και οστά" επί αρχηγίας του πρώην Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Β.Τελλίδη που εργάστηκε με συνέπεια επάνω στην απόκτηση του προγράμματος.
Το ΓΕΣ έχει αποφασίσει τα μισά ελικόπτερα να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα όπου θα προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης και αναγνώρισης 24 ώρες το 24ωρο λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο.καταδείκτη και του επιτρέπει  να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκταΤο μικρό μέγεθος OH-58D Kiowa   (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7», κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν αποτελεσματικό εργαλείο.
Ο Αμερικανικός Στρατός διέθετε τον Δεκέμβριο του 2013 περί τα 338 ενεργά ΟΗ-58 και η Εθνοφρουρά άλλα 45 που είναι σχεδόν καινούρια! 
Το 2016 δημοσιεύτηκε η λίστα του στρατιωτικού υλικού που οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος EDA.
Στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2017 εστάλη από την Ελλάδα στις ΗΠΑ η LoR (Letter of Request) για την απόκτηση των ελικοπτέρων.
Μετά την υπογραφή της LoA θα προσδιοριστεί ακριβώς το κόστος του ελληνικού προγράμματος (έχουν προβλεφθεί 40 εκατομμύρια ευρώ για την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους) που θα καταβληθούν μέσω πιστώσεων FMS.
Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου άσχετη με την κατάσταση στο ισοζύγιο ισχύος στον Εβρο και το Αιγαίο, όπου η Τουρκία έχει αποδυθεί σε φρενήρη εξοπλιστική προσπάθεια και ανατρέπει γοργά οποιαδήποτε έννοια "ισορροπίας", κάτι που οι Αμερικανοί σαφώς και δεν επιθυμούν.
Δείτε ένα ελικόπτερο του τύπου σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν:
pronews