11.6.17

Κατολίσθηση στο Αμύνταιο: Βίντεο και εικόνες που 'κόβουν' την ανάσα


Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα από την κατολίσθηση στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί είναι τεράστιες ενώ την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.
Υποσχέσεις χρόνων χωρίς αντίκρυσμα

Το χωριό αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από μία δεκαετία προβλήματα με την παρουσία του ορυχείου και, όπως αναφέρουν κάτοικοι και εκπρόσωποι του σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ νομού Φλώρινας "ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ", οι υποσχέσεις για απαλλοτρίωση και μεταφορά σε άλλη περιοχή δεν τηρήθηκαν ποτέ, καθώς το σχετικό 
Στους Αγίους Αναργύρους υπάρχουν 150 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων αρκετοί είναι εργαζόμενοι στα ορυχεία και άλλοι ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Το ορυχείο τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι από τα πλέον αποδοτικά σε λιγνιτικές θερμίδες. Αυτή την περίοδο βρισκόταν σε φάση συντήρησης και επρόκειτο να λειτουργήσει τη Δευτέρα.προεδρικό διάταγμα δεν υπογράφηκε για να προχωρήσει το σχέδιο.
protothema