19.2.17

Τουρκία τώρα: Προβλήματα στα πανεπιστήμια από τις απελάσεις καθηγητών

Μεγάλο πλήγμα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Τουρκίας δημιούργησαν οι απελάσεις καθηγητών που διέταξε η κυβέρνηση Ερντογάν. Τουλάχιστον 66 μαθήματα μένουν χωρίς καθηγητές στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, περίπου 38 προπτυχιακές διατριβές και 89 μεταπτυχιακές εργασίες έχουν μείνει χωρίς ακαδημαϊκούς υπεύθυνους στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας στα Τμήματα Ιστορίας, Φιλολογίας και Γεωγραφίας μετά τις τελευταίες απελάσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση.

Συνολικά 330 ακαδημαϊκοί, πολλοί εκ των οποίων δίδασκαν στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας απελάθηκαν μετά το νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύθηκε επίσημα στις 7 Φεβρουαρίου,το οποίο επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς Οι ακαδημαϊκοί τόνισαν τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτό στην εκπαίδευση.
Ένα ένα τα Τμήματα του πανεπιστήμιου της Άγκυρας προέβησαν σε δηλώσεις που καταδικάζουν την συγκεκριμένη τακτική Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή το Δικαστήριο της Άγκυρας υπέγραψε ένα έγγραφο με τίτλο: «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη» το οποίο καθώς φαίνεται είχε ως αποτέλεσμα να απολυθούν και να απελαθούν όλοι αυτοί οι πανεπιστημιακοί. Όπως αναφέρει το onalert.gr αυτό το έγγραφο δεν αποτελεί τεκμήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απέλαση προσώπων.
Σημειώνεται ότι πάνω από 1.100 άτομα υπέγραψαν πέρυσι μια αναφορά και απαίτησαν να μπει ένα τέλος επιχειρήσεις της κυβέρνησης στη νοτιοανατολική Τουρκία το περασμένο έτος, προκαλώντας την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση εκατοντάδων ακαδημαϊκών.
www.tilegrafima.gr