12.1.17

Γκουτέρες: Χρειάζεται χρόνος. Είμαστε κοντά σε συμφωνία για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία


Για επίτευξη τεράστιας προόδου σε πολλές πτυχές έκανε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις δηλώσεις του στη Γενεύη, πλαισιωμένος από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, συμπληρώνοντας πως οι συνομιλητές βρίσκονται σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας ...διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

( Μόλις τελειώσετε με τη "συμφωνία" μη ξεχάσετε να ...τραβήξετε καζανάκι!) JuanΌπως πρόσθεσε, πρέπει να γίνει δουλειά για να οριστούν τα εργαλεία που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα πρόκειται για μια συμφωνία ηγετών, αλλά μια συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από τους λαούς με δημοψήφισμα. Χρειάζεται χρόνος, υπογράμμισε επανειλημμένα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα και μια γρήγορη λύση, αλλά μια σταθερή και βιώσιμη λύση- όχι μια λύση- «μπάλωμα», όπως είπε χαρακτηριστικά
Not looking for "quick fix" but for "solid, sustainable solution" in  - UN Secretary-General @AntonioGuterres on 
Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε τους δύο ηγέτες, σημειώνοντας πως στη δική τους δουλειά οφείλεται η συνδιάσκεψη και τόνισε πως θα συνεχίσει όσο χρειαστεί, καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μια κατάληξη. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, είπε, σημειώνοντας ότι «θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο για να φτάσουμε στην επίλυση».
O κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε τους δύο ηγέτες «πρωταγωνιστές», που επί της προκειμένης είναι αυτοί που αξίζουν τα «Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου» και σημείωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι υποστηρικτικός. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σύμβολο ελπίδας για την απαρχή του 2017.
Χριστοδουλίδης: Ιστορική ημέρα
Ως ιστορική ημέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι «σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία»

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «απ' όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε, από κάποιους των ενδιαφερομένων ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και έλαβε ενθαρρυντικά σχόλια.

«Είναι αρχή μιας συζήτησης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και είναι σημαντικό αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και των εναρκτήριων και στο γεύμα: ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό. 'Αρα η όποια συμφωνία δεν πρέπει να ξεφεύγει από ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Και αναλόγως θα δούμε αν φθάσουμε σε μία πιο προχωρημένη στάση ποια θα είναι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλού επιπέδου ευρωπαική εκπροσώπηση στη Διάσκεψη, καθώς και για τις τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ και της κας Μογκερίνι στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών-μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας. Ερωτηθείς διέψευσε, επίσης, ότι υπάρχει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα από την ΕΕ ή κάποιο κ/μ της, όπως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
huffingtonpost.gr