18.8.16

Nέα επιτυχία για την Ελλάδα: Χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα οι Μάντης - Καγιαλής! (upd)


ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΚΑΛΙ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ 

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στα 470 της ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο, κάνοντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα υπερήφανη.

Η πρώτη μέρα είχε βρει το ελληνικό πλήρωμα στην 4η θέση της γενικής κατάταξης. Με καταπληκτικές εμφανίσεις στις τρεις ιστιοδρομίες της Τρίτης (2η, 2η και 2η θέση) όμως, οι δύο ιστιοπλόοι εξασφάλισαν την παρουσία τους στην τριάδα των Ολυμπιονικών στην κατηγορία τους και στη medal race κρίθηκε το... χρώμα του μεταλλίου.
Μετά από την ολοκλήρωση των πρώτων δέκα ιστιοδρομιών οι Μάντης-Καγιαλής βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με 38 βαθμούς ποινής και η διαφορά που είχαν από τους τέταρτους δεν γινόταν να καλυφθεί στην κούρσα των μεταλλίων, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη (17/8).
Ο άνεμος στο Ρίο όμως δεν ήταν σύμμαχος. Οι διοργανωτές περίμεναν μήπως φυσήξει άνεμος ικανός να επιτρέψει στα σκάφη ν' αποπλεύσουν, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και αφού παρήλθε ο χρόνος, ενημέρωσαν για τη μετάθεση της ιστιοδρομίας.
Την Πέμπτη (18/8), οι Έλληνες ιστιοπλόοι έδωσαν μάχη με τους Αυστραλούς για το ασημένιο μετάλλιο, ένα λάθος των αντιπάλων τους τούς έδωσε την ευκαιρία να περάσουν μπροστά μετά την τρίτη σημαδούρα, ωστόσο το φινάλε τους βρήκε πίσω από το πλήρωμα από την Αυστραλία, με αποτέλεσμα να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο.
Ποιοι είναι οι Ολυμπιονίκες Μάντης - Καγιαλής και τι έχουν καταφέρει:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ
Η ιστιοπλοΐα μπήκε στη ζωή του Παναγιώτη Μάντη στην ηλικία των 8 ετών, με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο των Τζιτζιφιών Καλλιθέας να τον βάζει για πρώτη φορά σε σκάφος, στην κατηγορία των μικρών, όπου κατάφερε να κερδίσει πολλά μετάλλια.
Το 1994 πήρε μεταγραφή στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιώς και μετά την κατηγορία των Optimist ασχολήθηκε με τα 420, με τα οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας.
Το 2001 άρχισε να ασχολείται με την Ολυμπιακή κατηγορία των 470, με τα οποία χάραξε... γραμμή για μία σπουδαία καριέρα πλούσια σε διακρίσεις μέχρι τη σημερινή κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.
Είχε προηγηθεί βέβαια η τρίτη θέση που είχε καταλάβει μαζί με τον Παύλο Καγιαλή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 και 2014.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.: 30/9/1981, ΑΘΗΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.70 και 63κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΠΠ Ν.Α. 2001 - 2002 (470), 5ος ΕΠ Ν.Α. 2002 (470), 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ
Το ταλέντο του Παύλου Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα έγινε διακριτό στην ηλικία των 7 ετών, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Πόρτο Καρρά στην κατηγορία των Optimist.
Γρήγορα ενσωματώθηκε στην Εθνική Ομάδα και συγκεκριμένα στα 12 του χρόνια, έχοντας προχωρήσει στις κατηγορίες των 420 και 470 με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης.
Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των 470 Νέων Ανδρών, ενώ το 2003 μεταπήδησε στην Αθήνα για να έχει πιο έντονες προπονήσεις.
Σήμερα ανήκει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βουλιαγμένης, έχοντας πανηγυρίσει με τον Μάντη τις τρίτες θέσεις στα Παγκόσμια του 2013 και 2014 και φυσικά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/7/84, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.84 και 74κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ν.Ο. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΕΦΑΑ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΕΠ 2010, 2ος ΕΠ 2015, 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ
---------------------------------------------------------------------------------------
Το χρώμα του μεταλλίου που θα πάρει το ελληνικό πλήρωμα ιστιοπλοΐας στον τελικό των 470 θα μάθουμε σε λίγο.
Οι Μαντής και Καγιαλής εξασφάλισαν θέση στο βάθρο, έχοντας κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στη Μαρίνα ντα Γκλόρια του Ρίο. Ως γνωστόν, χθες Τετάρτη, αναβλήθηκε ο τελικός ιστιοπλοΐας στα 470, λόγω άπνοιας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η medal race.