28.8.16

Επτά σενάρια με τα οποία η Χίλαρι Κλίντον χάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές-θρίλερ του Νοεμβρίου


ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ «ΡΟΚΑΝΙΣΕ» ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΩΝ Ο Ν.ΤΡΑΜΠ

Η «Libération» παραθέτει επτά σενάρια με τα οποία η Χίλαρι Κλίντον χάνει την προεδρία των ΗΠΑ. Σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, μείωσε μόλις στις 5 μονάδες την διαφορά από τις 12 στις οποίες είχε φθάσει, όπως κατέγραψε μια κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
 
Συνυπολογιζομένων και υποψηφίων από μικρά και εναλλακτικά κόμματα, το προβάδισμα της Κλίντον συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο: την υποστηρίζει ένα 39% των πιθανών ψηφοφόρων, έναντι ενός 36% που τάσσεται υπέρ του Τραμπ, ενός 7% που τάσσεται υπέρ του Φιλελεύθερου Γκάρι Τζόνσον κι ενός 3% που υποστηρίζει την Τζιλ Στάιν, την υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.
 
Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη από την 22η ως την 25η Αυγούστου, βρήκε ότι το 41% των πιθανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της Κλίντον ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ του Τραμπ. Ωστόσο το 23% των ψηφοφόρων απάντησε ότι δεν επιλέγει κανέναν τους και αυτό είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.
 
Ας δούμε τα επτά σενάρια
 
1) Τα προεκλογικά ντιμπέιτ. Παρ' όλο που η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης εδώ και έναν χρόνο, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δείχνουν ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αν όχι τις τελευταίες εβδομάδες. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, τα τρία ντιμπέιτ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση. Η Χίλαρι έχει βέβαια μεγάλη πείρα σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Ποτέ έως τώρα όμως δεν έχει αντιμετωπίσει έναν τόσο απρόβλεπτο και προκλητικό υποψήφιο. «Ο Τραμπ θα βρίσκεται συνεχώς στην επίθεση» προβλέπει ο Γκρέγκορι Κρεγκ, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα. Η πρώτη μονομαχία θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου.
 
2) Μια ασθενής κινητοποίηση. Αν η υποψήφια των Δημοκρατικών εξασφαλίσει ένα πειστικό προβάδισμα, ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι τους. Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ πάλι -που μισούν τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και τις δημοσκοπήσεις- μπορεί να κινητοποιηθούν μαζικά για να διαψεύσουν τα προγνωστικά. Ο κίνδυνος για τη Χίλαρι είναι ακόμη μεγαλύτερος από το γεγονός ότι οι κατηγορίες στις οποίες στηρίζεται είναι κι εκείνες που απέχουν περισσότερο: οι νέοι και οι ισπανόφωνοι.
 
3) Νέες αποκαλύψεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσε να προέλθουν από τη Wikileaks, καθώς ο ιδρυτής του ιστότοπου αυτού -ο Τζούλιαν Ασάνζ- θέλει να εκδικηθεί τη Χίλαρι για τη στάση της στο παρελθόν απέναντί του. Ήδη στα τέλη Ιουλίου, η ιστοσελίδα δημοσίευσε πάνω από 19.000 μέιλ της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, που έδειχναν ότι το κόμμα ευνοούσε τη Χίλαρι έναντι του Σάντερς. Και οι χάκερ -που χωρίς αμφιβολία είναι Ρώσοι- φαίνεται ότι έχουν στα χέρια τους μηνύματα εκατοντάδων ηγετών του κόμματος.
 
4) Η κακή κατάσταση της οικονομίας. Η βασική ανησυχία των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παραμένει η οικονομία. Με μια πρώτη ματιά, οι δείκτες είναι καλοί: η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ η δημιουργία θέσεων απασχόλησης τον Ιούλιο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Όμως η αναιμική ανάπτυξη και η στασιμότητα των μισθών αποτελούν ισχυρά όπλα στα χέρια του Τραμπ. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 37% των Αμερικανών πιστεύει ότι η οικονομία βελτιώνεται, ενώ το 58% ότι επιδεινώνεται.
 
5) Μια τρομοκρατική επίθεση. Οι επιθέσεις στο Παρίσι και τον Σαν Μπερναρντίνο, στα τέλη του 2015, βοήθησαν τον Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ομπάμα και την Κλίντον ότι «ίδρυσαν» το Ισλαμικό Κράτος. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχθούν μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, η επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου θα ενισχυθεί.
 
6) Ένα πρόβλημα υγείας. Το νέο επιχείρημα του Τραμπ είναι ότι η Χίλαρι δεν έχει το σωματικό και ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Αμερικής. Σε ηλικία 68 ετών, η Χίλαρι θα είναι η πιο ηλικιωμένη από τους Προέδρους που έχουν εκλεγεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: ο Τραμπ είναι δύο χρόνια μεγαλύτερός της. Και δεν κρύβει ότι του αρέσει το μπέικον, το τηγανητό κοτόπουλο και τα McDo. Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια συνταγή καλής υγείας.
 
7) Μια πολιτική δολοφονία. Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υπέρμαχους της οπλοφορίας να σταματήσουν τη Χίλαρι, προκλήθηκε κατακραυγή. Σε μια χώρα όπου πολλοί πρόεδροι και υποψήφιοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί -ο Λίνκολν, ο JFK, ο Τζορτζ Γουάλας- η φράση αυτή δεν έκανε καλή εντύπωση. Αλλά...