17.5.17

Πριν πατήσει ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον καθησύχασε


Πριν συναντηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μιας και οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι οι χειρότερες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως επιφανές στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε υποστηρίξει ολόψυχα τον ισλαμιστή Αιγύπτιο πρώην πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, επίσης στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μάλιστα ο Ερντογάν δεν είχε κρύψει τότε τα σχέδιά του, για μια αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Τουρκία και την Αίγυπτο μαζί.
Τον Ιούλιο του 2013 κι ενώ η κοσμική αντιπολίτευση της Αιγύπτου είχε ξεσηκωθεί ενάντια στους ισλαμιστές που ήθελαν να μετατρέψουν την Αίγυπτο σε θεοκρατικό καθεστώς, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι ηγήθηκε στρατιωτικού κινήματος που απομάκρυνε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια συνωμότησε για την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ισλαμιστικά ένοπλα αντάρτικα και τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι αποδείχτηκε εξαιρετικά σκληρός για τον σουλτάνο της Άγκυρας.
Ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι κατήγγειλε στον ΟΗΕ και παντού ότι η Τουρκία υποστήριζε τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στην Αίγυπτο και προχώρησε τάχιστα στη συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλάζοντας εντελώς τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας το πρώτο πλήγμα στους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν για μια ενιαία νεο-οθωμανική επικράτεια από τη Λιβύη μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Τραμπ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσε τη συμπάθειά του στην κοσμική αιγυπτιακή διακυβέρνηση του Σίσι.
Ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά αφού ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ κι ο δεύτερος ξένος ηγέτης με τον οποίο συνομίλησε μετά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Σίσι και Νετανιάχου έχουν ένα ισχυρότατο κοινό. Μισούν αμφότεροι τον Ερντογάν.
Επίσης, Σίσι και Νετανιάχου είναι σύμμαχοι μέσω Ελλάδας, αφού η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σύμμαχοι τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ.
Ο Τραμπ που τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά για λόγους αμερικανικής πολιτικής έπρεπε να δει τον Ερντογάν για μισή ώρα, όπου πέρα από ωραία λόγια δεν του ικανοποίησε κανένα αίτημα (έκδοση Γκιουλέν, μη εξοπλισμός Κούρδων), φρόντισε να τηλεφωνήσει προηγουμένως στον φίλο του Σίσι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Gomhuria, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Τρίτης, αναφέρεται το τηλεφώνημα που έλαβε ο Πρόεδρος Σίσι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε για τις ισχυρές στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ, τονίζοντας το ενδιαφέρον του να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι προσβλέπει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής των ΗΠΑ με αραβικές και ισλαμικές χώρες, που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ στις 21 Μαΐου.
Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και δεν παρέλειψε (για μια ακόμη φορά) να επαινέσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την υποστήριξη της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Κάιρο με την πρώτη ευκαιρία, τονίζοντας τη σημασία συνέχισης του συντονισμού και των εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών και να τις προωθήσει προς ευρύτερους ορίζοντες.
Τόνισε ότι προσβλέπει στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής στο Ριάντ και καλωσόρισε την επίσκεψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Κάιρο με την πρώτη ευκαιρία, ώστε να συνεχισθούν οι συζητήσεις για τους τρόπους αποκατάστασης της σταθερότητας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.
Είναι ολοφάνερο ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται από τον Λευκό Οίκο ως «αγγαρεία», την ίδια ώρα που ο Τραμπ δεν κρύβει τη χαρά του να περνάει ώρα με τον Σίσι.
Επειδή προφανώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι «εξαντλεί» τα περιθώριά του, ίσως για αυτό στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έσπευσε να δηλώσει ότι σέβεται απολύτως τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ίσως να διαισθάνεται, κι αυτό όσο κι εάν ακούγεται «τρελό» δεν σημαίνει ότι δεν παίζει, ότι την ώρα που είναι έτοιμοι διάφοροι να τον κατασπαράξουν, εντός Τουρκίας και ολόγυρά της, ίσως είναι σοφότερο να ξαναφτιάξει τις καλές σχέσεις που είχε με τους Έλληνες (θυμάστε τις κουμπαριές), πριν είναι αργά και δεν έχει από πουθενά να «πιαστεί».
tribune