3.8.16

Ερευνούν και την «πολιτοφυλακή των Εξαρχείων» για τους πυροβολισμούς στην Πρεσβεία του Μεξικού


Το ενδεχόμενο η επίθεση με πυροβολισμούς στην Πρεσβεία του Μεξικού, προ ενός τριημέρου, να σχετίζεται με πρόσφατες ένοπλες ενέργειες στα Εξάρχεια κι ανάμεσα σε αυτές την δολοφονία - στις 7 Ιουνίου 2016 - ενός 37χρονου Αιγυπτίου διακινητή ναρκωτικών, ερευνά τα τελευταία 24ωρα η ΕΛΑΣ. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχε αναλάβει η οργάνωση «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. δεν αποσυνδέουν την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικό με κατάληψη του ίδιου χώρου από μέλη της αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» στις 29 Ιουνίου όπου φάνηκε ότι η συγκεκριμένη χώρα της λατινικής Αμερικής είναι στο «στόχαστρο» αντιεξουσιαστών.  
Σύμφωνα με πληροφορίες στην εν λόγω κατάληψη προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ μελών του «Ρουβίκωνα» και διπλωματών του Μεξικό. Ακόμη η εν λόγω επίθεση συνδυάζεται και με την επίδειξη όπλων από αναρχικούς σε κινητοποίηση στα Εξάρχεια τον περασμένο Μάρτιο όπου μάλιστα υπήρχαν απειλές για χρήση του οπλισμού.  

Από την άλλη πλευρά οι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ.  δίνουν μικρότερες πιθανότητες η επίθεση αυτή να σχετίζεται με τις οργανώσεις Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που έχει προχωρήσει σε επιθέσεις με πυροβολισμούς εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, της πρεσβείας του Ισραήλ, της πρώην κατοικίας του Γερμανού Πρέσβη κλπ.  

Μηδαμινές θεωρούνται ακόμη οι πιθανότητες για επανεμφάνιση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε αναλάβει την ευθύνη για μία παρόμοια επίθεση - χωρίς αρχικά να γίνουν αντιληπτοί οι πυροβολισμοί - που είχε σημειωθεί στις 25 Μαΐου 2014 (ανήμερα των Ευρωεκλογών) στην πίσω πλευρά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

 Η οργάνωση αυτή θεωρείται πάντως ότι είχε πρόσκαιρη δράση. Χωρίς ωστόσο προς το παρόν να μπορεί ν αποκλεισθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο αφού δεν έχουν βρεθεί πλήρη υπολείμματα σφαιρών ώστε να υπάρξει πλήρης βαλλιστικός έλεγχος. Με τον φόβο ένοπλο τμήμα της επονομαζόμενης «πολιτοφυλακής των Εξαρχείων» να προχωρήσει σε νέα επίθεση 

Η ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικό - στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι - από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα φέρεται να σημειώθηκε το ξημέρωμα της Κυριακής. Σύμφωνα με δύο αυτόπτες οι δράστες κρατούσαν όπλα με μεγάλη λαβή, πιθανόν Καλάσνικοφ. Οι δύο σφαίρες που έριξαν κτύπησαν σε γραφεία χρηματιστηριακής εταιρείας και άλλης με ενδύματα που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο.

Η επεισοδιακή κατάληψη από τον «Ρουβίκωνα» της πρεσβείας του Μεξικού στα τέλη Ιουνίου είχε συνοδευτεί από κείμενο όπου αναφερόταν «στη χώρα των 120 εκατομμυρίων ανθρώπων και της 15ης οικονομίας παγκοσμίως οι κοινωνικές ανισότητες όχι μόνο είναι αβυσσαλέες, αλλά αυξάνονται και με τρομακτικούς ρυθμούς. Ενώ οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις ζουν στην απόλυτη ένδεια, μια αισχρή μειοψηφία 2.500 πολυεκατομμυριούχων, κατέχει το 43% του πλούτου της χώρας, με την περιουσία του πλουσιότερου εξ' αυτών να ισοδυναμεί με το 6% του ετήσιου ΑΕΠ του Μεξικό».

Για να συμπληρωθεί αμέσως μετά «στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους λαούς του Μεξικό, ενώνοντας τη φωνή μας με τη δική τους στο δίκαιο αγώνα τους για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Απαιτούμε από το διεφθαρμένο μεξικανικό κράτος να τερματίσει την καταστολή, να πάψει τις διώξεις στους αγωνιστές, να ελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να σταματήσει την καταλήστευση των αυτοχθόνων φυλών και την αρπαγή και καταστροφή της γης τους». 

tovima