28.8.16

Επαίρονται οι Αμερικανοί πιλότοι των F-22: «Είχαμε γίνει η σκιά των συριακών Su-24 αλλά ποτέ δεν κατάλαβαν ότι ήμασταν εκεί»


«ΔΙΑΡΡΟΕΣ» ΤΗΣ USAF ΓΙΑ ΤΑ «ΑΟΡΑΤΑ» F-22 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Σε διαρροή δηλώσεων των πιλότων των μαχητικών F-22 (5ης γενιάς) που αναχαίτισαν συριακά βομβαρδιστικά υποστρατηγικής κρούσης της δεκαετίας του 1970, Su-24 προχώρησε η αμερικανική Αεροπορία.
Οι Αμερικανοί πιλότοι επαίρονται ότι "Οι Σύροι χειριστές των Su-24 δεν αντιλήφθηκαν ποτέ την παρουσία των αμερικανικών stealth μαχητικών, λέγοντας πως θα μπορούσαν να τα είχαν καταρρίψει πολύ εύκολα".

Και αυτό είναι απόλυτα λογικό από την στιγμή που ακόμα και τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν Su-24 και μάλιστα το εκσυγχρονισμένο ρωσικό "SM".
Οι πιλότοι των δύο F-22 που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο της 19ης Αυγούστου διατάχθηκαν να αναχαιτίσουν δύο Su-24 της συριακής Αεροπορίας τα οποία πετούσαν κοντά  στην πόλη Hasakah στην οποία υπήρχαν και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Ένας από τους πιλότους των F-22 ένας  38χρονος επισμηναγός  δήλωσε πως είχε γίνει η «σκιά»  των συριακών Su-24 και στους τρεις κύκλους που πραγματοποίησαν πάνω από την περιοχή.
«Φάνηκε πως δεν είχαν ιδέα ότι ήμασταν εκεί» δήλωσε πιο συγκεκριμένα. Όπως αναφέρει ο αντιπτέραρχος της αμερικανικής Αεροπορίας Jay Silveria η  στιγμή αυτή της έντασης θα μπορούσε να είχε καταλήξει με την επίθεση των αμερικανικών μαχητικών εάν στο έδαφοςδιαπιστωνόταν ότι υπήρχαν απώλειες Αμερικανών στελεχών των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πόλη για την εκπαίδευση των Κούρδων.
«Το μόνο που χρειαζόμουνα εκείνη τη στιγμή για να δώσω την εντολή να καταρριφθούν ήταν μια και μόνο αναφορά από τις δυνάμεις μας στο έδαφος ότι δέχονται πυρά από τα συριακά βομβαρδιστικά», λέει ο Silveria που βρίσκεται  στο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων Μέσης ανατολής της αμερικανικής Αεροπορίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα F-22 ήταν στην «κατάλληλη θέση συνεχώς» για να καταρρίψουν τα συριακά Su-24.
Η Ουάσιγκτον λέει πως η πόλη Hasakah είναι μια περιοχή στην οποία ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει κανένα αεροσκάφος ρωσικό ή της Συρίας να μην πραγματοποιεί αποστολές. 
Αν και όπως σημειώνεται συνήθως τα αμερικανικά μαχητικά κρατούν πάντα απόσταση ασφαλείας από ρωσικά η συριακά αεροσκάφη αυτή τη φορά δόθηκε άδεια στα F-22 από τους διοικητές τους να πλησιάσουν τα Su-24 για να διαπιστώσουν εάν μετέφεραν οπλικό φορτίο.
«Σε κανένα σημείο της αναγνώρισης αυτής οι Σύροι πιλότοι είχαν ιδέα ότι δύο F-22 είχαν γίνει η σκιά τους», είπαν και οι δύο πιλότοι των αμερικανικών αεροσκαφών.
Μάλιστα όπως αναφέρουν ακόμη κάθε προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί τους απέβη άκαρπη.
Αργότερα βέβαια διαπιστώθηκε πως τα Su-24 δεν μετέφεραν οπλισμό και πως βρίσκονταν σε μια απλή πτήση μετάβασης. Ο δεύτερος πιλότος του F-22 ένας 30χρονοςσμηναγός ανέφερε στην USA Today: «Εκείνη την ώρα σκεφτόμουν πως μπορώ να αποκλιμακώσω την κατάσταση στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου και την ίδια ώρα να διασφαλίσω την ασφάλεια της αποστολής  μας».
Η συμπεριφορά της Συρίας σταμάτησε όταν η Ουάσιγκτον πέρασε το κατάλληλο «μήνυμα» είπε ο Πτέραρχος  Charles Corcoran διευθυντής επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία τονίζοντας πως «δεν είμαστε εδώ για να καταρρίψουμε κανένα ρωσικό ή συριακό αεροσκάφος».
Τον Οκτώβριο του 2015 Ρωσία ιαι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία.

pronews