30.5.17

Ρίγος συγκίνησης στην ταφή του ΕΛΔΥκάριου Α.Καραγεώργου 43 χρόνια μετά... (βίντεο)


«ΗΡΩΑΣ» ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 

Με βαθιά συγκίνηση, με εθνική υπερηφάνεια και με τον προσήκοντα σεβασμό, αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, και με την ιαχή «Αθάνατος», υποδέχθηκαν σήμερα το μεσημέρι, οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Κεφαλοβρύσου, του Δήμου Τρικκαίων, τα λείψανα του ηρωϊκά πεσόντα στην Κύπρο, Έφεδρου Ανθυπασπιστού (ΠΖ) της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Αθανάσιου Καραγεώργου, τα οποία μεταφέρθηκαν στη γενέθλια γη, μετά από 43 χρόνια.
 
Τα τέσσερα αδέλφια του που βρίσκονται εν ζωή, και οι υπόλοιποι συγγενείς με δάκρυα στα μάτια, παρέστησαν στην τελετή υποδοχής των λειψάνων, ενώ στρατιωτικό άγημα, επίσημοι και πλήθος κόσμου, απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον ήρωα Αθανάσιο Καραγεώργο. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος στο Ιερό Ναό του Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεγάλου Κεφαλοβρύσου.
 
Σύμφωνα με το trikalanews.gr με τις πρέπουσες τιμές, υποδέχτηκε σήμερα η γενέθλια γη τα οστά του ήρωα Αθανάσιου Καραγεώργου, στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ και Πεσόντα στην Κύπρο κατά την εισβολή του «Αττίλα».
 
Σύσσωμο το χωριό, Εκπρόσωποι Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, παρέστησαν στην εναπόθεση των οστών σε ειδικό οστεοφυλάκιο που δημιουργήθηκε στην είσοδο του Κοιμητηρίου του Δημοτικού Διαμερίσματος.
 
ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΙ της τότε εποχής με την Ελληνική Σημαία, Άγημα της ΣΜΥ , Φιλαρμονική, Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, συνόδευσαν τα οστά στον χώρο όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο.
 
Μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, οι κάτοικοι χειροκροτούσαν για τον συντοπίτη τους ήρωα και παρακολούθησαν την κατάθεση στεφάνων.
 
Ο προβιβασθείς σε έφεδρο ανθυπασπιστή μετά τον θάνατό του είχε καταταγεί ως οπλίτης στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού το 1973 σε ηλικία 20 ετών, και έναν χρόνο μετά, μετατέθηκε στην Κύπρο. Κατά την εισβολή του «Αττίλα 2», εξαφανίσθηκε στις 16 Αυγούστου 1974 σε ύψωμα του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
 
Σήμερα, η Ελληνική Πολιτεία παρέδωσε στους οικείους του, στους συγγενείς, στους φίλους, στους συμπολεμιστές, τα οστά του.
 
Προηγήθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μεγ. Κεφαλοβρύσου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομου, με τον Ανθυπολοχαγό Πεζικού Ευάγγελο Καπέτα να αναγιγνώσκει τα στοιχεία του πεσόντα.
 
 Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Μεγ. Κεφαλοβρύσου Κων/νος Τσίνας, αναφέρθηκε στη σημασία της  επιστροφής των οστών, ενώ στην κεντρική ομιλία, ο Συμεών Εκίζογλου εκπρόσωπος των συμπολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974, αναφέρθηκε στο ήθος, την θυσία και τις μνήμες από εκείνη τη θλιβερή περίοδο.
 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΣ Ταξίαρχο  Δημήτριο Τσιπίδη  Διοικητή της ΣΜΥ, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο  Μιχαλάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Τρικάλων Γεώργιο  Σπηλιόπουλο, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μεγάλου Κεφαλόβρυσου, Εκπρόσωπο της οικογένειας, Εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων, της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Τρικάλων, της Τοπικής Διοίκησης Τρικάλων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.
 
Επίσης, στεφάνι κατέθεσαν, ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Κεφαλοβρύσου, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Κεφαλοβρύσου καθώς και του Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Κεφαλοβρύσου.
 
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές Τρικάλων  του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης.
 
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
 
Ο Αθανάσιος Καραγεώργος, ανιψιός του πεσόντα, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, πως σήμερα καλούμαστε εδώ να αποδώσουμε τις τιμές οι οποίες και αρμόζουν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, πολέμησαν με θάρρος και αυταπάρνηση, και έδωσαν τη ζωή τους και έγιναν αδέλφια όλοι μαζί, χύνοντας μαζί το αίμα τους.
Σήμερα καλούμαστε να αποδώσουμε την τιμή που αρμόζει με την επιστροφή μετά από 43 χρόνια στη γενέθλια γη, κατέληξε ο ίδιος.
 
 

 pronews.gr