23.6.17

«Φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» στις φετινές Γαλλικές Εθνικές Εκλογές;


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

     Θα αναρωτηθείτε, δικαίως, γιατί έβαλα αυτόν τον τίτλο στο άρθρο μου αλλά θα σας παρακαλέσω να το διαβάσετε και στη συνέχεια να κρίνετε εάν ο τίτλος περιγράφει μια ενδιαφέρουσα πραγματικότητα.
     Μερικά 24ωρα μετά τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών Βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 18ης Ιουνίου και μερικές εβδομάδες μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου, οι αριθμοί αποκρυσταλλώθηκαν, τα πνεύματα ηρέμησαν, και η ζωή θα συνεχιστεί με τα θετικά και αρνητικά στην Οικονομία, την Κοινωνία και τις Διεθνείς Σχέσεις που κληρονόμησε ο Νέος Πρόεδρος κ Macron από τον ‘μέντορά’ του κ Hollande.

     Οι αριθμοί λένε πολλά και μάλιστα πολύ περισσότερα από όσα μας έλεγαν προεκλογικά και συνεχίζουν να μας λένε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, αυτά που πολλοί πλέον σε παγκόσμια κλίμακα χαρακτηρίζουν «συστημικά ΜΜΕ».
     Αφού σας θυμίσω την ατάκα που διατείνεται ότι «η Στατιστική είναι ο επιστημονικός τρόπος για να λέει κανείς…ψέματα» θα σας καλέσω να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών του 2017 και του 2012 και στην παρούσα κατάσταση των δύο μεγάλων παρατάξεων της Γαλλικής Πολιτικής ζωής, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς και του νεοσύστατου πολιτικού μορφώματος με τον τίτλο «Δημοκρατία Εμπρός» (La République Εn Μarche!) που με σαφή πλειοψηφία 350 εδρών θα πρωταγωνιστήσει στην Γαλλική Βουλή των 577 εδρών τα επόμενα 5 χρόνια.
     Ο νέος, εκλογικά και ηλικιακά, Γάλλος Πρόεδρος είχε εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη στήριξη από τα ΜΜΕ και εντός και εκτός Γαλλικών συνόρων και τελικά ΚΑΙ την στήριξη του απερχόμενου προέδρου κ Hollande με το επιχείρημα ότι ήταν «άφθαρτος, χωρίς πολιτικό  παρελθόν»!..
     Η αλήθεια είναι ότι ο κ Macron πέρασε από την κορυφαία Σχολή «παραγωγής στελεχών της Γαλλικής Διοίκησης» και θήτευσε ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Οικονομικών του κ Hollande κατά τη διετία 2014-2016 και παραιτήθηκε για να δημιουργήσει το δικό του Κόμμα και να διεκδικήσει αυτοδύναμος πολιτική Εξουσία…
     Βασιζόμενη σε αυτά τα δεδομένα, ενός ατόμου με υψηλής στάθμης ακαδημαϊκή και διοικητική παιδεία που «από το πουθενά βγαίνει μπροστά ως Υπουργός της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης και στη συνέχεια ως Ιδρυτής ενός νέου πολιτικού μορφώματος», η αντίπαλός του στις Προεδρικές Εκλογές κ Le Pen τον χαρακτήρισε «κλώνο» και «πνευματικό τέκνο» του απελθόντος Προέδρου Hollande ανέφερε συχνά σε ομιλίες της ότι ο απερχόμενος (και κατά γενική ομολογία «αποτυχημένος») Γάλλος Πρόεδρος ήταν στο αυτί του κ Macron 2 φορές την ημέρα!..
       Ήταν χαρακτηριστικό και το επιχείρημα της κ  Le Pen που επεσήμανε στους Γάλλους ότι ψηφίζοντας τον κ Macron θα δώσουν στον απερχόμενο Πρόεδρο κ Hollande την δυνατότητα να εξέλθει από την κυρία είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και να επιστρέψει εκεί από κάποιο… παράθυρο!...
     Στη δεύτερη Κυριακή των Προεδρικών εκλογών ο κ Macron πήρε 20 εκατομμύρια ψήφους και η κ Le pen πήρε 10 εκατομμύρια ψήφους, με αντίστοιχα ποσοστά 66% και 40%…    
     Η προβολή του νέο-εκλεγέντος Γάλλου Προέδρου και του Κόμματός του από τα «συστημικά ΜΜΕ» εντός και εκτός Γαλλικών συνόρων συνεχίστηκε με απίστευτο ρυθμό, μέγεθος και ένταση και οι προβλέψεις ήταν για ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ και πρωτόγνωρη πλειοψηφία στη Γαλλική Βουλή… Τελικά το Κόμμα του κ Macron επικράτησε όχι σαρωτικά αλλά με σαφή πλειοψηφία!.
     Λίγη προσεκτική μελέτη των αριθμών αναδεικνύει κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα:
     Στον δεύτερο γύρο των Βουλευτικών εκλογών του 2017 ψήφισαν μόνο 20 εκατομμύρια Γάλλων και τα Λευκά-Άκυρα ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, ενώ η αποχή έγραψε ρεκόρ φτάνοντας το 58% του εκλογικού σώματος!...
     Στον δεύτερο γύρο των Βουλευτικών εκλογών του 2012 είχαν προσέλθει 23 εκατομμύρια Γάλλων ψηφοφόρων, τα Λευκά-Άκυρα ήταν περίπου 930,000 και η αποχή σε επίπεδο 45%...
     Στη νέα Γαλλική Βουλή που προέκυψε από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής 18ης Ιουνίου:
     Το νεοσύστατο Κόμμα του κ Macron θα έχει 350 Έδρες (ΔΕΝ υπήρχε το 2012),
     Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές στην παρούσα Βουλή έχουν 45 Έδρες (είχαν 280 Έδρες και    Κυβέρνησαν συγκεντρώνοντας 331 Βουλευτές σε συνεργασία με άλλα αριστερά σχήματα).
     Χαριτολογώντας «σκωπτικά», η κ Le Pen είχε προσφωνήσει τον αντίπαλό της κ Macron:
     Emmanuel Hollande (το δικό του πρώτο και το επίθετο του απερχόμενου Προέδρου)… 
     Θυμηθείτε ότι στην Πατρίδα μας το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 44% και 160 Έδρες το 2009…
     Το ΠΑΣΟΚ έχει τώρα (ως Δημοκρατική Συμπαράταξη) μόνο 17 Έδρες
     Ο ΣΥΡΙΖΑ του κάποτε 4,5% έχει σήμερα 145 Έδρες και Κυβερνά ως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…
     Εύλογα αναρωτιέται κάθε αντικειμενικός παρατηρητής:
     ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και πού ΠΗΓΑΝ οι ΓΑΛΛΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ;
     Μετά την αποχώρηση μεγάλης ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, κάποιοι που αποκαλώ καλοπροαίρετα αφελείς ρωτούσαν:
     ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ το ΠΑΣΟΚ και πού ΠΗΓΑΝ οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ;

     Λέγαμε κάποτε «ΕΛΛΑΣ – ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»… Μήπως φέτος στην Γαλλία, όπως στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τους αριθμούς και την αιωρούμενη πολιτική εκτίμηση πολλοί «Σοσιαλιστές»…μετακόμισαν;