9.6.17

Οι Καταρ – αμένες Συμμαχίες



Σκέψεις από τον Δημήτρη Δρογίδη*

Η πρόσφατη απομόνωση του Κατάρ από γειτονικές χώρες, με πρόσχημα την Τρομοκρατία, φέρνουν νέα κρίση (οικομική και πολιτική) κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου.
Αυτή η απομόνωση έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Οι συμμαχίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας θυμίζουν τις «σφαίρες επιρροής» πριν το εναρκτήριο λάκτισμα της επικείμενης αναμέτρησης.
Η τουρκική διπλωματία, όπως πάντα παραμένει ο «επιτήδειος ουδέτερος» όπως την περιέγραψε ο Frank Weber.  Αυτή είναι η ιστορία της Τουρκίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και η Τουρκία δεν πολέμησε ποτέ, οι Τούρκοι διπλωμάτες ανέπτυξαν έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα. Επέτυχαν να διατηρήσουν την χώρα τους ανέπαφη και, όπως δείχνει το βιβλίο αυτό ζημίωσαν τις πολεμικές προσπάθειες τόσο των Συμμάχων όσο και του Άξονα. Πριν τον πόλεμο, οι Τούρκοι συμμάχησαν με την Βρετανία και την Γαλλία, μόνο όμως αφού η Γερμανία είχε αρνηθεί να διαπραγματευθεί μαζί τους. Αργότερα, όταν ο πόλεμος απλώθηκε στην Μέση Ανατολή, η ναζιστική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη αλλά ήδη το αντίτιμο της τουρκικής υποστηρίξεως είχε αυξηθεί. https://www.politeianet.gr/books/weber-g-frank-thetili-o-epitideios-oudeteros-190583
Μια παρόμοια στάση θα κρατήσει και τώρα ως καιροσκόπος διαμεσολαβητής. Από την άλλη το Ιράν θα κοιτάξει να επωφεληθεί της κατάστασης (πολιτικά και ενεργειακά).
Οι ΗΠΑ θα παίξουν το ενεργειακό παιχνίδι για να προσαρμόσουν μια τιμή στα μέτρα τους, ανάλογο παιχνίδι στήθηκε στον Πόλεμο του Κόλπου (1990 – 91)
Η Ρωσία θα βρεθεί απέναντι για να αποτελέσει τον τρίτο πόλο κι έχει κι αυτή στραμμένη την προσοχή της στη θέση του Ιράν, βέβαια ο παράγοντας διεθνής τρομοκρατία έχει μεγάλη βαρύτητα, αλλά η διεθνής διπλωματία πετάει το μπαλάκι σε μια πλευρά μέχρι να επιστρέψει στην άλλη.
Η Ευρώπη αιμοραγεί από τα χτυπήματα και μάλιστα η Κ. Ευρώπη βρύθει μοναχικών λύκων και Τζιχαντιστών που χτυπούν ανύποπτους πολίτες. Όμως το εμπόριο όπλων (νόμιμο και παράνομο) γίνεται παντού.
Θυμίζει πολύ αυτή την παράδοξη ρήση «φαγωθείτε, σκοτωθείτε, μόνο μη μαλώνετε» δεν υπάρχει διεθνής νομιμότητα. Μήπως η νομιμότητα φυλλορροεί γιατί αλλάζει η παγκόσμια πραγματικότητα.
Ποιος θα σταματήσει την τρομοκρατική φρενίτιδα; Όχι βέβαια η πολεμική θηριωδία των Τζιχαντιστών. Γιατί τώρα η απομόνωση του Κατάρ από τα άλλα ισλαμικά κράτη; Τι ετοιμάζουν στη Μεσόγειο; Γιατί όλοι κοιτάζουν τα ενεργειακά της περιοχής;

*Ο Δημήτριος Δρογίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Αριδαία Πέλλας. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris1), τέως Υπότροφος Unesco και Συγγραφέας ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών μελετών.


*Ο Δημήτριος Δρογίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Αριδαία Πέλλας. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris1), τέως Υπότροφος Unesco και Συγγραφέας ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών μελετών.