4.10.16

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Αίγυπτο: Για πρώτη φορά η ρωσική δύναμη ταχείας επέμβασης στην Β. Αφρική για ασκήσεις!


ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ! 

Για πρώτη φορά μονάδες των Ρώσων αλεξιπτωτιστών με την συνοδεία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού όπως αερομεταφερόμενα ΤΟΜΑ BMD-2Μ/-4  λαμβάνουν μέρος σε άσκηση στην Αφρική.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να συνασκηθούν με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις κάτι που από μόνο του συνιστά σημαντικότατη γεωπολιτική εξέλιξη.

Η άσκηση θα διεξαχθεί μέσα στον Οκτώβριο (ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη) και θα αφορά την πραγματοποίηση αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων με πτώσεις αλεξιπτωτιστών, γεγονός που παραπέμπει σε μονάδες ταχείας επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της βόρειας Αφρικής.
Το γεγονός ότι η Αίγυπτος θα διεξάγει ταυτόχρονα στρατιωτικές ασκήσεις με τα δύο ορθόδοξα κράτη της ευρύτερης περιοχής, την Ρωσία και την Ελλάδα έχει σαφή γεωστρατηγικά κριτήρια.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα θα βρίσκονται μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου τέσσερα Αιγυπτιακά F-16 block 40 στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στο ΣΟΤ στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα.
Έτσι έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά  με ένα τριμερή άξονα Ελλάδας, Ρωσίας Αιγύπτου διασφαλίζοντας έτσι και τα συμφέροντα της Ελλάδας στην ελληνική η ΑΟΖ καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει στην από κοινού προστασία των δύο οικονομικών ζωνών.
Παράλληλα οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου είναι στο χειρότερο δυνατό επίπεδο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας κατά τη διάκρεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Αίγυπτο αποτελείται «από πραξικοπηματίες και δεν είναι δημοκρατική και ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν».
Πως θα επιλύσει το π΄ροβλημα; Ρίχνοντας τον πρόεδρο Αλ Σίσι από την εξουσία προφανώς…
«Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου μπορεί να ξεκινήσει όταν  οι φυλακισμένοι ηγέτες της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Αιγύπτου- συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μόρσι- αφεθούν ελεύθεροι» είπε  Ερντογάν.
Σε τακτικό επίπεδο πάντως η άσκηση θα είναι μια καλή ευκαιρία για την εκπαίδευση των Ρώσων σε ερημικές περιοχές. Επίσης θα υπάρχουν εκπρόσωποι από 30 χώρες.
Η άσκση θα πραγματοποιηθεί μετά από συμφωνία με την Αιγυπτιακή πλευρά και στα πλαίσια της διεθνοποίησης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Οι στρατιωτικές σχέσεις Ρωσίας και Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα στενές ενώ υπενθυμίζεται πως το Κάιρο έχει υπο παραγγελία 50 από τα πλέον προηγμένα μαχητικά 4++ γενιάςMiG-35 σε ένα συμβόλαιο ύψους 2 δισ.$.