17.5.17

Με “κομμένα φτερά” βγήκε από τον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν μετά από τη συνάντηση με Τραμπ


Πως πήγε η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον; Κέρδισε κάτι ο Τούρκος πρόεδρος; Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν πήρε σ΄ ότι έχει να κάνει με τον αποκλεισμό των Κούρδων από τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου που παρακολούθησε την συνάντηση κι έχει διαμορφώσει άποψη γράφει στο mignatiou.com:

Πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι μετά τη συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινά μία νέα σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ. Παρακολούθησα χθες, μέσα από το Λευκό Οίκο, τα τεκταινόμενα και έχω σχηματίσει μία διαφορετική γνώμη, καθώς ήταν καθολική η άποψη ότι ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν είχαν μία δύσκολη συνάντηση που κυριαρχήθηκε από έντονες διαφωνίες για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ανακοινώσει πριν από την άφιξη του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας ότι θα υποστηρίξει με στρατιωτικά μέσα τους Κούρδους της Συρίας (YPG).
Πρόκειται για θανάσιμους εχθρούς του κ. Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε και στη χθεσινή συνάντηση ότι οι Κούρδοι του YPG είναι «τρομοκράτες». Μάλιστα, παρέδωσε ειδικό φάκελο, προσωπικά στον κ. Τραμπ, με τα στοιχεία που υποτίθεται αποδεικνύουν του λόγου του το αληθές. Η αμερικανική πλευρά δεν τα «αγόρασε» και απέρριψε κάθε σκέψη να αλλάξει η προεδρική απόφαση, Ήδη είναι στο στάδιο της τελικής υλοποίησης αφού ο αμερικανικός οπλισμός άρχισε να καταφθάνει στο συριακό Κουρδιστάν. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γεγονός είναι ότι ο κ. Ερντογάν έφυγε δυσαρεστημένος.
Ο κ. Τραμπ, συνόδευσε τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι το αυτοκίνητό του, και μερικοί συνάδελφοι υποστηριξαν ότι δεν αντάλλαξαν την αποχαιρετιστήρια χειραψία. Ήμουν εκεί αλλά προσωπικά δεν το πρόσεξα, άρα δεν έχω και γνώμη. Όμως τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που μελέτησα δείχνουν τουλάχιστον ένα «παράξενο κλίμα» μεταξύ των δύο ανδρών, έστω και εάν οι δημόσιες δηλώσεις ήταν «θριαμβευτικές».
Το ερώτημα που τέθηκε μετά επιτάσεως, είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο κ. Ερντογάν βομβαρδίσει ξανά τους Κούρδους της Συρίας. Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, διότι μαζί τους περιπολούν πλέον πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μία λεπτομέρεια που τόνισε επανειλημμένα ο παριστάμενος υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος τόνισε σε όσους τον ακούγανε πως δεν πρέπει να κινδυνεύσουν αμερικανικές ζωές.
Οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει στον μέγιστο βαθμό στους Κούρδους της Συρίας, και πιστεύουν ακράδαντα ότι η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων είναι σίγουρη στην Ράκα, διότι δηλώνουν την πίστη τους στο αξιόμαχο των Κούρδων μαχητών. Η κατάσταση για τον κ. Ερντογάν δεν είναι η καλύτερη πλέον. Ενώ ο κ. Τραμπ τους επεφύλαξε μεγάλες τιμές, δεν του έδωσε τίποτα απ’ όσα ζήτησε εκτός της δήλωσης ότι οι αντάρτες του PKK είναι τρομοκράτες και για την Αμερική. Είναι μία πάγια αμερικανική θέση που επαναλήφθηκε. Ο κ. Ερντογάν απαίτησε και τον Ιμάμη Γκιουλέν.
Η απάντηση δεν ήταν θετική καθώς το θέμα αφορά την αμερικανική δικαιοσύνη. Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε μετά επιτάσεως ότι πρέπει να συλληφθεί τουλάχιστον, με βάση τα στοιχεία που παρέδωσε στην αμερικανική κυβέρνηση. Και αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί διότι δεν κατηγορείται από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε αφού αναστάτωσε την αμερικανική πρωτεύουσα. Εκλεισαν οι δρόμοι για την πολυπληθή κουστωδία του και οι μπάτσοι του έδειραν Κούρδους ενώ συμμετείχαν και σε διαδηλώσεις χωρίς να δικαιούνται. Πρόκειται για μία ασυγχώρητη συμπεριφορά, Πιστεύω ότι δεν έφυγε σαν νικητής, αλλά με κομμένα τα φτερά. Και αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη.
militaire