30.3.17

Πρόβα πολέμου της Αγκυρας νότια του Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών δίπλα στα ελληνικά πολεμικά πλοία (βίντεο)


του Πάνου Σπαγόπουλου
H Aγκυρα πριν από λίγο δέσμευσε παράνομα, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά,  περιοχές εντός του ελληνικού FIR, "μια ανάσα" από σημεία που θα ασκηθούν οι ελληνικές δυνάμεις. 
Η Τουρκία με την NAVTEX 352/17 δεσμεύει παράνομα περιοχή νότια του Καστελόριζου για διεξαγωγή ασκήσεων στις 2 Απριλίου, ενώ η Ελλάδα μέχρι τις 6 Απριλίου έχει ήδη δεσμεύσει σε μικρή απόσταση, περιοχές για την διεξαγωγή εθνικών ασκήσεων (ΝΟΤΑΜ Α0699/17).
Παίζοντας το γνωστό παιχνίδι του παραλόγου η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις ασκήσεις της στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Α. Αιγαίου και χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα και δικαιοδοσία βγάζει «ετσιθελικά» άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ  Α0650/17, με το αιτιολογικό  ότι ο σχεδιασμός της παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Να σημειωθεί βέβαια ότι η Τουρκία για την περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου κ για την περιοχή των Δωδεκανήσων κάνει λόγο και επικαλείται την συνθήκη των Παρισίων του 1947 της οποίας η ίδια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος,  άρα και δεν δικαιούται να ομιλεί.
Το αιτιολογικό της είναι γνωστό και σαθρό αλλά το υπενθυμίζουμε ξανά. Πιο συγκεκριμένα  υποστηρίζει ότι βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων 1914» της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 καθώς και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 τα νησιά Σαμοθράκη, Αη Στράτης, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Καστελόριζο (τα οποία αναφέρει με την τουρκική ονομασία τους) πρέπει να αποκλείονται από κάθε σενάριο και σχεδιασμό κάθε είδους στρατιωτικής άσκησης η δραστηριότητας, καθώς υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης.
Δεν είναι όμως μόνο το Καστελόριζο το οποίο αναφέρει η Τουρκία. Είναι και η Κάρπαθος, η Κάσος, η Ρόδος και πολύ βορειότερα η Θάσος.
Έτσι με την ΝΟΤΑΜ Α1498/17 απαιτεί την εξαίρεση από τον σχεδιασμό ασκήσεων (που προβλέπονταν στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0677/17), όλων των ανωτέρω νήσων.
Φυσικά όλες οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ κηρύχθηκαν άκυρες από τις Ελληνικές Αρχές η πάγια θέση των οποίων είναι ότι τα ελληνικά νησιά θα συνεχίσουν κανονικά να συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς ασκήσεων, ενώ καταγγέλθηκε η χρήση άλλων πέραν των διεθνών αναγνωρισμένων ονομάτων των νησιών του Αιγαίου.
Το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει να μπαίνει «σφήνα» σε περιοχές που πραγματοποιούνται Εθνικές ασκήσεις δείχνει πως επιδιώκει αργά ή γρήγορα την δημιουργία κάποιου επεισοδίου με τις ΕΔ.
Περιττό να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης τα μαχητικά της ΠΑ θα αναχαιτίζουν κάθε εναέριο στόχο ο οποίος θα εισέρχεται παράνομα στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει υποβάλλει σχέδια πτήσης, όπως θα κάνουν τα τουρκικά ελικόπτερα του Ναυτικού S-70B-28 ή τα AB-212 που διαθέτει η γειτονική χώρα ή τα CN-235MPA τα οποία θα είαι ιδιαίτερα ενεργά την συγκεκριμένη ημέρα.
Επομένως η 2α Απριλίου προβλέπεται να είναι μια «θερμή» ημέρα στην περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και όσο πλησιάζουμε προς το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου αυτές οι ασκήσεις θα γίνονται όλο και πιο συχνότερες.
Να σημειωθεί πως εκτός των άλλων η Τουρκία με τη δέσμευση περιοχής νότια του Καστελόριζου και μάλιστα πολύ κοντά σε περιοχές ασκήσεων φαίνεται ιδιαίτερα «εκνευρισμένη» και για ένα λόγο ακόμη και αυτός είναι οι κοινές ασκήσεις που διεξάγονται τις ημέρες αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο, Noble Dina και  CYPFRA-02/17που συμμετέχει και το ΠΝ, αλλά και Εθνικές όπως η ΑΣΤΡΑΠΗ.
Η πρώτη άσκηση γίνεται με τη συμμετοχή σκαφών από τις ΗΠΑ το Ισραήλ και την Ελλάδα όπου για πρώτη φορά συμμετέχει ως παρατηρητής και η Κύπρος, ενώ η δεύτερη ήταν κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που διεξάγεται με δυνάμεις της Κύπρου και της Γαλλίας.
Από πρόσφατη άσκηση των ειδικών δυνάμεων με σενάριο ανακατάληψης αεροδρομίου στην Ικαρία


pronews