17.10.16

«Σκοτώθηκε σε ατύχημα» πιστεύουν οι Βρετανοί αστυνομικοί Κως: Βρήκαν αντικείμενο που ανήκε στον Μπεν


Σπαράζει η μητέρα του: «Η αστυνομία είπε πως είναι ώρα να σταματήσουμε. Έχουν δίκιο, αλλά δεν μπορώ να πω αντίο. Ο Ντίνος ήξερε και ελπίζω να καίγεται στην κόλαση»

Αντικείμενο που ανήκε στον Μπεν βρήκαν οι Βρετανοί αστυνομικοί που ψάχνουν στην Κω, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι σε συνέντευξη Τύπου για το τέλος των ερευνών τους που διήρκεσαν 21 μέρες.


«Εγώ και η ομάδα μου γνωρίζουμε, ότι ένας εκσκαφέας χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό της περιοχής στις 24 Ιουλίου 1991, πίσω από το αγροτόσπιτο το οποίο ανακαίνιζε η οικογένεια Νίνταμ. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Μπεν Νίνταμ έχασε τη ζωή του εξαιτίας ενός ατυχήματος που προκλήθηκε κοντά στο αγροτόσπιτο όπου εθεάθη τελευταία φορά να παίζει» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Τζον Κάζινς.

«Τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν του περιστατικού έχουν διερευνηθεί ενδελεχώς από την ομάδα εμπειρογνωμόνων μου. Το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα ακριβές πόρισμα στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κω δεν αποκλείει τα γεγονότα που γνωρίζουμε ότι είναι αληθή» συνέχισε. 

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων πολλά αντικείμενα ανευρέθηκαν και στις δύο περιοχές. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα θα σταλούν στην Αγγλία για περαιτέρω ανάλυση αλλά οφείλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα είναι μικρής σημασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνών. 

Μπορεί η έρευνα να μην οδήγησε ούτε κι αυτή τη φορά στον Μπεν όμως το βρετανικό κλιμάκιο δεν γυρίζει με άδεια χέρια στην Αγγλία αφού την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εντοπίστηκε ένα αντικείμενο, στο δεύτερο χωράφι, που εικάζεται πως είχε στην κατοχή του το νήπιο. 

«Ένα αντικείμενο που βρέθηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την έρευνα. Το αντικείμενο, το οποίο έχω δείξει προσωπικά στην οικογένεια του Μπεν, βρέθηκε στο δεύτερο χωράφι πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο που χρονολογείται από το 1991. Είναι προσωπική μας εκτίμηση ότι το αντικείμενο βρισκόταν στην κατοχή του Μπεν κατά τον χρόνο της εξαφάνισής του. Η ανάκτηση του αντικειμένου στο σημείο που βρέθηκε ενισχύει την εκτίμησή μου ότι κάποια μπάζα απομακρύνθηκαν από το αγροτόσπιτο λίγο μετά την εξαφάνισή του Μπεν’», πρόσθεσε ο Τζον Κάζινς και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στην Κω. Η αστυνομία δεν θέλησε να αποκαλύψει τι είναι το αντικείμενο.

Αυτό που πιστεύουν οι αστυνομικοί είναι πως ο Μπεν καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε από εκσκαφέα τον οποίο χειριζόταν ο Κωνσταντίνος Μπάρκας (Ντίνος), που πέθανε πέρυσι. Οι Βρετανοί αστυνομικοί πιστεύουν πως το άψυχο κορμάκι του Μπεν μεταφέρθηκε από το χωράφι στην περιοχή Ηρακλής, σε άλλη περιοχή. Αλλά μετά από εβδομάδες ερευνών και στα δυο σημεία, τίποτα δεν βρέθηκε.

Απογοητευμένη η μητέρα του αγοριού, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, λέει ότι πιστεύει ότι ο γιος της είναι εκεί θαμμένος, αλλά δεν μπορούν οι αστυνομικοί να τον βρουν, καθώς όπως λέει, δεν γίνεται να σκάψουν σε κήπους και σπίτι των ανθρώπων που έχουν χτίσει εκεί όλα αυτά τα χρόνια.

«Θα οργώσω» όλο το νησί για να βρω τον Μπεν, δηλώνει. «Δεν μπορώ να πω αντίο μέχρι να μάθω πού είναι», λέει η 43χρονη μητέρα. Και για ακόμη μια φορά απηύθυνε έκκληση σε όποιον ξέρει κάτι, να το πει.

«Ξέρουν ότι έχει πεθάνει αλλά δεν μπορούν να τον βρουν», είπε μιλώντας στην Mirror αφού ευχαρίστησε τα μέλη της αστυνομίας του Νοτίου Γιορκσάιρ που πέρασαν τις προηγούμενες μέρες στην Κω αναζητώντας τον χαμένο της γιο. «Η αστυνομία είπε πως είναι ώρα να σταματήσουμε την έρευνα των τελευταίων 25 ετών. Έχουν δίκιο, αλλά δεν μπορώ να πω αντίο όταν ξέρω πως βρίσκεται κάπου στο νησί. Νιώθω ράκος. Δεν γίνεται να νιώσω χειρότερα απ’ ό,τι τώρα. Δεν έφυγε από την Κω, δεν τον πήρε κανείς, άρα είναι κάπου εδώ. Πιστεύουν πως είναι εδώ αλλά δεν μπορούν να ψάξουν τα χωράφια του καθενός ή τα σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Θέλω να "σκίσω" το νησί για να τον βρω. Κάποιος ξέρει που είναι. Για όνομα του Θεού, βοηθήστε με να τον βρω. Ξέρουμε πως είναι νεκρός αλλά πρέπει να τον βρούμε. Δεν είναι εκεί που τον άφησα. Κάποιος ξέρει που είναι. Κάποιος άλλος τον έβαλε εκεί και δεν μπορώ να του πω αντίο μέχρι να μάθω ακριβώς που είναι. Σας παρακαλώ, αφήστε με να πω αντίο στον γιο μου. Δεν μπορώ να τον αφήσω εκεί, στο νησί. Πρέπει να τον βρω. Να τον πάρω κάπου όπου θα βρει γαλήνη, όπου θα βρω κι εγώ γαλήνη, όπου θα μπορώ να πενθήσω», είπε με δάκρυα στα μάτια η Κέρι Νίνταμ.



«Έχουν αρκετές πληροφορίες για να ξέρουν τι έγινε. Κάποιος άλλος έδωσε πληροφορίες, κάποιος που ήταν έφηβος και εργαζόταν για τον Ντίνο. Έμαθε για τον Μπεν και ρώτησε τον Ντίνο μερικές φορές και συνέχιζε να λέει "δεν είναι δυνατόν" αλλά μετά, το 2012, το ίδιο πρόσωπο ρώτησε ξανά τον Ντίνο και παραδέχτηκε "δεν ξέρω σίγουρα, αλλά ναι είναι πιθανό". Ο Ντίνος ήξερε. Ελπίζω να καίγεται στην κόλαση», ανέφερε.



Σύμφωνα με τα όσα είπαν, οι συνταξιούχοι αστυνομικοί που συμμετείχαν το 1991 στις έρευνες για τον Μπεν Νίνταμ δεν πιστεύουν ότι θα βρεθεί θαμμένο το μικρό αγόρι στην περιοχή της Κω όπου έγιναν οι νέες έρευνες καθώς, τα συγκεκριμένα σημεία, τα είχαν ερευνήσει και οι Έλληνες αστυνομικοί πριν 25 χρόνια και μάλιστα δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα.



Λίγες ώρες μετά, η μητέρα του Μπεν, Κέρι Νίνταμ, μίλησε στην Sunday Mirror, απαντώντας ουσιαστικά στη θεωρία των συνταξιούχων αστυνομικών... Η ίδια μίλησε με θερμά λόγια τους Βρετανούς ερευνητές που ανέλαβαν τη νέα έρευνα και τους οποίους χαρακτήρισε ήρωες. Όπως είπε στη Sunday Mirror "στηρίζει" το σενάριο ότι ο γιος της σκοτώθηκε από εκσκαφέα πριν από 25 χρόνια και ότι στη συνέχεια θάφτηκε κάπου το πτώμα του.

Όσο για τη θεωρία των Ελλήνων συνταξιούχων αστυνομικών, ότι οι καινούριες έρευνες είναι μάταιες, η μητέρα του Μπεν σχολιάζει ότι ο επικεφαλής των τωρινών ερευνών,  Jon Cousins “δε θα σταματήσει ποτέ να αναζητά την αλήθεια, για όσα χρόνια του απομένουν ως ντετέκτιβ. Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ όπως και όλους τους εθελοντές που μας βοήθησαν. Ένας άνδρας από την Ελλάδα έχασε δύο μεροκάματα για να βοηθήσει στην έρευνα της αστυνομίας".



protothema