5.4.17

Ακταιωρός ΦΑΕΘΩΝ: “Η πατρίς ευγνωμονούσα” με μισό αιώνα καθυστέρηση!

“Η πατρίς ευγνωμονούσα”; Ο τίτλος του του  πίνακα του Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1858, στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται με καθυστέρηση πολλών ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται μισός αιώνας!

Δεν καταλάβαμε ποτέ,γιατί αυτή η χώρα αρνείται πάντα να αναγνωρίσει τις θυσίες ανθρώπων της που πολέμησαν γι΄ αυτή.Θυμηθήκαμε αυτή την απορία με αφορμή την είδηση για την εκταφή των 7 ηρώων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ που είχε εμπλακεί στις επιχειρήσεις της Κύπρου το 1964.
Χρειάστηκε πάνω από μισός αιώνας για να αναγνωριστεί η θυσία τους. Στις 20 Ιανουαρίου 2016
στην αίθουσα «Σπίτι της Κύπρου» στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, είχε γίνει η εκδήλωση απόδοσης τιμής και μνήμης στους ηρωικούς πεσόντες της Ακταιωρού «Φαέθων» κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τον Αύγουστο του 1964 στις μάχες της Τηλλυρίας.
Η περίπτωση της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ δεν είναι η μοναδική. Οφείλουμε να πιστώσουμε στον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει φροντίσει να αποδοθούν οι οφειλόμενες εδώ και χρόνια τιμές σε ήρωες που κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ή ακόμη χειρότερα οι νέες γενιές να μην ακούσουν ποτέ γι΄ αυτούς.
militaire