1.6.17

Μπορεί η Κύπρος να αμυνθεί σε μια τουρκική επίθεση; Εάν οι Κύπριοι σταθούν και πολεμήσουν ναι!


Πλήρως εκτεθειμένη στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς η Τουρκία διατηρεί συντριπτική και αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή στο κυπριακό χώρο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο το 2017.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, τα οποία αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Άριστος Αριστοτέλους, η Λευκωσία εκτός από διπλωματικά διαβήματα, δεν διαθέτει καμία απολύτως στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή.
«Το γεγονός αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην ΑΟΖ, αλλά αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα παρεμπόδισης των διεξαγόμενων εκεί εργασιών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και άσκησης πιέσεων στο Κυπριακό» προστίθεται.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ισοζύγιο δυνάμεων για τη Λευκωσία εμφανίζεται δυσμενέστερο το 2017, καθώς απέναντι στις 10.000 έμψυχου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, η Άγκυρα αντιπαρατάσσει 43.000 στρατεύματα. Συνεπώς «για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 4,3 Τούρκοι στρατιώτες».

Προφανώς ο συντάκτης της έκθεσης παραβλέπει κάποιες παραμέτρους, όπως:

α) Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει 75.000 εφέδρους, εκτός κι εάν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση δεν καλέσει τους εφέδρους στα όπλα, αλλά αυτό θα ισούται με εθνική προδοσία. Επίσης, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεχθεί νέα επίθεση αυτή τη φορά κανένας στην Κύπρο δεν μπορεί να υποχωρήσει, αφού πίσω τους έχουν μόνο τη θάλασσα, που σημαίνει ότι όλος ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός πρέπει να περάσει σε παλλαϊκή άμυνα.
γ) Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν υπερέχει σε μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα. Για την ακρίβεια είναι ισάριθμες. Επίσης, η Τουρκία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη έμπειρων πιλότων, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει πάρα πολλούς ως πραξικοπηματίες.
δ) Η Κύπρος διαθέτει 132 τανκς, 28 αυτοκινούμενα πυροβόλα και 104 πυροβόλα. Με 85.000 άνδρες στα όπλα όχι μόνο μπορεί να κρατήσει το νησί αλλά και να νικήσει. Αρκεί να θέλουν οι Κύπριοι να πολεμήσουν για τον τόπο τους.
Όλα τα άλλα είναι μιζέριες, εθνικά επικίνδυνες μιζέριες…
militaire