22.9.16

Η κυβέρνηση «τρέχει» να κλείσει άρον άρον τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. και την ελάφρυνση του χρέους


ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ 

Η κυβέρνηση τρέχει άρον άρον να προλάβει να κλείσει τα 15 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έρθει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Από τα χρήματα αυτά το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου πρους τους ιδιώτες προμηθευτές.

Ένας άλλος λόγος που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση είναι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να μην υπάρχουν δικαιολογίες από τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα το έθεσε εκ νέου από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πώς η ώρα για να εκπληρώσουν οι πιστωτές τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει της συμφωνίας είναι "τώρα".
Η κυβέρνηση μάλιστα απέκτεισε ένα ακόμη "όπλο" και αυτό είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επί της ουσίας ανοίγει παράθυρο για αποζημιώσεις τόσο από τις χώρες όσο και από τους πολίτες που επλήγησαν από τα μνημόνια, αφού υποστηρίζει πως με αυτά παραβιάστηκαν ο Χάρτης των Θεμελειωδών Δικαιωμάτων. Εκτιμάται πώς η δικαστική αυτή απόφαση "χαστούκι" στην Κομισίον δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη, όπως και το "λάθος" του ΔΝΤ. 
Μέχρι τότε ωστόσο θα πρέπει να εκπληρωθούν και τα προαπαιτούμενα. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ο εφαρμοστικός νόμος, με σκοπό να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή. Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή θα μπαινοβγαίνουν διατάξεις αφού μέχρι και χθες ακόμη, όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «παραμένουν 2-3 θέματα σε εκκρεμότητα».

Κάποια από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει ήδη η κυβέρνηση είναι η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό που ψηφίστηκα χθές κατά πλειοψηφία, ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται επίσης:
1.Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης. Η σχετική νομοθέτηση πρέπει να γίνει τώρα και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το πολιτικό κόστος που έχει το εν λόγω μέτρο, καθώς θίγει αγρότες και νέους επιστήμονες, έχει κάνει την κυβέρνηση να το τρενάρει. Ωστόσο, οι δανειστές δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα προαπαιτούμενα δεν αλλάζουν και πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.
2.Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
3.Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Όπως διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από γαλλικές πηγές, για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που στην ουσία θα κινεί τα νήματα ελέγχοντας το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προαλείφεται ο Γάλλος τεχνοκράτης, Ζακ Λε Παπ. Πρώην δεξί χέρι της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Λε Παπ έχει τα κατάλληλα «διαπιστευτήρια» για τη θέση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πλαισιωθεί από έναν Ισπανό τεχνοκράτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση Τσακαλώτου για τους τρεις Ελληνες που θα συμπληρώσουν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά την «κίτρινη κάρτα» που του έδειξαν οι δανειστές στις προτάσεις πως ως τώρα έκανε.
4.Η μεταφορά στο Ταμείο της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).
5.Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.
6.Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
7.Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
8.Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
9.Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

10.Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
11.Τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.
Παρότι τυπικά η προθεσμία εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στις 31 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, ως τις αρχές Οκτωβρίου. Και αυτό όχι μόνο για να τονωθεί η ρευστότητα Δημοσίου και αγοράς (1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες), αλλά και για να μην βρεθεί η χώρα μας σε δεινή θέση κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής, πλην όμως ουσιαστικής, συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα.

Η Σύνοδος του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον και μία ημέρα αργότερα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ιδανικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, από το Euro Working Group.
H εκταμίευση πάντως της υποδόσης δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς παράλληλα ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η οποία προδιαγράφεται αργή και βασανιστική, με αποτέλεσμα η συνδεδεμένη δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ να αποδεσμευτεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.