30.5.17

Η στιγμή που το Super-Puma διασώζει τον πιλότο του Mirage 2000! (βίντεο)



Άσκηση εναέριας μάχης 1v1 (δηλαδή ένας εναντίον ενός) ένα κλασικό set-up όπως λένε στην ΠΑ πραγματοποιούσαν τα δύο Mirage 2000EGM της 332Μ όταν ο κινητήρας του ενός αεροσκάφους παρουσίασε βλάβη. Η περιοχή στην οπόια τα δύο Mirage εκτελούσαν την άσκηση ήταν μια δεσμευμένη περιοχή από την ΠΑ η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τα μαχητικά της 114ΠΜ.
 
Η "εμπλοκή" των δύο μαχητικών ήταν στο ξεκίνημά της κι σε ύψος 15000 ποδών περίπου όταν ο  πιλότος του Νο 2 του σχηματισμού κατά την πραγματοποίηση των πρώτων ελιγμών είδε ότι ο κινητήρας του αεροσκάφους δεν λειτουργεί στο 100%της ισχύος του και στη συνέχεια «στολάρει».
Με άλλο λόγια σβήνει. Αμέσως ο πιλότος κάνει προσπάθεια επανεκκίνησης όπως ορίζουν οι διαδικασίες αλλά αυτή δεν καταλήγει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι ο πιλότος μη έχοντας άλλη επιλογή εγκαταλείπει το αεροσκαφος. H ώρα ήταν 12:18.
Ο υποσμηναγός, χειριστής του Mirage 2000 ενημερώνει ότι έχει βλάβη και χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα. Εγκαταλείπει το μαχητικό αεροσκάφος με επιτυχία και λίγο αργότερα βρίσκεται στη θάλασσα.
Περίπου στις 13:00 το μεσημέρι, ο πιλότος επικοινωνεί με τα σωστικά μέσα και διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του. 
 
Στις 13:30, ένα από τα δύο Super Puma της  Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν απογειωθεί τον περισυνελλέγει. Το ελικόπτερο μετέφερε τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατόπεδο Σακέτα και από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. 
 
Ο πιλότος του Mirage 2000 που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκοπέλου είναι 28 ετών, φέρει το βαθμό του υποσμηναγού και έχει περίπου 1.000 ώρες πτήσης με τα Mirage.
 
Ο 28χρονος πιλότος χρησιμοποιεί τον ασύρματο που έχει μέσα στο survival kit για να επικοινωνήσει με τα σωστικά μέσα. Άλλωστε από τη στιγμή που εγκατέλειψε το Mirage τα αεροσκάφη που πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή είχαν λάβει σήμα για ενεργοποίηση του συστήματος, γνώριζαν δηλαδή ότι έχει συμβεί ατύχημα κι ότι ο ιπτάμενος έχει χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά προκειμένου ένα από τα δύο Super Puma που απογειώθηκαν για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να βρουν τον υποσμηναγό. 
 
Αφού τον διέσωσε, το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον 28χρονο πιλότο στην Αθήνα. Μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και μια πλήρη σειρά εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Αυτή την ώρα, ο υποσμηναγός παραμένει στο 251 ΓΝΑ. Έχει υποστεί εξάρθρωση ώμου η οποία και αντιμετωπίστηκε από τους γιατρούς.
 
 
Πώς έπεσε το Mirage 2000
 
Αν και όλες οι ενδείξεις οδηγούν τους αρμόδιους επιτελείς στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα «κράτησης» κινητήρα, στην Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του ατυχήματος. Στην Πολεμική Αεροπορία αναπνέουν ανακουφισμένοι που ο ιπτάμενος υποσμηναγός διασώθηκε. 
 
Παραλλήλως, στελέχη της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών βρίσκονται σε σκάφος του Λιμενικού που πλέει στη θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Mirage 2000 και μαζεύουν όσα από τα τμήματα του μαχητικού αεροσκάφους μπορούν. Από τον έλεγχο και την επιθεώρηση των κομματιών του μαχητικού θα διακριβωθεί τι πήγε στραβά και παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα.
 
 
pronews.gr