4.10.16

Ο Νίκος Τόσκας σε ρόλο “Ιφιγένειας”! Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα΄ναι η τελευταία

Σχόλιο του συνεργάτη μας Φ. Ιωάννου
Η ευθύνη ανήκει σ αυτόν που διέταξε  την απομόνωση του ΜΑΞΙΜΟΥ από την προσέλευση των συνταξιούχων και μάλιστα με λεωφορεία, όπως γίνεται συνήθως.Προφανώς, κάποιος ευφυής (!) αντέγραψε το "σχέδιο" από τον προκάτοχό του και έκανε τα ίδια. Όμως δεν έλαβε υπ όψη του ότι άλλο είναι να αντιμετωπίζεις μπαχαλάκηδες και άλλο όταν έχεις να κάνεις με ειρηνική διαδήλωση συνταξιούχων.Ας έχουν υπόψη τους όμως μερικοί, ότι οι συνταξιούχοι ήσαν κάποτε άλλοι στρατιωτικοί, άλλοι πολεμιστές και συνεπώς γνωρίζουν αρκετά από μάχες και αυτό δεν αποκλείει κάποιους, που στο κάτω - κάτω δεν έχουν να χάσουν και τίποτα (δεν έμεινε και τίποτα άλλο) να παρεκτραπούν και να υπάρξουν θύματα και από τις δύο πλευρές.

Περισσότερο σεβασμό λοιπόν σ αυτούς, που οικοδόμησαν αυτό που γκρεμίζουν σήμερα οι άθλιοι διάδοχοί τους.Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ δεν μπορούν να αντιγράφουν προηγούμενα σχέδια που ήσαν μεν επιτυχή αλλά αφορούσαν άλλους διαδηλωτές και όχι ηλικιωμένους (στο σώμα) συνταξιούχους.
Η ευθύνη του υπουργού έγκειται στο ότι ανέθεσε σε κάποιους υφισταμένους του, την εν λευκώ κατάρτιση (αντιγραφή) σχεδίων αντιμετώπισης διαδηλωτών.
Τι θα γινόταν δηλαδή, αν οι διαδηλωτές έφθαναν μέχρι το Μαξίμου; Θα μπορούσαν άνετα οι αστυνομικές δυνάμεις να είχαν εγκατασταθεί εκεί και να σταματούσαν οποιαδήποτε τυχόν παρεκτροπή. Κανείς δεν θα τους κατηγορούσε τότε. 
 Efenpress/ Φ. Ιωάννου
_________________________________________
Μετά από τα χημικά των ΜΑΤ στους συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βρίσκεται αντιμέτωπος με την φημολογία που τον θέλει να παραιτείται ή να απομακρύνεται από την κυβέρνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά…Ο Τόσκας παραλίγο να ήταν “κυβερνητική Ιφιγένεια” τουλάχιστον σε μια ακόμη περίπτωση…
Πριν δοθεί το πράσινο φως για την εκκένωση της Ειδομένης είχε συμφωνηθεί με το Μέγαρο Μαξίμου, πως αν κάτι δεν πήγαινε καλά, ο Τόσκας θα υπέβαλλε την παραίτησή του…Δεν άνοιξε μύτη κι έτσι δεν χρειάστηκε η “θυσία” του.
Τώρα ήρθαν τα χημικά των ΜΑΤ στους συνταξιούχους. Δύσκολο να “χωνευτεί” από τις “αριστερές πτέρυγες” του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά αν πρέπει να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη θα πούμε ότι, ο Τόσκας δεν θα παραιτηθεί και δεν θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Τουλάχιστον άμεσα. Ίσως ακόμη ούτε στον επικείμενο ανασχηματισμό. Γιατί ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καθίσει στην καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, “τρέμοντας” κάθε μέρα για το αν κάποια διμοιρία των ΜΑΤ ρίξει ξανά χημικά στους συνταξιούχους; Και δεν είναι αυτός ο μοναδικός κίνδυνος για οποιονδήποτε πολιτικό κάθεσται σ΄ αυτή τη καρέκλα.
Ο Νίκος Τόσκας ήταν -και μάλλον εξακολουθεί να είναι- η ιδανική λύση για τον Τσίπρα στο συγκεκριμένο κυβερνητικό πόστο. Έχει καταφέρει με την πολύτιμη βοήθεια και των δημοσιογράφων να χτίσει εδώ και κάποια χρόνια ένα “αριστερό προφίλ”. Όλοι μας -δεν εξαιρούμαστε ούτε εμείς- γράφαμε για τον “κόκκινο στρατηγό” που παλαιότερα βέβαια είχε περάσει από το “πράσινο στρατόπεδο” του ΠΑΣΟΚ θητεύοντας μετά από την αποστρατεία του στη Βάσω Παπανδρέου αλλά και τον Πάνο Μπεγλίτη. Μετά από τη συγκρουσή του με τον τελευταίο, μάλλον για προσωπικά θέματα κι όχι για πολιτικές διαφωνίες όπως ευρέως είχε διαδοθεί, ο Νίκος Τόσκας ήρθε “πιο κοντά” με τον Νίκο Κοτζιά και την πολιτική του κίνηση ΠΡΑΤΤΩ. Ο σημερινός ΥΠΕΞ ήταν αυτός που βοήθησε σημαντικά να μπει στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τόσκας, ως εκπρόσωπος των ΕΔ. Κάπως έτσι βρέθηκε όχι μόνο στα έδρανα του κοινοβουλίου, αλλά και στην πρώτη υπουργική του θέση. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, με ΥΕΘΑ τον Καμμένο και ΑΝΥΕΘΑ τον Κώστα Ήσυχο. Εκεί ο Νίκος Τόσκας άφησε οριστικά πίσω του την στολή του στρατηγού και φόρεσε το κοστούμι του πολιτικού. Θα διαφωνήσουμε με τον συνοδοιπόρο του μέχρι πρόσφατα στο ΠΡΑΤΤΩ Αντιναύαρχο Νίκο Κρυονερίτη και το άρθρο του στο Militaire.gr.
 Ο Νίκος Τόσκας δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος ούτε σαν ΥΦΕΘΑ, πολύ περισσότερο τώρα ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Για την πορεία του ως ΥΦΕΘΑ η εξήγηση είναι απλή. Δεν άφησε κάτι πίσω του. Υπάρχει η δικαιολογία της σύντομης θητείας του εκεί. Θα ήταν απολύτως δεκτή αν σ΄ αυτούς τους λίγους μήνες δεν είχε προλάβει να απομακρύνει από κοντά του όσους πραγματικά τον βοήθησαν να περάσει την προσωπική του πολιτική-κομματική έρημο μέχρι να βρεθεί στην όαση του ΠΡΑΤΤΩ και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άνθρωποι που έπαιξαν ρόλο στην επιλογή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από κοντά του πολύ γρήγορα.
Όσο για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Δεν αναμέναμε ότι ο Νίκος Τόσκας θα μπορούσε να τα πάει καλά. Γνωρίζοντας τις απόψεις του εκπλαγήκαμε ακόμη και από την αποδοχή της θέσης. Ο Τόσκας που ξέραμε αναμέναμε ότι θα έλεγε το γνωστό σ΄ αυτές τις περιτπώσεις “ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε αλλά δεν μπορώ να προσφέρων απ΄ αυτή τη θέση”. Ας δεχτούμε όμως ότι αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο να γίνει πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας πιστεύοντας ότι μπορεί να τα αναμορφώσει με βάση όσα πίστευε. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει οτι τα ΄χει καταφέρει. Το επεισόδιο με τα χημικά κατά συνταξιούχων το επιβεβαίωσε.
Εκτός απ΄ αυτό όμως υπάρχει και μια σειρά άλλων θεμάτων που το αποδεικνύουν. Η κατάσταση στα Εξάρχεια προφανώς και δεν έχει σχέση με …το εμπόλεμο Σεράγεβο όπως προσπαθεί να μας πείσει κάθε μέρα η ΝΔ, αλλά σίγουρα μετατρέπεται σε μια περιοχή απαγορευμένη για την αστυνομία. Η εγκληματικότητα δεν περιορίστηκε. Αντιθέτως.
Σ΄ ότι έχει να κάνει με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η σχέση του ξεκίνησε άσχημα και παρά τις προσπάθειές του να διορθώσει λάθη και παραλείψεις, δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι είναι από τους πιο συμπαθείς πολιτικούς προϊσταμένους που πέρασαν από την Κατεχάκη. Δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα του προσωπικού όσο θα ΄θελαν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες και απόδειξη είναι πως εκπρόσωποι τους έφθασαν στο γραφείο του Καμμένου για να ζητήσουν βοήθεια για τα ισοδύναμα μέτρα.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ο Τόσκας θα κάνει την έκπληξη και θα τολμήσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα πρέπει ίσως κάποιοι απ΄ όσους έσπευσαν να τον “πλαισιώσουν” μόλις έγινε υπουργός ,να του πουν ότι αν παραμείνει απλά θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο της πιθανής Ιφιγένειας.
militaire