4.5.17

Ομοβροντίες πυρών από τουρκικό πολεμικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

εικόνα από Juan


ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ !

(Ελπίζω να μη δούμε σε επανάληψη το συναρπαστικό φωτορομάντσο των Ιμίων: 
"Με την ουρά στα σκέλια")
Juan

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Με ομοβροντίες πυρών από πολεμικό πλοίο «εγκαινίασε» σήμερα η Άγκυρα αυτό που χαρακτηρίζει ως «ζωτικό» της χώρο και «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου.

Πολύ έντονη ήταν η δραστηριότητα 30 ν.μ. νότια του Καστελόριζου επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εντός της νοητής γραμμής του ελληνικού F.I.R (που σημαίνει ότι υπάρχει αστυνόμευση με ελληνικά μέσα) ενός τουρκικού πυραυλοφόρου σκάφους.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ελληνική αντίδραση στις παράνομες ασκήσεις με πραγματικά πυρά που εκτελεί η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.
Η ουσιαστική αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ με το ακατάλυτο (είτε μας αρέσει είτε όχι) «δίκαιο των όπλων» ορίστηκε με τις ΝAVTEX 449 και 450/17 αλλά και την NAVTEX 452/17 όσον αφορά το Καστελόριζο.
Φυσικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κρίση αλλά ως γνωστόν το «τανγκό» θέλει δύο για να χορευτεί. Εφόσον Ελλάδα και Κύπρος «συνιστούν ηρεμία» και δεν κάνουν τίποτα άλλα από το να παρακολουθούν φυσικά οι NAVTEX αν και εντελώς παράνομες θα εκτελούνται κανονικά και θα μετατρέπονται σε «νόμιμες» εφόσον επιβάλλονται με τα όπλα 
Για του λόγου το αληθές κανένα ελληνικό πλοίο επιφανείας δεν βρίσκεται στην περιοχή για να μην θεωρηθεί ότι η Αθήνα κλιμακώνει, αλλά ένα, τουλάχιστον, υποβρύχιο κινείται και αυτό νότια του Καστελόριζου.
Μέρος των περιοχών που δεσμεύτηκαν συμπίπτει με την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατίας λόγω διεξαγωγής σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες από το ερευνητικό πλοίο R/V RAMFORM HYPERION από 5/5 έως 15/8/2017 και σε κάθε περίπτωση οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και περιλαμβάνουν μέρος του Οικοπέδου 6.
 
Ήδη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του για έκτη ημέρα ανοικτά της Καρπασίας μέχρι και την Αμμόχωστο.
Από σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί για την Κυπριακή Δημοκρατία σεισμογραφικές έρευνες το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion.

Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές
Εν ολίγοις περιμένουμε από τους άλλους μήπως και δεηθούν και μπουν μπροστά μας για να την γλυτώσουμε. Αλλά δεν πάει έτσι, κανένας δεν «τρώει ξύλο» για κάποιον που δεν θέλει καν να παλέψει.
pronews