22.2.17

Βίτσας στον ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα: είμαστε έτοιμοι για όλα


«Εμείς λειτουργούμε με βάση τρεις λέξεις: νηφαλιότητα ψυχραιμία, αποφασιστικότητα» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα, λίγα λεπτά μετά την προβολή του βίντεο – ντοκουμέντο του ΑΝΤ1 με κυνηγητό ελληνικών και τουρκικών σκαφών στα Ίμια.
«Εμείς δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε σκηνικό τεχνητής έντασης, αλλά ούτε μπορούμε να αδιαφορούμε, εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε σενάρια για τα πάντα», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα για ένα θερμό επεισόδιο ακόμη και μέσω ενός «ατυχήματος», ο κ. Βίτσας απάντησε «δεν ανησυχούμε για ένα θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε και προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο»
Όπως είπε ο Αν. Υπουργός Άμυνας στον Νίκο Χατζηνικολάου, «για εμάς κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας ανεξαρτησία και η εδαφική μας κυριαρχία και στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες», συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε αυτήν την διαδικασία οι ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο δεν περνούν κρίση, αλλά είναι σε μια από τις καλύτερες φάσεις τους».
Σε ότι αφορά την εκτίμηση γιατί υπάρχει αυτή η έξαρση τουρκικής προκλητικότητας αυτήν την περίοδο, ο κ. Βίτσας απάντησε «εγώ θα το συνέδεα με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και όσα γίνονται στα ανατολικά της σύνορα».

"Αναγκαία η αναβάθμιση των εξοπλισμών"

Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, στον απόηχο της ερώτησης που κατέθεσε στην Βουλή όχι ο Νίκος Φίλης, όπως αναμενόταν, αλλά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο κ. Βίτσας είπε «εμείς έχουμε προσανατολιστεί στην συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων όπλων μας και στον Στρατό Ξηράς και στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Είναι από χρόνια διαπιστωμένη η ανάγκη αναβάθμισης των πολεμικών μας αεροσκαφών, στην οποία έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε και γι΄ αυτό απευθυνθήκαμε στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ υποψιασμένοι, ζητώντας να μάθουμε το κόστος, τον χρόνο και εναλλακτικές λύσεις επ΄ αυτών. Είδαμε σε ένα  ορίζοντα δεκαετίας τα χρήματα που απαιτούνται και σε τι βαθμό αντιστοιχούν στις δεδομένες συνθήκες που υπάρχουν».
Κατέληξε, λέγοντας ότι «στο πρόγραμμα των εξοπλισμών χρειάζεται και η βοήθεια των δανειστών, καθώς είναι σημαντικό μέρος των δημοσίων δαπανών που πηγαίνουν στους εξοπλισμούς», αναφέροντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

ant1news.gr