6.1.17

Μάλλον, η Κύπρος θα σωθεί αυτή τη φορά: Πιθανότερο το «ναυάγιο» παρά η συμφωνία με τον «Αττίλα» στην Γενεύη


ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 

Η ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου της Γενεύης για τις συζητήσεις για το Κυπριακό αποτελεί μια εξέλιξη η οποία εν ολίγοις προδιαγράφει το  ναυάγιο μιας διαπραγμάτευσης που εξελίχθηκε σε απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Ελληνισμού στο νησί.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως δεν υπήρξαν οργανωτικά οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά είναι σαφές ότι ο Α.Τσίπρας δεν θέλει "να πάρει στο λαιμό του" τέτοιο άγος.
Βασικά η τουρκική αλαζονεία και οι δηλώσεις Ερντογάν περί «ασφάλειας της Τουρκίας η οποία φτάνει μέχρι και την Κύπρο» δείχνοντας  προς το Στρατό κατοχής της βόρειας Κύπρου ως εγγυητή του ψευδοκράτους, απλώς επιβεβαίωσαν ότι την επομένη της συμφωνίας που θέλει να κλείσει ο μοιραίος Νίκος Αναστασιάδης, η Κύπρος θα τεθεί σε κατάσταση ομηρείας και σταδιακού "στραγγαλισμού".
Είναι πραγματικά απίστευτο το ότι δέχθηκε την πενταμερή και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την παρ αμονή του τουρκικού Στρατού ή έστω ενός μέρους του στην Κύπρο, αλλά και να εξακολουθήσει η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη, έχοντας έτσι το νομικό υπόβαθρο για επέμβασή της όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο, στο νησί, όπως έπραξε το 1974.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για την σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη και τη σύνθεσή αυτής
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση  και τα κόμματα που την στηρίζουν προσπάθησαν κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία λίγο  πριν την σύνοδο της Γενεύης  «να μας εξηγήσουν ότι η διαχρονική θέση της πλευράς μας που είχαμε εδώ και 40 χρόνια πως δεν πρέπει να πάμε σε πενταμερή διάσκεψη ήταν λανθασμένη».
Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αυτό που άκουσαν σήμερα τα κυπριακά κόμματα είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα να πάμε σε πενταμερή, για να προσθέσει πως «εμείς διαφωνούμε με τέτοιες προσεγγίσεις» και «θεωρούμε τεράστιο λάθος το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε αυτή τη διαδικασία με αυτή τη σύνθεση».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως το κόμμα του έχει διαφωνήσει κάθετα και έντονα με τον τρόπο που ορίστηκε η διάσκεψη αλλά και με τις ασάφειες ή τα προβλήματα που παρουσίαζε η σύνθεση της διάσκεψης.
Παρά το αυριανό  ραντεβού  Νίκου Κοτζιά και Μελβούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου που είναι να ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου λίγο θα αποτρέψει το επερχόμενο ναυάγιο, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας κυρίως σε ότι αφορά το Στρατό κατοχής.
Πρόκειται τελικά για μια διαδικασία που πιστεύει μόνο ο Ν. Αναστασιάδης και ουδείς άλλος.
Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές για τον θανάσιμο κίνδυνο που ελλοχεύει στη Γενεύη. Ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για “αυτοκατάργησης της Κύπρου”.
Κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να συναινέσει στην αυτοδιάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε ο κ.Αναστασιάδης έχει τέτοια εξουσιοδότηση”, είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 9,84 της Κρήτης.
Ο στρατηγός Αλευρομάγειρος έκανε λόγο για σχέδιο λύσης “Φρανκεστάϊν”, λέγοντας ότι είναι χειρότερο και από το σχέδιο Ανάν. 
“Θα χάσουμε τη Κύπρο” είπε ο κ.Αλευρομάγειρος.
Όσο για όσους έχουν το επιχείρημα ότι “είναι πολλά τα χρόνια χωρίς λύση και θα πάμε σε ντε φάκτο διχοτόμηση” ο στρατηγός είπε ότι “η Τουρκία εκτοξεύει απειλές για να κάμψει το ηθικό. Γιατί δεν έχουν προσαρτήσει το ψευδοκράτος τόσα χρόνια; Είχε πει η Τουρκία ότι αν μπει η Κύπρος στην ΕΕ ,αυτό θα αποτελούσε casus beli”.
Η μοναδική νίκη που πέτυχε η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε ο κ.Αλευρομάγειρος, ήταν «η υπόθεση των S-300.Επί πρωθυπουργίας Σημίτη»
“Γιατί βιαζόμαστε τόσο να βοηθήσουμε τη Τουρκία που είναι στριμωγμένη από παντού”, αναρωτήθηκε, αλλά αυτό το ερώτημα πρέπει να το απευθύνει στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
pronews