22.2.17

Μ.Γιλντιρίμ για Αιγαίο: «Η Τουρκία δεν κάνει την παραμικρή υποχώρηση - Δεν σας διαλέξαμε για γείτονες!»


ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ 

«Ανεβάζει» το θερμόμετρο η Τουρκία και με λεκτικές επιθέσεις εκτός από την αυξημένη προκλητικότητα που εμφανίζει στο Αιγαίο. Σήμερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει "καμιά υποχώρηση" στο θέμα του Αιγαίου και πως δεν τον τρομάζουν οι... "προκλήσεις"!
 
Ο Μ.Γιλντιρίμ τόνισε  ακόμα ότι είναι βασικό να περνάς καλά με τον γείτονες σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις και υποχωρήσεις....
 
Αναλυτικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: «Στο θέμα της Ελλάδας, των νησιών, των γραμμών μας στο Αιγαίο η στάση μας είναι πολύ καθαρή. Δεν γίνεται η παραμικρή υποχώρησή μας. Και δεν τρομάζουμε στις προκλήσεις. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά, αυτή είναι η αντίληψή μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Tόσο για την Ελλάδα όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Τουρκία είναι ένα καλό πολιτικό υλικό αναφέροντας ότι «Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας το δίκαιο του άλλου».
 
Όσο για το Κυπριακό, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε κοινή γραμμή με τον Μουσταφά Ακιντζί. Κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό, δικαίως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν πάει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
 
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά πήρε απόφαση για ένωση. Αφού θα το έκανες αυτό τότε γιατί έκανες διαπραγματεύσεις; Ο Ακιντζί δικαίως δεν πάει στις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.
 
Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε ερώτηση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα είπε: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, αν τους φίλους σας τους επιλέγετε τους γείτονές σας... δεν τους επιλέγετε».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε σήμερα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την απόφαση για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, από τον Άρειο Πάγο πως «Λειτουργούμε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»
 
«Γιατί γίνεται αυτό; Θα το συνέδεα με εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία,. Κανένα λόγο σαν χώρα να βοηθήσουμε μία τεχνητή ένταση, αλλά όχι να παίρνουμε και τα πράγματα ελαφρά» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
 
«Έχουμε σενάρια για τα πάντα. Δεν ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι. Για μας κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι το λέει κάποιος, δεν σημαίνει πως υπάρχουν» επισήμανε ο κ. Βίτσας.
 
«Μόνο κάποιος κουτός θα πίστευε πως ο ελληνικός στρατός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Με τα σύγχρονα μέσα όλοι παρακολουθούμε όλους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν πρέπει το προσφυγικό ως όπλο. Διότι δεν είναι πλέον ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά προκλητική ενέργεια».
 
Ακολούθως, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στη πρόθεση του Νίκου Φίλη να κατακρίνει τις εξοπλιστικές δαπάνες λέγοντας πως «θέλω να πω δύο πράγματα. Είναι δικαίωμα κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας να κάνει ερωτήσεις. Κατά κύριο λόγο έχουμε προσανατολιστεί στη συντήρηση των υπαρχόντων όπλων, σε όλα τα σώματα. Είναι διαπιστωμένη η ανάγκη ανανέωσης των μαχητικών σκαφών. Είχε αποφασιστεί από το 2009. Έχουμε αποφασίσει να τα αναβαθμίσουμε. Απευθυνθήκαμε στην αμερικανική κυβέρνηση. Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην συζητήσουμε με την αντιπολίτευση τις στρατιωτικές προμήθειες. Όταν όμως θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία».
 
Σε ερώτηση για την περιβόητη πρόθεση αγοράς των Στελθ και για το αν θα ληφθούν υπερκομματικές αποφάσεις για τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά, ο κ. Βίτσας είπε: 
«Έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας για το ποια είναι τα πλήρη στοιχεία τους, πόσο κοστίζουν και αν μπορούν να ενταχθούν. Σας διαβεβαιώνω ότι η Τουρκία δεν θα έχει αυτά τα αεροσκάφη πριν το 2021. Όταν συμβεί, θα σημάνει άλλα πράγματα για εμάς. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι πρέπει να συνδράμουν και οι δανειστές μας, διότι ξοδεύουμε πολλά χρήματα εξαιτίας της προκλητικότητας της Τουρκίας».
 
 
Στο μεταξύ, νέο βίντεο δείχνει τις νέες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια, σήμερα στις 15.07.
 
pronews