16.12.16

Ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα παγίδευσε και άρπαξε αμερικανικό υποβρύχιο drone!


ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΑΠΟ ΗΠΑ: "ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ" 

Πλοίο του Ναυτικού της Κίνας προχώρησε στην κατάσχεση ενός υποβρύχιου drone που είχε στείλει αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος σε διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διάβημα, ζητώντας να τους επιστραφεί το drone, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό τέτοιου τύπου στην πρόσφατη ιστορία.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου βορειοδυτικά του κόλπου Σούμπικ, την ώρα που το USNS Bowditch, ένα ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος, επρόκειτο να ανακτήσει το υποβρύχιο σκάφος.
Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους είναι η συλλογή θαλάσσιων  και υποθαλάσσιων  δεδομένων .
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Bowditch βρισκόταν περί τα 100 μίλια ανοικτά του λιμανιού Subic όταν έγινε το συμβάν.
Το αμερικανικό σκάφος σταμάτησε προκειμένου να περισυλλέξει δύο υποβρύχια drone όταν ένα κινεζικό σκάφος το οποίο παρακολουθούσε το αμερικανικό  κατέβασε ένα φουσκωτό με ολιγομελή ομάδα η οποία πήγε μέχρι το σημείο που βρισκόταν το αμερικανικό drone και απλά το περισυνέλλεξε.
Το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος USNS Bowditch.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/USNS_Bowditch.jpg
Το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος USNS Bowditch. Το σκάφος έχει μέγιστο εκτόπισμα 4762 τόνους, μήκος 100 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων.

pronews