26.4.17

Κρίσιμη ημέρα για τα Σκόπια: «Ή θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ή... πραξικόπημα»


ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Kρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για το κράτος των Σκοπίων καθώς οι αλβανόφωνοι του Τετόβου περιμένουν τον πρόεδρο της χώρας Γ.Ιβανόφ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβαίνοντας δηλαδή σε ένα είδος πραξικοπήματος που θα εμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Βουλής
 
Στο πρόσωπο που θα εκελγεί Πρόεδρος της Βουλής έχουν συμφωνήσει ο ηγέτης του αλβανικού DUI Ali Ahmeti και ο ηγέτης του SDSM Zoran Zaev μετά από συνάντησή τους στο σκοπιανό κοινοβούλιο όπως αναφέρει το INA.
 
Η επιλογή του είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα το απόγευμα στις 6 η ώρα και ο μόνος τρόπος για να εμποδιστεί αυτό είναι ο πρόεδος Ιβανόφ να προχωρήσει σε μια τέτοια ακραία ενέργεια με βάση κάποια προφαση.
 
Οι φήμες για επικείμενο πραξικόπημα έκαναν την εμφάνισή τους στα Σκόπια πριν λίγες ημέρες καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι γίνεται μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων προς την πρωτεύουσα, κοντά στην προστατευόμενη περιοχή «Γιάσεν», 15 χλμ βόρεια της πόλης των Σκοπίων.
 
Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή όπου βρίσκεται μια βάση του πρώην γιουγκοσλαβικού Στρατού. Από εκεί φέρεται ότι οι σκοπιανές δυνάμεις θα ξεκινούσαν-ξεκινήσουν ένα κύμα συλλήψεων κυρίως μελών της αντιπολίτευσης
Βέβαια αναφέρεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των σοσιαλιστών και των τριων αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η εκλογή ενός προέδρου της Βουλής από τα κόμματα αυτά θα σημανει ακριβώς αυτό το γεγονός
 
Η πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί στα Σκόπια έχει προκαλέσει μια εστία αποσταθεροποίησης για τα Βαλκάνια και έχει δοθεί η ευκαιρία στον αλβανικό εθνικισμό να αναβιώσει.
 
3.000 ένοπλοι Αλβανοί έχουν περάσει από το Κόσσοβο στο Τέτοβο τις τελυταίες ημέρες και οραματίζονται ήδη  την δημιουργία μιας «μεγάλης ΑΛβανίας»
 
Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς ως φαίνεται έχει μια μεγάλη ευκαιρία να απαλλαχθεί από τον «κλέφτη ιστορίας» που είναι τα Σκόπια και τις απαιτήσεις τους για την απόσπαση του ονόματος «Μακεδονία» αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει μέσα στην επομενη πενταετία πολύ σοβαρά προβλήματα με αλβανικές τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές που θα θέλουν ενοποίηση όλων των «αλβανικών» κατά αυτών εδαφών.
 
Έχουν απαιτήσεις στην ελληνική Ήπειρο, στο σερβικό Πρέσεβο, σε κομμάτι του Μαυροβουνίου κ.λ.π
 
Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να απαλλαχθεί μια ενοχλητική ιστορία που κρατάει πάνω από 20 χρόνια αλλά μακροπρόθεσμα αποκτά ένα πολύ σοβαρό γεωπολιτικό αντίπαλο, που θα κατέχει μια ευρεία περιοχή στο κέντρο των Βαλκανίων και το χειρότερο, διαθέτει πληθυσμούς που γεννάνε με υψηλούς ρυθμούς.