19.10.16

Ανθρώπινες ασπίδες του ISIS οι κάτοικοι της Μοσούλης…


Οι κάτοικοι της Μοσούλης «κρατούνται όμηροι παρά τη θέλησή τους» εντός της πόλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» κατά την επέλαση των ιρακινών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.
«Αυτό γίνεται εδώ και πολλές εβδομάδες», οι άμαχοι κρατούνται όμηροι στην πόλη «και δεν έχουμε δει την κατάσταση να αλλάζει» μετά την έναρξη των επιχειρήσεων τη Δευτέρα, σημείωσε ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Δεν παρατηρείται μαζική έξοδος αμάχων κι αυτό συμβαίνει διότι τους κρατούν ομήρους με τη βία» υπογράμμισε ο ίδιος. Η τύχη, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ εγείρει ανησυχίες.
Ο διεθνής συνασπισμός και το Ιράκ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την πόλη, σχεδιάζοντας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής και υποδομές για την παροχή βοήθειας.
Όμως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν αντιθέτως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον πληθυσμό να φύγει, με στόχο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να καταστεί ακόμη δυσκολότερη η κατάληψη της πόλης.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να οριστούν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Σήμερα, δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων, οι ιρακινές δυνάμεις συνέχισαν να προσεγγίζουν τη Μοσούλη.
Προτού καταφέρουν να φθάσουν στα περίχωρα της πόλης, όπου έχουν αποσυρθεί 3.000 έως 4.500 βαριά οπλισμένοι τζιχαντιστές, οι ιρακινές δυνάμεις πρέπει να διασχίσουν περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.
«Πρέπει να προχωρήσουν σε πολλές επιπλέον κινήσεις προτού εισέλθουν» στην πόλη, επισήμανε ο Ντέιβις. «Βρισκόμαστε στην αρχή, θα χρειαστεί χρόνος. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μακρά και σκληρή μάχη» τόνισε ο αξιωματικός. Οι ΗΠΑ συνεπικουρούν τις ιρακινές δυνάμεις εξαπολύοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια και στρατιωτικούς συμβούλους.
Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Ντέιβις, περίπου 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή πλησίον της γραμμής του μετώπου, παρέχοντας βοήθεια στις ιρακινές ειδικές δυνάμεις ή βοηθώντας τις ιρακινές δυνάμεις να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο συνασπισμός.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)/ defence-point