1.6.17

Στροφή των ΗΠΑ σε επενδύσεις στην Ελλάδα: Μεγάλη συμφωνία του κολοσσού United Technologies Corporation με την ελληνική «ΘΕΩΝ Αισθητήρες»

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

του Πέτρου Αναστασίου
Αποφασισμένες να επνδύσουν στην Ελλάδα, εμφανίζονται για πρώτη φορά οι ΗΠΑ και σε μάλιστα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, πέρα από τους "κλασικούς" τομείς του τουρισμού: Ο αμερικανικός κολοσσός United Technology Corporation (UTC Aerospace Systems) (πωλήσεις 14 δισ. δολ.) πρωτοπόρος στον τομέα παραγωγής αισθητήρων υπέρυθρης ακτινοβολίας, προτίθεται να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην συνεργασία της με την ελληνική ΘΕΩΝ Αισθητήρες Α.Ε.Β.Ε., κορυφαία εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής προϊόντων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης!
Ο ευρύτερος αμερικανικός όμιλος που έχει αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, η United Technologies Corporation που συμπεριλαμβάνει και άλλες γνωστές εταιρείες, όπως π.χ. Pratt & Whitney, Οtis Elevator Company και άλλες με συνολικές πωλήσεις γύρω στα 60 δισ. δολάρια!
Η συμφωνία που υπογράφεται καθιστά την ελληνική εταιρεία συνεταίρο και επίσημο προμηθευτή-βιομηχανικό συνεργάτη σε παγκόσμια κλίμακα των προηγμένης τεχνολογίας αιχμής συστημάτων αισθητήρων υπέρυθρης ακτινοβολίας (SWIR) της United Technology Corporation και των αντίστοιχων προϊόντων της Sensors Unlimited Inc. και της N2 Imaging Systems, οι οποίες αμφότερες ανήκουν στον ευρύτερο αμερικανικό όμιλο.
Η συμφωνία αφορά τον σχεδιασμό συστημάτων τελευταίας γενάς υπέρυθρης όρασης για αμυντική και πολιτική χρήση, από την ελληνική εταιρεία και αφορά 47 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η αμερικανική επενδυση στην ελληνική υψηλή τεχνολογία θαα δημιουργήσει αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αλλά το κυριότερο είναι ότι θα κατατάξει την Ελλάδα στις κορυφαιες θέσεις των χωρών που παράγουν συστήματα νυκτερινής όρασης για κάθε είδους χρήση.
Η Sensors Unlimited παρέχει ολοκληρωμένα προϊόντα απεικόνισης – ανίχνευσης κύματος (SWIR), παράγοντας αισθητήρες και τελικά προϊόντα που επιτρέπουν στους χρήστες να «βλέπουν πέρα» από αυτό που μπορεί να ανιχνεύσει ο άνθρωπος με γυμνό μάτι.
Τα συστήματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι κυρίως αυτόνομα φορητά συστήματα, καθώς και συσκευές τεχνολογίας αισθητήρα SWIR, τοποθετούμενες σε αμυντικά και αεροδιαστημικά συστήματα και σε αντίστοιχα αξεσουάρ, όπως ενισχυτές φωτεινότητας (Illuminators) και καταδείκτες Laser.
Στο πλαίσιο της νέας, αυτής, συνεργασίας, η ΘΕΩΝ καθίσταται ο διεθνής διανομέας, προσφέροντας προστιθέμενης αξίας βιομηχανική υποστήριξη και συντήρηση των προϊόντων της Sensors Unlimited και της N2 Imaging Systems σε 47 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως, επίσης, και αυτών στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Λατινική Αμερική.
Σημειώνεται ότι η ΘΕΩΝ συνεργάζεται, ήδη, επί σειρά ετών με την Ν2 Imaging για τη  βιομηχανική σχεδίαση  και  συμπαραγωγή καινοτόμων προϊόντων πολλαπλών αισθητήρων νέας γενιάς.
Ως εκ τούτου, με τη συνεργασία αυτή, η ΘΕΩΝ επεκτείνει το υπάρχον φάσμα των προϊόντων της και είναι σε θέση να παρέχει στους πελάτες της μία ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογικών προϊόντων απεικόνισης και ανίχνευσης, καλύπτοντας πλήρως το φάσμα των διαθέσιμων αισθητήρων από το ορατό, το κοντινό υπέρυθρο με τις λυχνίες ενίσχυσης φωτός και πλέον το SWIR, καθώς και τους υπέρυθρους αισθητήρες θερμικής απεικόνισης.
Επιπρόσθετα, η Θέων θα συνεισφέρει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της UTC, μέσω της εκτενούς τεχνογνωσίας της στη σχεδίαση και προσαρμογή προϊόντων στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη.  
«Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την στρατηγική συνεργασία, που για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις δυνατότητες του τμήματος ανάπτυξης και σχεδίασης, όπως επίσης και του διεθνούς δικτύου διανομής της ΘΕΩΝ Αισθητήρες Α.Ε.Β.Ε.», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Θωμάς Ντάκος.
«Αυτή η συμφωνία εντάσσεται στην πεποίθηση και συνάμα στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου μας, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνή κόμβο στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας προϊόντων και υπηρεσιών στην αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΘΕΩΝ και του Ομίλου EFA VENTURES, Κρίστιαν Χατζημηνάς.
H ΘΕΩΝ Αισθητήρες Α.Ε.Β.Ε., μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε το 1997 και σήμερα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους, σε διεθνές επίπεδο, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού και Ηλεκτροοπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην Άμυνα και την Ασφάλεια.
Με έδρα στην Αθήνα, γραφεία στο Άμπου Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη, γραμμή συμπαραγωγής των προϊόντων της στην Αυστραλία, την Ινδία και στην Ινδονησία και συμβάσεις σε περισσότερες από 36 χώρες στον κόσμο, καταγράφει πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Προιόντα της χρησιμοποιούν οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις KSK, ο Βέλγικος Στρατός, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, οι Συνοριοφύλακες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η Προεδρική Φρουρά των Η.Α. Εμιράτων, ο Στρατός του Κατάρ, ο Στρατός του Πακιστάν, ο Στρατός της Σιγκαπούρης, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Αυστραλιανός Στρατός, η Αστυνομία της Ιαπωνίας, ο Χιλιανός Στρατός, και βέβαια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.