28.11.16

Καίριο πλήγμα από την ΕΛ.ΑΣ. στα κυκλώματα των ναρκωτικών - 97 συλλήψεις


Καίριο πλήγμα στα κυκλώματα των ναρκωτικών κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία με την πλήρη αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες υποθέσεις που έχει αντιμετωπίσει στον τομέα των ναρκωτικών. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συνελήφθησαν 97 άτομα, ενώ, όπως εκτιμά η αστυνομία, το οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ.


Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του Κέντρου της Αθήνας ήταν οι κυριότεροι χώροι δραστηριοποίησης της οργάνωσης η οποία διακινούσε όλων των ειδών τα ναρκωτικά.

Το εγκληματικό αυτό δίκτυο είχε ένα ιδιαίτερο τρόπο δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης. 

«Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Ειδικότερα το πρώτο επίπεδο αφορούσε στην ηγεσία του δικτύου, το δεύτερο τα ηγετικά στελέχη και τους εντολείς, το τρίτο την πρωτογενή παραγωγή, το τέταρτο τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, το πέμπτο τους Χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών, το έκτο τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και τους διακινητές (dealers) και το έβδομο τις υποομάδες των διακινητών του Κέντρου των Αθηνών.

Το πολυμελές δίκτυο αποτελείτο από 146 μέλη με διακριτούς ρόλους στην ιεραρχία και στις δραστηριότητες του κυκλώματος.

Ήδη έχουν συλληφθεί συνολικά 97 άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Εκτιμάται από την Αστυνομία, ότι το κύκλωμα τα τελευταία χρόνια έχει διακινήσει τουλάχιστον ένα τόνο κάνναβης και ενάμιση κιλό κοκαϊνη. 

tanea