10.6.17

«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑNΕΛ στα μέτρα...


Από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή οι πέντε τροπολογίες, ενώ καταψηφίστηκαν από 84 της αντιπολίτευσης, με 63 μάλιστα βουλευτές να απουσιάζουν.
Με τη γνωστή  οριακή κυβερνητική πλειοψηφία πέρασαν χθες στη Bουλή τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα του 4ου μνημονίου, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε –ενόψει Εurogroup– να προωθήσει άρον άρον με πέντε τροπολογίες σε ένα εντελώς άσχετο ν/σ που αφορούσε την κύρωση μιας συμφωνίας για το... ψάρεμα στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, οι πέντε τροπολογίες ψηφίστηκαν από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και καταψηφίστηκαν από 84 της αντιπολίτευσης, με 63 βουλευτές να απουσιάζουν (!) είτε αιτιολογημένα (το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία) είτε και φεύγοντας νωρίτερα από τη Bουλή ενόψει Σαββατοκύριακου και έχοντας βέβαια προδικάσει το αποτέλεσμα.
Από την αρχή της συνεδρίασης ήταν εμφανής η προσπάθεια των βουλευτών της κυβέρνησης να υποβαθμίσουν τη σημασία των τροπολογιών και ει δυνατόν να μη γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη ότι επρόκειτο για νέα επαχθή μέτρα. Η αντιπολίτευση ωστόσο ήδη από προχθές, αφότου έγινε γνωστό το ακριβές περιεχόμενό τους, φρόντισε να αναδείξει ακριβώς το αντίθετο.
Τον τόνο, πριν ακόμη και από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη που ζήτησε εδώ και τώρα εκλογές με το επιχείρημα ότι «έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της κοινωνίας», έδωσε η κ. Φώφη Γεννηματά. Ζητώντας πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς τον λόγο, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος –σημειώνεται ότι– επέλεξε να μην παρίσταται στα κυβερνητικά έδρανα.
«Μας διαβεβαιώνατε ότι, με την ψήφιση των μέτρων τον Μάιο, ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές και ότι θα φέρνατε λύση για το χρέος. Δύο δεσμεύσεις, δύο ψέματα και τώρα σας μένει η ταπείνωση, η ψήφιση διατάξεων που φανερώνουν κρυφές δεσμεύσεις σας», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέδειξε τις τροπολογίες που καθιστούν ακόμη πιο επαχθή την πρόσφατη συμφωνία την οποία υπέγραψε με την τρόικα η κυβέρνηση. «Μας διαβεβαιώνατε για αυξήσεις συντάξεων μέχρι το 2018 και τώρα μας λέτε πως θα τις παγώσετε μέχρι το 2022. Μας διαβεβαιώνατε πως η επεκτασιμότητα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων θα έρθει το 2018 και τώρα αυτή η ημερομηνία πάει περίπατο. Ανοίγετε τον δρόμο για χειρότερη ρύθμιση του αφορολογήτου. Καταψηφίζουμε αυτές τις διατάξεις της ντροπής που δεν τολμήσατε να τις φέρετε με κανονικές διαδικασίες, αλλά να τις περάσετε άρον άρον», κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι όλοι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ αποχωρούν από τη συνεδρίαση, καθώς, όπως είπε η κ. Γεννηματά, «εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που αφορά τη μισή Ελλάδα και εσείς κοιτάτε πώς θα την ξεπετάξετε μέσα από τροπολογίες».
Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ –ο Περισσός το είχε προαναγγείλει από προχθές το βράδυ καταγγέλλοντας ως εξευτελιστική την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ– ενώ ακόμη και ο Βασ. Λεβέντης ήταν ασυνήθιστα οξύς έναντι του κ. Τσίπρα. Του καταλόγισε ότι οδήγησε την Ελλάδα σε μια νέα εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν και αναρωτήθηκε «γιατί επέμεινε ο κ. Τσίπρας να εξευτελίσει τη χώρα σηκώνοντας τόσο ψηλά το θέμα του χρέους, όταν όλοι ξέραμε ότι αυτό θα συζητηθεί τον Αύγουστο του 2018;».
«Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης έχουν καταντήσει σαν τις κόκκινες πλαστικές κορδέλες της Τροχαίας, που κάθε μέρα μετακινούνται σε άλλο σημείο», είχε σχολιάσει ειρωνικά ο κ. Στ. Θεοδωράκης, με το Ποτάμι να έχει ήδη προαποφασίσει σε συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι θα ψηφίσει θετικά μόνο τις διατάξεις για τους περιορισμούς στη χορήγηση των δανείων των κομμάτων.
Καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην πάρει τον λόγο, τον ρόλο υπεράσπισης των κυβερνητικών επιλογών ανέλαβε κυρίως ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Αιτιολόγησε τη βιασύνη της κυβέρνησης να περάσει τα υπολειπόμενα μέτρα με τροπολογίες ως απάντηση στον κίνδυνο «κάποιοι από τους αντιπάλους μας να μετατρέψουν εσκεμμένα το Eurogroup της Πέμπτης σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα αντί να μιλήσουμε για το χρέος», ενώ η κ. Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση επεξέτεινε την καθήλωση των συντάξεων και το 2022, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «πάγωμα της αύξησής τους και όχι περικοπή».
kathimerini