Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Σύμφωνα με δική του δήλωση (31 Οκτωβρίου, Real fm, Ν. Χατζηνικολάου), ο Ν. Παππάς επισκέφθηκε την Βενεζουέλα τον Αύγουστο μαζί με «άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» (και τον δικηγόρο κ. Αρτεμίου), προκειμένου να διερευνήσει «δυνατότητα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Βενεζουέλα, αλλά και να προμηθευτεί η Ελλάδα προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό»!
Ειλικρινά αυτό είναι κάτι που ξεπερνά κάθε όριο!
Όχι μόνο επειδή τον «άδειασε» ο συνταξιδιώτης του γράφοντας ειρωνικά στο τουίτερ «σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια».
Αλλά και επειδή είναι αδιανόητο να λαμβάνει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια μέρος στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα, ως κορυφαίος υπουργός (για τον οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο κ. Τσίπρας), ένας άνθρωπος που μπορεί με τόση άνεση να λέει τέτοιες τερατολογίες.
Δεν είναι τυχαίο που φτάσαμε ως εδώ!
Ο κ. Παππάς, που έχει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση – με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα – μας είπε πως χρειαζόταν, τον Αύγουστο του 2013, να φύγει ολόκληρη αντιπροσωπεία για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να… διερευνήσει αν ο Τσίπρας μπορεί να πάει στη… χώρα των θαυμάτων!
Μα ο Τσίπρας δεν είχε καν προλάβει να επιστρέψει από την Βενεζουέλα!
Την είχε ήδη επισκεφθεί, τον Μάρτιο του 2013, παρέα με τον κ. Παππά, ως διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και τον κ. Ήσυχο, ως συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες!
Τον κ. Τσίπρα, όπως μας είχαν τότε ενημερώσει, τον είχε υποδεχθεί ο ίδιος ο Μαδούρο, που μάλιστα τον είχε συνοδεύσει ως την σορό του εκλιπόντος, ενώ συναντήθηκε και με την μητέρα και την κόρη του Τσάβες.
Εκεί, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους ομοϊδεάτες του – τον Ραούλ Κάστρο της Κούβας, τον Λούλα και τη Ρούσεφ της Βραζιλίας, τον Κορρέα του Ισημερινού.
Επέστρεψε ενθουσιασμένος από εκείνο το ταξίδι του ο κ. Τσίπρας, φέρνοντάς μας τα φώτα του τσαβισμού. Και σε διάφορες εκδηλώσεις που ακολούθησαν μας είπε:
-«Ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει το λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης» και «σε καιρούς δύσκολους, έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας».
-«Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του. Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!
-«Γνωρίζουμε ότι οι αξίες μας είναι οι ιδέες μας και οι ανθρώπινες αξίες και γνωρίζουμε ότι αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε όπως πριν από 69 χρόνια, ηρωικά υπερασπίστηκαν εδώ στην Κοκκινιά. Έρχομαι να μιλήσω σήμερα σε σας από ένα σύντομο αλλά συναρπαστικό ταξίδι στην άλλη άκρη της γης.Βρέθηκα για λίγες ώρες στη Βενεζουέλα, εκεί όπου ο λαός μαζί και με τους λαούς των γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχουν δημιουργήσει ένα παράδειγμα όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, αλλά για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και για δικαιώματα. Είχα την χαρά, την τύχη, την τιμή, να βρεθώ και να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας, όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, να βρεθώ δίπλα στη σορό του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.
Περίμενα να βρω έναν λαό που εκφράζει οδύνη, όμως εκεί συνάντηση έναν λαό που εκφράζει τούτες τις δύσκολες ώρες αποφασιστικότητα και όχι οδύνη. Εκατομμύρια λαού στους δρόμους. Βρέθηκα στην Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, όπου είναι η σορός του Τσάβες και απέξω είχε 15 χιλιόμετρα ανθρώπινης ουράς, απλών καθημερινών ανθρώπων, που περίμεναν κατά μέσο όρο 20 ώρες για να αποτίσουν φόρο τιμής. Όχι στον ηγέτη τον απόμακρο, αλλά σε κάποιον που αισθάνονται δικό τους άνθρωπο γιατί τους άλλαξε την ίδια τους τη ζωή. Πριν από 14 χρόνια 8 εκατ. Βενεζουελάνοι βρισκόντουσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτά τα εκατομμύρια σήμερα έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να είναι ισότιμοι πολίτες με τους συμπολίτες τους και αυτό είναι που τους κάνει να αισθάνονται αυτόν τον ηγέτη, δικό τους άνθρωπο. Και δεν βρίσκονται εκεί με οδύνη, αλλά με αποφασιστικότητα, δεν βρίσκονται εκεί για να κλάψουν, αλλά για να διαδηλώσουν. Μια μεγάλη πολύχρωμη διαδήλωση έχει γίνει αυτές τις μέρες στο Καράκας. Και αυτό σηματοδοτεί ένα πράγμα.
Ότι η κοινωνική αλλαγή, οι μεγάλες ανατροπές, οι επαναστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν έχουν την πλατιά στήριξη των λαϊκών μαζών. Και αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι εφάπαξ, αλλά μια διαρκής διαδικασία. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η Βενεζουέλα βρίσκεται σε επαναστατική διαδικασία. Και αυτό το φανερώνουν τα εκατ. των πολιτών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στους δρόμους, λέγοντας ένα και μόνο σύνθημα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό και θα συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο που είναι δημοκρατικός δρόμος.
Κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα γράψανε ότι το παράδειγμα της Βενεζουέλας του απειλεί, ότι ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας δικτάτορας. Ειλικρινά δεν ξέρω πολλούς δικτάτορες που μέσα σε 14 χρόνια έχουν κερδίσει 13 απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Το μήνυμα για εμάς είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα σε αυτόν τον τόπο, εάν έχουμε τον λαό με το μέρος μας.
Η κυβέρνηση που θα οικοδομήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές, όσο κι αν προσπαθούν να τις αποφύγουν τώρα οι δυνάμεις του μνημονίου, για να γαντζωθούν στην εξουσία, θα είναι μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής ενότητας, που θα επιβάλει μια προοπτική απελευθέρωσης για τον λαό μας, για τις κατώτερες τάξεις και θα έχει τη διαρκή στήριξη του ελληνικού λαού».
-«Αυτό που με εντυπωσίασε στο ταξίδι μου στην Βενεζουέλα πριν από λίγες μέρες ήταν πως ο κόσμος, δεκάδες χιλιάδες λαού περίμενε υπομονετικά να φτάσει στην σορό του Τσάβες. Δεν έδειχνε λύπη αλλά ελπίδα και αποφασιστικότητα να συνεχίσει. Και αυτό σηματοδοτεί ότι η Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται σε μια διαρκή επανάσταση».
-«Μονάχα αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τον λαϊκό παράγοντα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τις παρούσες πολιτικές. Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορεί να μας δώσει η Λατινική Αμερική και ειδικά η Βενεζουέλα».
Και όχι μόνο αυτό: Ο κ. Τσίπρας είχε ξαναπάει, το 2007, στη Βενεζουέλα, και επιστρέφοντας έδωσε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Καισαριανής (μαζί με τον Ήσυχο και την Λίτσα Αμανατίδου, εκ των βουλευτών που τον εγκατέλειψαν το καλοκαίρι του 2015), για να μας ανακοινώσει πωςη αντιπροσωπεία του ΣΥΝ πρότεινε στους αρμόδιους υπουργούς της χώρας τη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια από το δήμο Αθηναίων και το δήμο Καισαριανής «κοινωνικού πετρελαίου». Δηλαδή, όπως εξήγησε, πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή ώστε η διαφορά που θα προκύπτει να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς. Η πρόταση αυτή, είπε, έτυχε θετικής ανταπόκρισης, αν και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες για την υλοποίησή της.
Και μέχρι την ώρα που αποκαλύφθηκε το γνωστό σεξουαλικό με τον πρώην πρέσβη, οι επαφές με τον κύριο αυτό ήταν στενές και πυκνές. Μάλιστα, μετά την επιστροφή του από το Καράκας, ο κ. Τσίπρας έστειλε θερμότατη επιστολή στον Μαδούρο και αφού του ευχήθηκε νίκη στις εκλογές της 14ης Απριλίου 2013, του έκανε λόγο και για τον ζωηρό πρέσβη που είχε τρελάνει στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις τις υπαλλήλους της πρεσβείας.
Έγραψε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μαδούρο: «Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά, τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στην Ελλάδα»!
Μετά από όλα αυτά, τι θέλει να μας πει ο κ. Παππάς; Ότι χρειαζόταν να ξαναταξιδέψει στη Βενεζουέλα για να… διερευνήσει;
Τι να διερευνήσει; Εδώ υπήρχε τόση οικειότητα μεταξύ τους που μιλούσαν για τις «επιδόσεις» του κ. πρέσβη!
Θα έπαιρνε τα τρόφιμα των πεινασμένων!
Ο άλλος λόγος για τον οποίο λέει ο κ. Παππάς ότι πήγε τον Αύγουστο του 2013 στη Βενεζουέλα, ήταν για να… προμηθευτεί η Ελλάδα προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας!
Μας λέει δηλαδή ότι θα έφερνε προϊόντα από την Βενεζουέλα, την ώρα που ο Μαδούρο μας είπε ότι ο λαός της Βενεζουέλας έφθασε στο σημείο να καταναλώνει… ζωοτροφές, προκειμένου να διώξει το ΔΝΤ!
Λίγους μήνες αργότερα, ο λαός της Βενεζουέλας βγήκε στους δρόμους κραυγάζοντας «πεινάμε!», οι ελλείψεις των βασικών αγαθών χτύπησαν ταβάνι, είχαμε λεηλασίες καταστημάτων και συμπλοκές και ο Παππάς μας λέει σήμερα πως θα έφερνε προϊόντα από τα… άδεια ράφια των (κρατικών, βεβαίως) σούπερ μάρκετς της Βενεζουέλας!
Ήταν άλλωστε γνωστό ότι ο Τσάβες κρατικοποίησε 1.200 επιχειρήσεις, 300 εκ των οποίων του αγροτοδιατροφικού τομέα, με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν πρακτικώς ανενεργές.
Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβληθείσα διατίμηση οδήγησε σε αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής, γεγονός που ενίσχυσε την έλλειψη αγαθών.
Άλλα πράγματα μας είπαν, βέβαια, μετά, το καλοκαίρι του 2015, πρώτα ο Λαφαζάνης και μετά ο Σκουρλέτης και ο εξάδελφος του Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, που τον Αύγουστο του 2015 επίσης ταξίδεψε στη Βενεζουέλα: Ότι έκαναν επαφές όχι μόνο για ενεργειακή συνεργασία (είναι γνωστή η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κρατικής πετρελαϊκή εταιρία της χώρας), αλλά και για… προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Βενεζουέλα!
Ο κ. Λαφαζάνης είχε συναντηθεί με τον πρέσβη, στις 15 Μαΐου 2015 και συμφώνησαν να υπάρξει ενεργειακή συνεργασία, καθώς και «συνέργειες σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και, ιδιαίτερα, στον αγροτο-διατροφικό τομέα και τη μεταποίηση».
Στις 27 Ιουλίου 2015, παραμονή αναχώρησης του γενικού γραμματέα για το Καράκας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, είχαν επίσης συνάντηση με τον πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερναντέζ.
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ήδη συνομολογήσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Αλλά και σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αγροτική παραγωγή, οι εμπορικές σχέσεις, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι καινοτόμες πρακτικές.
Έγινε μάλιστα, μας είπαν, συζήτηση και για απορρόφηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων!
Δηλαδή όλοι αυτοί ήθελαν να μας πουν πως θα έκαναν εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε μια χώρα που αδυνατεί να κάνει εισαγωγές (εξ ου και οι ελλείψεις), έχει θηριώδη πληθωρισμό, τυπώνει συνεχώς χρήμα και οι τιμές των προϊόντων αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και επιπλέον έχουν επιβληθεί συναλλαγματικοί έλεγχοι!
Ο δε κ. Παππάς μας λέει τώρα πως ήθελε να διερευνήσει την περίπτωση… εισαγωγών από μια χώρα της οποίας οι πολίτες ψωνίζουν ανάλογα με τον… λήγοντα της ταυτότητάς τους, οι μπακάληδες κατηγορούνται ότι λαμβάνουν μέρος στον… οικονομικό πόλεμο κατά της κυβέρνησης και ο Μαδούρο πότε κλείνει τα πολυκαταστήματα και πότε τα επιτάσσει, βάζοντας τον στρατό να τηρεί την τάξη!
Λίγοι είχαν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έφθανε σε τέτοια επίπεδα γελοιότητας!
Μαθήματα λογοκρισίας
Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με τις αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές επεμβάσεις στα θέματα της ενημέρωσης, πιο πιστευτό θα γινόταν αν ο κ. Παππάς μας έλεγε πως επέστρεψε τον Αύγουστο του 2013 στη Βενεζουέλα για να… πάρει ιδέες αλά Τσάβες!
Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2006, ο Τσάβες απέκτησε δική του εκπομπή στην τηλεόραση, με τίτλο «Γεια σου, Πρόεδρε»! Και κάθε Κυριακή, κανοναρχούσε τον κόσμο, κάνοντας πλύση εγκεφάλου από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα!
Ήδη, από τον Ιούλιο του 2005, είχε πρωτοστατήσει (μαζί με την Αργεντινή, την Κούβα και την Ουρουγουάη) στην δημιουργία του λατινοαμερικάνικού CNN, του Telesur, με πρόεδρο τον πρώην παραγωγό του CNN και υπουργό ενημέρωσης του Τσάβες, Αντρές Ιζάρα.
Τον Μάιο του 2007 πέταξε έξω από τα ερτζιανά το δημοφιλέστερο ιδιωτικό δίκτυο της χώρας, το Ράδιο Καράκας TV, που πλέον μπορούσε να εκπέμπει μόνο καλωδιακά ή δορυφορικά.
Παράλληλα, κατηγόρησε άλλο κανάλι (το Globovision) για εξώθηση σε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Προέδρου, ενώ κατέθεσε αγωγή εναντίον του CNN για εξώθηση σε βία – επειδή ο Τσάβες διαφωνούσε με… τον τρόπο που το CNN κάλυψε τις αντιδράσεις για τη μη ανανέωση άδειας λειτουργίας του Ράδιο Καράκας.
Ήδη, από τον Ιούλιο του 2005, είχε πρωτοστατήσει (μαζί με την Αργεντινή, την Κούβα και την Ουρουγουάη) στην δημιουργία του λατινοαμερικάνικού CNN, του Telesur, με πρόεδρο τον πρώην παραγωγό του CNN και υπουργό ενημέρωσης του Τσάβες, Αντρές Ιζάρα.
Τον Μάιο του 2007 πέταξε έξω από τα ερτζιανά το δημοφιλέστερο ιδιωτικό δίκτυο της χώρας, το Ράδιο Καράκας TV, που πλέον μπορούσε να εκπέμπει μόνο καλωδιακά ή δορυφορικά.
Παράλληλα, κατηγόρησε άλλο κανάλι (το Globovision) για εξώθηση σε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Προέδρου, ενώ κατέθεσε αγωγή εναντίον του CNN για εξώθηση σε βία – επειδή ο Τσάβες διαφωνούσε με… τον τρόπο που το CNN κάλυψε τις αντιδράσεις για τη μη ανανέωση άδειας λειτουργίας του Ράδιο Καράκας.
Τον Ιανουάριο του 2010, στο Καράκας ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις, μετά την απόφαση του Τσάβες να βάλει λουκέτο στο συνδρομητικό κανάλι RCTV, γνωστό για την επικριτική στάση του απέναντι στην κυβέρνηση.
Για ποιον λόγο; Μα επειδή το κανάλι δεν μετέδωσε μια ομιλία του Τσάβες, ο οποίος είχε φροντίσει να ψηφιστεί νόμος που επέβαλε σε όλα τα κανάλια των αναμετάδοση όλων των ομιλιών του!
Τον Μάρτιο του 2010, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού δικτύου Globovision, Γκιγιέρμο Σουλοάγα, συνελήφθη από κρατικούς πράκτορες της Βενεζουέλας με εντολή Τσάβες, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και προσβολής του Προέδρου επειδή φέρεται να εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, το 2002.
Τον Απρίλιο του 2010, ο Τσάβες εξήγγειλε «επικοινωνιακό αντάρτικο», για να αντιμετωπιστούν, όπως είπε στην τηλεοπτική του εκπομπή, τα ψέματα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και να αποτραπεί επανάληψη του αίσχους του 2002, όταν είχε σημειωθεί απόπειρα πραξικοπήματος και τα παραπάνω μέσα δεν είχαν πει κουβέντα.
Ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαν αρχίσει να εκπαιδεύονται οι πρώτες τρεις 25μελείς μονάδες, με στόχο να δημιουργηθούν άλλες 25 μόνο στο Καράκας.
Επρόκειτο για παιδιά από 13 ως 17 ετών, τα οποία φορώντας χακί στολές και πράσινα μαντίλια ορκίστηκαν με το χέρι σηκωμένο ψηλά ότι θα αγωνιστούν κατά της παραπληροφόρησης που ασκούν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
«Ορκίζομαι ότι θα αντισταθώ στην αδικία των ισχυρών και θα υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια του λαού μας», ήταν ο όρκος τους.
«Αν αυτό πράξετε, ας σας επιβραβεύσουν ο Θεός, η πατρίδα και ο κυρίαρχος λαός», ήταν η απάντηση της υπουργού Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Τάνια Ντίας, που μόλις είχε διοριστεί και η οποία τους διάβασε τις πρώτες οδηγίες για την πρώτη ημέρα της Επιχείρησης… «Επικοινωνιακός Κεραυνός»:
«Συγκροτήστε ομάδες ταχείας μετακίνησης και ξεκινήστε αφισοκόλληση στους σταθμούς της πρώτης γραμμής του μετρό». Τους δασκάλεψε επίσης, «όταν για παράδειγμα λέει κάποιος ένα ψέμα στο λεωφορείο, πρέπει να υπάρχει πάντα ένας αντάρτης που θα αποκαθιστά την αλήθεια»!
Τέλος, να μην ξεχάσουμε και τα μαρτύρια που πέρασε ο δημοσιογράφος Νέλσον Μποκαράνδα, που πρώτος αποκάλυψε στα μέσα του 2011 ότι ο Τσάβες έπασχε από καρκίνο.
Για καιρό τον αποκαλούσε ψεύτη και παλιάτσο και ομοφυλόφιλο και κοκαϊνομανή και κάθαρμα, προσπαθώντας να απαξιώσουν τις αποκαλύψεις του, καθώς ένα πέπλο μυστικότητας είχε πέσει πάνω από την προεδρική ασθένεια.
Να μην ξεχάσω ότι ο μεν Τσάβες, τον Νοέμβριο του 2008, ενόψει του δημοψηφίσματος για την εξασφάλιση της τρίτης θητείας του, είχε πει το περίφημο «αν χάσω τις εκλογές θα βγάλω τα τανκς στους δρόμους», ο δε Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές επικαλούμενος την… «κατάρα της Μακαραπάνα» (που θα έπεφτε πάνω σε αυτούς που δεν θα τον ψήφιζαν), έχει φυλακίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και έχει αναθέσει στον Στρατό τη διαχείριση της κρατικής τηλεόρασης!
Για ποιον λόγο; Μα επειδή το κανάλι δεν μετέδωσε μια ομιλία του Τσάβες, ο οποίος είχε φροντίσει να ψηφιστεί νόμος που επέβαλε σε όλα τα κανάλια των αναμετάδοση όλων των ομιλιών του!
Τον Μάρτιο του 2010, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού δικτύου Globovision, Γκιγιέρμο Σουλοάγα, συνελήφθη από κρατικούς πράκτορες της Βενεζουέλας με εντολή Τσάβες, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και προσβολής του Προέδρου επειδή φέρεται να εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, το 2002.
Τον Απρίλιο του 2010, ο Τσάβες εξήγγειλε «επικοινωνιακό αντάρτικο», για να αντιμετωπιστούν, όπως είπε στην τηλεοπτική του εκπομπή, τα ψέματα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και να αποτραπεί επανάληψη του αίσχους του 2002, όταν είχε σημειωθεί απόπειρα πραξικοπήματος και τα παραπάνω μέσα δεν είχαν πει κουβέντα.
Ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαν αρχίσει να εκπαιδεύονται οι πρώτες τρεις 25μελείς μονάδες, με στόχο να δημιουργηθούν άλλες 25 μόνο στο Καράκας.
Επρόκειτο για παιδιά από 13 ως 17 ετών, τα οποία φορώντας χακί στολές και πράσινα μαντίλια ορκίστηκαν με το χέρι σηκωμένο ψηλά ότι θα αγωνιστούν κατά της παραπληροφόρησης που ασκούν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
«Ορκίζομαι ότι θα αντισταθώ στην αδικία των ισχυρών και θα υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια του λαού μας», ήταν ο όρκος τους.
«Αν αυτό πράξετε, ας σας επιβραβεύσουν ο Θεός, η πατρίδα και ο κυρίαρχος λαός», ήταν η απάντηση της υπουργού Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Τάνια Ντίας, που μόλις είχε διοριστεί και η οποία τους διάβασε τις πρώτες οδηγίες για την πρώτη ημέρα της Επιχείρησης… «Επικοινωνιακός Κεραυνός»:
«Συγκροτήστε ομάδες ταχείας μετακίνησης και ξεκινήστε αφισοκόλληση στους σταθμούς της πρώτης γραμμής του μετρό». Τους δασκάλεψε επίσης, «όταν για παράδειγμα λέει κάποιος ένα ψέμα στο λεωφορείο, πρέπει να υπάρχει πάντα ένας αντάρτης που θα αποκαθιστά την αλήθεια»!
Τέλος, να μην ξεχάσουμε και τα μαρτύρια που πέρασε ο δημοσιογράφος Νέλσον Μποκαράνδα, που πρώτος αποκάλυψε στα μέσα του 2011 ότι ο Τσάβες έπασχε από καρκίνο.
Για καιρό τον αποκαλούσε ψεύτη και παλιάτσο και ομοφυλόφιλο και κοκαϊνομανή και κάθαρμα, προσπαθώντας να απαξιώσουν τις αποκαλύψεις του, καθώς ένα πέπλο μυστικότητας είχε πέσει πάνω από την προεδρική ασθένεια.
Να μην ξεχάσω ότι ο μεν Τσάβες, τον Νοέμβριο του 2008, ενόψει του δημοψηφίσματος για την εξασφάλιση της τρίτης θητείας του, είχε πει το περίφημο «αν χάσω τις εκλογές θα βγάλω τα τανκς στους δρόμους», ο δε Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές επικαλούμενος την… «κατάρα της Μακαραπάνα» (που θα έπεφτε πάνω σε αυτούς που δεν θα τον ψήφιζαν), έχει φυλακίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και έχει αναθέσει στον Στρατό τη διαχείριση της κρατικής τηλεόρασης!
________________________________________
Ψιθυρίζεται, ότι οι ζωοτροφές, προορίζοντο για το ...κυλικείο της Βουλής!
Juan