28.2.17

Επιστρέφουν οι δανειστές, αρχίζει το σκληρό “παζάρι”


Του Νίκου Ρογκάκου

Μια σειρά μέτρων και αντίμετρων καλείται να παρουσιάσει η Κυβέρνηση από σήμερα στο κουαρτέτο που επιστρέφει στην Αθήνα, μετά τα συμφωνηθέντα στο τελευταίο Eurogroup, με στόχο την τεχνική συμφωνία έως το επόμενο, στις 20 Μαρτίου.
Η Αθήνα έχει ένα λόγο παραπάνω να «βιάζεται» για το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς θέλει να προλάβει την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπερταμείο, ενέργεια και δημοσιονομικά θα κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και της ελληνικής Κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:30   Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.
12:00   Ενέργεια
19:00   Επισκόπηση
20:30   Δημοσιονομικά
Αφορολόγητο, συντάξεις, απολύσεις και πρωτογενή πλεονάσματα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESΜ στην Αθήνα έχει σημάνει τον συναγερμό στην κυβέρνηση που τα προηγούμενα 24ωρα εργάζονταν πυρετωδώς πάνω στις προτάσεις που θα παρουσιάσει στους δανειστές. 
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 αφήνει σημαντικά περιθώρια έτσι ώστε τα μέτρα να είναι αρκετά κάτω από το 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) που ήταν η τελευταία εκτίμηση των θεσμών.
Με το «όπλο» του πλεονάσματος «υπό μάλης», ο υπουργός Οικονομικών, θα επιχειρήσει  στο διάστημα των περίπου επτά ημερών όπου οι δανειστές θα μείνουν στην πρωτεύουσα, να σημειωθεί πρόοδος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τεχνική συμφωνία.
Σκεπτικό… Βερολίνο και Ουάσινγκτον
Τα μηνύματα που έρχονται από Βερολίνο και Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά και μάλλον το αντίθετο προοιωνίζουν.  Το «μπρά ντε φερ» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού όπως διαφαίνεται το ΔΝΤ θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Εκτός από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά από τους δανειστές, για την προκαταβολική λήψη μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, τίποτα άλλο δεν είναι δεδομένο.
Το κοινό σημείο των δανειστών
Σύμφωνα με την κοινή πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές:
1. Η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018
2. Θεωρούν ότι η «έκπτωση» του 1 δισ. ευρώ που έκαναν στα μέτρα (από 4,6 δισ. που ζητούσαν αρχικώς σε 3,6 δισ. που περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση) είναι αρκετή από τη μεριά τους και
3.  Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει την επόμενη κίνηση.
Εμμονή Θεσμών σε αφορολόγητο & συντάξεις
Εμμένουν μάλιστα για παρεμβάσεις στο αφορολόγητο, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας (ομαδικές απολύσεις), οι οποίες- μαζί με άλλα μέτρα- θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν ακόμη και από το 2018 ( σ.σ. προκειμένου να κλείσει και το κενό του 2018) με «αντάλλαγμα» κάποιες παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα.
Η ελληνική πλευρά
Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται:
- Η μείωση του ΦΠΑ -πράγμα για το οποίο απαιτείται απόφαση από την Ε.Ε.- ή
- Εναλλακτικά μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρές ιδιοκτησίες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου με όλες τις πηγές από την Κομισιόν να μιλούν για Απρίλιο ή και για Μάιο ακόμη αφού στα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να προστεθούν και οι εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τις Ολλανδικές εκλογές (15 Μαρτίου) που επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις. Λίγο αργότερα (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) θα στηθούν κάλπες και στη Γαλλία, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου έπονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - IMF
«Τρίτο στεφάνι»… με το ΔΝΤ
Την ίδια στιγμή, σε ένα νέο συμβόλαιο χρηματοδότησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγείται η Αθήνα ύψους 4 δις. ευρώ. Τα κεφάλαια - δόσεις θα εκταμιεύονται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας με το ΔΝΤ θα γίνουν παράλληλα με τις συναντήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση.
Βέβαια οι αποφάσεις δεν είναι άμεσες καθώς το Ταμείο θα πρέπει να συντάξει δύο νέες εκθέσεις. Μία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μία δεύτερη για την βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους που θα «κουμπώσουν» με αυτές τις Κομισιόν και με τις οποίες θα ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς νέα έκθεση που να χαρακτηρίζει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος από « εξαιρετικά μη βιώσιμο» που είναι τώρα το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει γι΄αυτό και θα περιμένει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το νέο σήμα προς το Δ.Σ. του Ταμείου αλλά και προς τις αγορές.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές Μνημόνιο, το οποίο  ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα. Βέβαια, όπως έχει παρατηρηθεί και είναι ήδη γνωστό στους Έλληνες φορολογούμενους, το Μνημόνιο του ΔΝΤ είναι πιο αυστηρό σε μέτρα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό.  Παρά ταύτα, η Αθήνα κατά απαίτηση των Βρυξελών είναι υποχρεωμένη απέναντι σε ένα τρίτο στεφάνι με το Ταμείο, ειδάλλως όπως έχει διαμηνυθεί δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
ant1news