2.10.16

Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχει τώρα καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους
«Δεν υπάρχει,τώρα, καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους. Το 2018 κι αν έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις τότε θα συζητηθεί η υπόθεση του χρέους, στη βάση της επιμήκυνσης σε βάθος χρόνου και της ελαχιστοποίησης των επιτοκίων», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ΜΜΕ σημειώνει ότι «εξ αρχής ήταν λάθος, ο όλος χειρισμός».

«Το μόνο που πέτυχε ο κ. Παππάς είναι ότι πρώτη φορά το κράτος θα πάρει λεφτά από έναν τομέα που δεν είχε πάρει ποτέ. Αυτό είναι επιτυχία. Αλλά ότι πατάχθηκε η διαπλοκή αυτό δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να το πει ο κ. Παππάς», τονίζει και προτείνει «να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα κανάλια που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια, και να πληρώσουν όλοι από 60 εκατομμύρια που είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που κατέβαλαν όλοι».
Ο κ.Λεβέντης επαναλαμβάνει την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι αν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση θα «αναλάβει πρωτοβουλίες», «για να ανατραπούν όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου 1,5 χρόνου» και «να γίνει μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους, υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εις το ακέραιο όλες».
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πριν λίγες ημέρες επιστρέψατε από την Αμερική. Από τις επαφές που είχατε πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για την άμεση απομείωση του χρέους;
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τώρα. Το 2018 κι αν έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις τότε θα συζητηθεί η υπόθεση του χρέους, στη βάση της επιμήκυνσης σε βάθος χρόνου και της ελαχιστοποίησης των επιτοκίων. Εξαρχής είχα πει στον κ. Τσίπρα «μην λέτε για άμεση ρύθμιση του χρέους, θα εκτεθείτε». Απλώς θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών τους. Διότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Υπογράφει τα πάντα, έχοντας πίσω του ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην Ευρώπη. Χρειάζονται οι οπαδοί του, αναγκαστικά, ένα ψέμα, πάνω στο οποίο θα βασίσουν την υπομονή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι έχασε ο κ. Τσίπρας την υπόθεση. Ο Ιησούς Χριστός να ήταν στη θέση του Τσίπρα δεν θα επετύγχανε τίποτα καλύτερο».
Καταγγείλατε ότι σας πλησίασε δημοσκόπος για να «φτιάξετε» τα αποτελέσματα δημοσκόπησης έναντι αμοιβής. Γιατί δεν τον κατονομάζετε;
«Ακούστε, στη Θεσσαλονίκη καθώς περιόδευα στα περίπτερα με πλησιάζει ένας και μου λέει «βλέπω τον πόλεμο που σας κάνει η ΝΔ» «βλέπω μεγάλο πόλεμο, ανεβάζουν τη Γεννηματά και το Μητσοτάκη και εξοντώνουν εσάς». Του λέω «και τι κάνουμε, αυτές είναι οι δημοσκοπήσεις, πληρώνονται κιόλας» και μου λέει «γιατί δεν αμύνεσαι με τον ίδιο τρόπο;». Εγώ σε τέτοια παιχνίδια δεν συμμετέχω του είπα. Αν μιλήσω και αποκαλύψω ποιος είναι θα τον φάνε οι άλλοι, θα τον εξοντώσουν. Οι άλλοι όμως είναι έντιμοι; Κάνω δομική προσπάθεια θεραπείας. Δεν θέλω να ακούσει η Θεσσαλονίκη ότι εγώ μια εμπιστευτική συζήτηση βγαίνω και την αποκαλύπτω, ακόμη και αν η συζήτηση αυτή περιέχει κάτι βρώμικο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έδωσα στην πυρά έναν άνθρωπο. 'Αλλωστε, ο άνθρωπος αυτός δεν μου πρότεινε αν έχουμε ένα άλφα ποσοστό επί χρήμασι να μας το αυξήσει, αλλά αντίθετα αφού πιστεύουμε ως Ένωση Κεντρώων ότι έχουμε υψηλότερο ποσοστό να κάνουμε μια δημοσκόπηση για να φανεί η αλήθεια. Εγώ προσπαθώ, όπως είπα και στον κ. Γεράκη, τον πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, να κάνουμε μια νομοθετική ρύθμιση, γιατί στο μέλλον θα δούμε πολλές δημοσκοπήσεις μαϊμού επί πληρωμή, σε εφημερίδες και κανάλια για να εντυπωσιάσουν τον κόσμο».
Πώς σχολιάζετε την όλη διαδικασία για την αδειοδότηση των ΜΜΕ;
«Εξ αρχής ήταν λάθος ο όλος χειρισμός. Προσπάθησαν να βάλουν νέα άτομα στα ΜΜΕ. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν νέα άτομα, ή και αν υπάρχουν είναι ύποπτα και αυτά, εξίσου ύποπτα με τους άλλους. Το μόνο που πέτυχε ο κ. Παππάς είναι ότι πρώτη φορά το κράτος θα πάρει λεφτά από έναν τομέα που δεν είχε πάρει ποτέ. Αυτό είναι επιτυχία. Αλλά ότι πατάχθηκε η διαπλοκή αυτό δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να το πει ο κ. Παππάς. Διότι οι ίδιοι παρέμειναν. Μιλάνε για το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα, το πόθεν έσχες των υπολοίπων είναι καθαρό; O κ. Καλογρίτσας δεν μπόρεσε να βρει το ποσόν, μετά το θόρυβο που έγινε. Προφανώς δεν είχε ο ίδιος τα λεφτά και εμφανίστηκε ως μπροστάρης άλλων. Όταν οι άλλοι είδαν ότι ψάχνουν τον Καλογρίτσα έκαναν πίσω. Δεν φταίει σε αυτό ο Τσίπρας. Και στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, αν ένας από τους πλειοδοτούντες φανεί αναξιόπιστος και δεν έχει τα λεφτά και κηρυχθεί έκπτωτος, φταίει ο υπουργός γι' αυτό; Υπάρχουν διαδικασίες συνέχισης του διαγωνισμού».
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;
«Τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει, αυτό θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό και στον Κ. Μητσοτάκη που έχω σκοπό να τον δω, είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα κανάλια που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια, να πληρώσουν όλοι από 60 εκατομμύρια που είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που κατέβαλαν όλοι, και να λειτουργήσει το ΕΣΡ για να τους ελέγξουμε σε θέματα πλουραλισμού, πληρωμής εργαζομένων, πληρωμής υποχρεώσεων κλπ. Στο πρόγραμμα της Ένωσης Κεντρώων υπήρχε το εξής κριτήριο για τη λειτουργία των καναλιών: Να έχει για παράδειγμα ο κ. Κυριακού κανάλι, αλλά να έχει το 30% και το υπόλοιπο να το έχει η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων, το ίδρυμα Νιάρχου, το ίδρυμα Ωνάση κλπ. Δηλαδή οι μετοχές να μοιραστούν, να μην υπάρχει ένας που θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Αν κάναμε πολυμετοχικά τα κανάλια όπως είναι στο εξωτερικό θα ήταν το σωστό».
Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;
«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ , πού θα τα βρει τα χρήματα; Για ποιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες μιλάει. Όταν ανέλαβε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έψαξε να βρει ποιοι είναι οι αργόμισθοι και ποιοι είναι οι εργαζόμενοι. Έδιωξε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους και ανάμεσά τους και ευσυνείδητους υπαλλήλους. Δεν έψαξε να βρει ποιοι προσέφεραν και ποιοι ήταν τρωκτικά. Και άρχισαν οι υπηρεσίες να μην λειτουργούν αφού έδιωξε και ευσυνείδητους. Το τίμιο θα ήταν να βρει τους αργόμισθους σε κάθε υπηρεσία να τους εκτοπίσει ή να τους μεταθέσει σε ιδιωτικές δουλειές, θα βρίσκαμε μια φόρμουλα, διότι δεν θέλουμε να μείνει άνεργος κανένας, αλλά δεν μπορεί να μένει στο Δημόσιο όποιος δεν προσφέρει. Όταν λένε μείωση δαπανών αυτό εννοούν, εκτόπιση αργόμισθων».
Έχετε δηλώσει ότι αν υπήρχαν πολιτικά δικαστήρια ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να καταδικαστεί και ταυτόχρονα επιμένετε στη λύση της Οικουμενικής που απαιτεί συνεργασία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Με ρώτησαν οι ομογενείς στην Αστόρια «ποιος έχει κάνει το πιο μεγάλο κακό στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ» και απάντησα η μεν ΝΔ είναι μια μόνιμη απάτη σε βάρος των εργαζομένων και του φτωχού λαού και υπηρετεί συμφέροντα και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά ανέβασε ψηλά τον πήχη, είπε ότι έχει άλλες λύσεις, θα δείρει τη Μέρκελ, θα ενώσει τους Νότιους κατά των Βορείων κ.λπ., και πήγε και τα υπέγραψε όλα. Αν υπήρχε ένα δικαστήριο και μέτραγε ύψος απάτης, ο Τσίπρας θέλει εκτέλεση, με την έννοια ότι έκανε τη μέγιστη απάτη. Ενέπνευσε στη νεολαία κάτι καινούργιο και μετά την γκρέμισε τη νεολαία και τώρα μάχεται να κρατηθεί στην εξουσία. Στην πολιτική όταν συνεργαζόμαστε, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου οι Σοσιαλδημοκράτες συνεργάζονται με τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν γίνεται γιατί ο ένας εκτιμά τον άλλο, γίνεται για τη Γερμανία. Οι ομογενείς χειροκρότησαν όταν είπα ότι ο Τσίπρας θέλει εκτέλεση, αλλά όταν είπα ότι χρειάζεται μια οικουμενική όπου θα είμαστε όλοι μαζί χειροκρότησαν πολύ πιο θερμά. Μετά την αποτυχία και των δεξιών κυβερνήσεων και των αριστερών, ο ελληνικός λαός λέει να πάμε όλοι μαζί μήπως καταφέρουμε κάτι που δεν κατόρθωσαν οι άλλοι. Αυτή είναι η τελευταία λύση για την Ελλάδα διότι διαφορετικά πάμε σε Grexit. Αν οι μισοί λένε τους άλλους μισούς προδότες δεν θα έρθει κανείς επενδυτής. Την Οικουμενική τη ζητώ για να έρθουν επενδύσεις να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας, δεν την ζητώ για να πλασαριστώ και εγώ στην κυβέρνηση, θα το είχα κάνει από πέρυσι αν με ενδιέφερε. Από πέρυσι έχω μαλώσει 3-4 φορές με τον Τσίπρα γιατί επιμένω στην Οικουμενική. Με τον Τσίπρα το μόνο που μας ένωσε είναι η απλή αναλογική, τίποτα άλλο. Η Ένωση Κεντρώων ένα χρόνο δεν έχει ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο, μόνο την απλή αναλογική, και αυτό γιατί ήρθε ο Τσίπρας στις δικές μας θέσεις».
Θα συμμετείχατε στην κυβέρνηση αν σας καλούσε ο Αλέξης Τσίπρας;
«Σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετείχα, και ούτε θα το κάνει γιατί ξέρει την απάντηση. Ούτε να το σκέπτεται αυτό καθόλου, δεν πάω με τον Τσίπρα, όπως με κατηγορεί ο Μητσοτάκης ο οποίος έκανε άξονα με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη από την εποχή της απλής αναλογικής και τώρα συμπορεύονται με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Εγώ δεν συντάχτηκα σε αυτό τον άξονα. Επειδή δεν συντάχθηκα και επειδή θέλω να μείνει όρθιο το Κέντρο στη Βουλή, ο Μητσοτάκης με παρουσιάζει, για να με εξοντώσει, ως δεκανίκι του Τσίπρα. Εγώ ήμουν και θα είμαι για πάντα Κέντρο, με τον Τσίπρα δεν πάω, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αν θέλει να τον συμβουλεύσω πάνω στα εννέα σημεία που έχει καταθέσει η Ένωση Κεντρώων. Την καλή μου πρόθεση την έδειξα την ίδια μέρα που έγιναν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου που του έστειλα τα εννιά σημεία. Εκείνος δεν μου τηλεφώνησε επί ένα χρόνο, και τώρα που είναι στις μαύρες του, θέλει τον Λεβέντη, αλλά ο Λεβέντης δεν προσφέρεται για τσόντα.
Μόνο αν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση τότε θα αναλάβω και εγώ κάποιες πρωτοβουλίες. Θα ζητήσουμε να ανατραπούν όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου 1,5 χρόνου, αυτές όλες οι προδοτικές υπογραφές και τα Μνημόνια, και θα κάνουμε μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εις το ακέραιο όλες. Εγώ έχω πάρει υπόσχεση από τους ξένους ότι αν η Ελλάδα κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις θα έχει μετά όλη τη στήριξη και την ευλογία των ξένων. Η στάση των ξένων οφείλεται στο ότι δεν μας εμπιστεύονται».

amna.gr