6.10.16

Η απάντηση των ΕΔ στο τουρκικό σχέδιο Suga από τη Χίο: Κατάληψη-ανακατάληψη νησίδας με «κόλαση πυρός» από αέρα και θάλασσα (φωτό, βίντεο)


ΒΓΑΛΑΝ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ CN-235 ΓΙΑ «ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ 

Στη Χίο πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των Ένοπλων Δυνάμεων “Παρμενίων-2016” όσον αφορά στο ναυτικό κομμάτι της και περιλαμβάνει σενάριο απόβασης για κατάληψη και ανακατάληψη νησίδας. Αύριο θα διεξαχθεί η χερσαία τελική φάση στον Έβρο, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αποβατικά σκάφη, αμφίβιες και αερομεταφερόμενες δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα με την κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage, επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64D όπως και από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (σχεδόν ολόκληρος ο Στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο) θα υλοποιήσουν το σενάριο για κατάληψη νησίδας ή ανακατάληψη από τους εχθρούς.
Πρόκειται για μία απάντηση στο σχέδιο “Suga” της Τουρκίας που λίγο έλειψε να υλοποιήσει παραμονές του Πάσχα εκδηλώνοντας κίνηση κατάληψης της νήσου Παναγιάς ανατολικά των Οινουσσών. Και η απόφαση να επιλεγεί η Χίος για την τελική φάση της “Παρμενίων-2016” κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Η στρατιωτική ηγεσία θέλει να δείξει μέσα από μία “κόλαση φωτιά” ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε έτοιμες να υπερασπιστούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν εκπτώσεις, όπως πιστεύουν ίσως οι Τούρκοι.
Μάλιστα για να καταγράψουν τις ελληνικές κινήσεις και την εξουδετέρωση του σχεδίου “Suga” οι Τούρκοι είχαν βγάλει χθες δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή, την κορβέτα τύπου Milgem, “Heybeliada” (F-511) και μία ακόμη, ενώ πολλές ήταν και οι πτήσεις που έκαναν είτε εντός είτε στα όρια του FIR Αθηνών τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 σε μία προσπάθεια να κατασκοπεύσουν τις ενέργειες των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου οι Τούρκοι να περιμένουν την ολοκλήρωση του “Παρμενίων” για να απαντήσουν με τη διεξαγωγή εντός του FIR Αθηνών κάποιας αεροναυτικής άσκησης στέλνοντας το μήνυμα πώς “είμαστε και εμείς εδώ”.
Γενικώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο όσον αφορά στις κινήσεις της Άγκυρας και του νέου κύκλου αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο που άνοιξε ο Ρ.Τ. Ερντογάν ζητώντας επί της ουσίας αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες μαζί με τον Πάνο Καμμένο στο ΕΘΚΕΠΙΧ στόχευε στο να ενισχυθεί αφενός το ηθικό των στρατιωτικών, που έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή των περικοπών στους μισθούς τους και αφετέρου να σταλεί ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και την Τουρκία ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και έτοιμες να προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα.
Για να συμβεί όμως αυτό δεν χρειάζονται μόνο λόγια αλλά και πράξεις και αυτό θα πρέπει να το κατάλαβε χθες ο κ. Τσίπρας από το δεύτερο υπόγειο του Πενταγώνου, όπου του έγινε πλήρης ανάλυσης της τουρκικής απειλής τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο.  








pronews