5.1.17

Σώρρας κατόπιν εορτής...


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αρτέμη Σώρρα, με τη Δικαιοσύνη -έστω και με καθυστέρηση ετών- να παίρνει τον βασικό λόγο ανασύροντας από το αρχείο τις ογκώδεις δικογραφίες που εκκρεμούν σε βάρος του. 


Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε τα στοιχεία στον Άρειο Πάγο για το θέμα αυτό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεωνΟι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς είναι θέμα χρόνου η άσκηση των πρώτων διώξεων. Η εικόνα αυτή βέβαια είναι εντελώς αντιφατική. Εδώ και χρόνια παρατηρήθηκε η παντελής απουσία έρευνας των Αρχών, η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και η αδιαφορία των ΜΜΕ για το περίεργο αυτό «φαινόμενο». Εντελώς ξαφνικά, με αφορμή μία ανθρώπινη τραγωδία, τόσο κυβέρνηση-αντιπολίτευση, όσο και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ενθυμήθηκαν τον Σώρρα βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος για αντιπαράθεση.

Το βασικό αδίκημα που ερευνήθηκε από την οικονομική αστυνομία αφορά στην προτροπή της
Τα εξώδικα που καταθέτουν οι οφειλέτες στην εφορία με τα οποία ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα δεν τους απαλλάσσουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τονίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ
Τα εξώδικα που καταθέτουν οι οφειλέτες στην εφορία με τα οποία ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα δεν τους απαλλάσσουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τονίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ
 οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα να μην πληρώνουν οι πολίτες τις οφειλές τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε, με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, από την οικονομική αστυνομία βρίσκεται ήδη στο τελικό της στάδιο.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων και η συλλογή στοιχείων ενώ πλέον θα εμπλουτιστεί από τα δημοσιεύματα που διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο για το θέμα αυτό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων.

Όταν ο ΣΚΑΪ μετέδιδε εικόνες από τη συγκέντρωση οπαδών του Σώρρα, ο κ. Πορτοσάλτε γιατί δεν παρενέβη;
Όταν ο ΣΚΑΪ μετέδιδε εικόνες από τη συγκέντρωση οπαδών του Σώρρα, ο κ. Πορτοσάλτε γιατί δεν παρενέβη;
Η δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε από Εισαγγελία της Πελοποννήσου και συνδέεται με την υποβολή από μερίδα πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα του Αρτέμη Σώρρα, ζητώντας να εισπράττονται τα όποια χρέη τους από τα ομόλογα ύψους 600 δις δολαρίων που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ο επιχειρηματίας. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει ότι για αυτές τις εξουσιοδοτήσεις απαιτείται κάποιο αντάλλαγμα.

Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε με αφορμή τη διανομή των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από μέλη του κόμματος Σώρρα.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αίτημα να μελετηθεί
H Δικαιοσύνη -έστω και με καθυστέρηση ετών- παίρνει τον βασικό λόγο ανασύροντας από το αρχείο τις ογκώδεις δικογραφίες
H Δικαιοσύνη -έστω και με καθυστέρηση ετών- παίρνει τον βασικό λόγο ανασύροντας από το αρχείο τις ογκώδεις δικογραφίες
 η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε ο Αρτέμης Σώρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρέωσε την υπόθεση της δικαστικής απόφασης σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του νόμου.

Την ίδια στιγμή μετέβη επιτόπου ο επιθεωρητής του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε και φέρεται να αφορά τη μη αποδοχή της επίμαχης εξουσιοδότησης από υπάλληλο του δημοσίου. Η υπόθεση που φέρεται να οδεύει προς το αρχείο αφορά ιδιωτική διαφορά για κατάληψη οικίας που κατέληξε σε αγωγή και επιδίκαση αποζημίωσης με τον εναγόμενο να ζητά να εισπραχθεί το ποσό από τα ομόλογα Σώρρα. Εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν ότι η επίμαχη προκαταρκτική στρέφεται σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου επειδή αρνήθηκε να δεχτεί την εξουσιοδότηση Σώρρα.

Στα χρόνια της κρίσης και της απελπισίας ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος «Μεσσίας»
Στα χρόνια της κρίσης και της απελπισίας ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος «Μεσσίας»
Παράλληλα, η Διεύθυνση Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποστείλει προς τις ΔΟΥ εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των εξώδικων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του νομικού συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών.

«Οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, αλλά ενημερώνουν τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», αναφέρεται σχετικά.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Σάλος προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες για την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα, με αφορμή τη δολοφονία παιδοψυχολόγου στη Λαμία από οπαδό του κινήματός του, που έφερε στο προσκήνιο λεπτομέρειες της λειτουργίας της οργάνωσής του, «Ελλήνων Συνέλευσις», αλλά και την απάτη με τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, που επικαλείται ότι κατέχει σε αμερικάνικα ομόλογα και τα διαθέτει για να... αποπληρωθούν τα χρέη των πολιτών προς την εφορία.

Οι τεράστιες διαχρονικές παραλείψεις, στο βαθμό της εγκληματικής αμέλειας, από μεριάς της Πολιτείας, που ουσιαστικά άφησε απροστάτευτους χιλιάδες πολίτες να πέσουν θύματα της απάτης, δημιούργησαν πολιτικούς διαξιφισμούςnon paper από το Μαξίμου, εισαγγελική έρευνα εις βάθος και -επιτέλους- επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο οικονομικών. 

​Το zougla.gr ήταν το πρώτο Μέσο που αποκάλυψε αναλυτικά, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, την ουσία και το μέγεθος της απάτης του Αρτέμη ΣώρραΤίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν η Πολιτεία του ευνομούμενού μας κράτους λειτουργούσε ως όφειλε και, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, έλεγχε τη δικαστική απόφαση-κόλαφο του 2012, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε αποδείχτηκε η αναλήθεια των ισχυρισμών για τα 600 δις», με συνέπεια ο Αρτέμης Σώρρας να τη χρησιμοποιήσει ως «σημαία» με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το zougla.gr ήταν το πρώτο Μέσο που αποκάλυψε αναλυτικά, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, την ουσία και το μέγεθος της απάτης του Αρτέμη Σώρρα, κι ενώ οι επίσημες απαντήσεις που λαμβάναμε τότε στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν... «ουδέν σχόλιον».

Δείτε το ντοκιμαντέρ του zougla.gr (3 Απριλίου του 2014), με συνεντεύξεις του Αρτέμη Σώρρα, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Νίκου Νικολόπουλου, καθώς και ανεξάρτητων ερευνητών από τις ΗΠΑ, στο οποίο αποκαλύπτεται η ουσία της απάτης:


Απόσπασμα με την επικοινωνία του zougla.gr με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που απαντάει το... προφανές:




Ο Σώρρας και η Τράπεζα της Ανατολής

Ορισμένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Άρης Πορτοσάλτε προέτρεξε, έχοντας πλήρη άγνοια του θέματος, στη χθεσινή εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον ΣΚΑΙ, να συσχετίσει αβάσιμα τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τις εκπομπές «Ζούγκλα» με την... ανάδειξη του Πατρινού, εξαιτίας του ρεπορτάζ για την Τράπεζα της Ανατολής.

Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία με τις μετοχές μεγάλης ονομαστικής αξίας του τότε τραπεζικού ιδρύματος, τις οποίες κατείχαν μεγάλα ιδρύματα, όπως η Ακαδημία Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ανεξάρτητοι πολίτες και κάποιες τράπεζες. Τότε, είχε εμφανιστεί ο άγνωστος ακόμα Αρτέμης Σώρρας ως «μπροστινός» επιχειρηματιών από το εξωτερικό που είχαν μετοχές, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί μια πραγματική ιστορία, για την οποία εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις. 

Πολύ σύντομα, και μετά την ανάδειξη όλων των πραγματικών πτυχών του θέματος από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, γίνεται νομική παρέμβαση για να ανοίξει το μετοχολόγιο, η υπόθεση πηγαίνει στα δικαστήρια και ο Αρτέμης Σώρρας ξαφνικά σταματάει να ασχολείται με το ζήτημα, «εφευρίσκοντας» μετά από ένα διάστημα την υπόθεση με τα 600 δισεκατομμύρια, δημιουργώντας τελικά ένα ολόκληρο κύκλωμα, υποσχόμενος να... ξεπληρώσει το ελληνικό χρέος (και κάτι παραπάνω).

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Λευτέρη Ρήνο, συνεργάτη του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, κάτοχο μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, ο οποίος ερευνά και την υπόθεση Σώρρα τα τελευταία χρόνια, και δήλωσε τα εξής:

«Η Τράπεζα της Ανατολής είναι μια πραγματική υπόθεση, με πραγματικό υπόβαθρο και εκκρεμεί δικαστική απόφαση, στην οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά όχι ο Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος σταμάτησε να ασχολείται όταν μετά τις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» εμφανίστηκε ο κόσμος με τις πραγματικές μετοχές. Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις δημοσιογραφικές εκπομπές, περιλαμβάνονται και στις δικογραφίες. 

Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής και τα ομόλογα του Σώρρα. Κάποιοι τα έχουν μπερδέψει εντελώς, κι αυτό επειδή δεν κάνουν έρευνα. Δεν αποτελεί φυσικά η Τράπεζα της Ανατολής απάτη ή κάτι τέτοιο. Απλώς χρησιμοποιήθηκε από κάποιους σαν θρύλος, για τη συνέχεια»...




zougla.gr