3.8.16

Σε «τρίτες χώρες» θα στέλνει τους πρόσφυγες η ΕΕ, εάν ναυαγήσει η συμφωνία με την Τουρκία

Δικαιώνεται ο συνεργάτης μας Juan,που με το "ιδιαίτερο" στυλ του είχε προτείνει κατ επανάληψη τη μεταφορά των αλλοδαπών στην Αφρική.Τώρα η ΕΕ το σκέπτεται σοβαρά σαν μόνη λύση.Efenpress 

Μια νέα εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προτείνει ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestiya υπό καθεστώς ανωνυμίας, η πηγή του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πλέον πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα μετανάστευσης εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία της με την ΕΕ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΕ θα σκεφτεί σοβαρά τη λύση να στέλνει τους πρόσφυγες σε «τρίτες χώρες». Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούσε απάνθρωπη την πρακτική της μεταφοράς προσφύγων σε άλλες χώρες, ωστόσο μπορεί πολύ σύντομα να μείνει χωρίς άλλη επιλογή.
«Οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται πολύ για την εύρυθμη λειτουργία της συμφωνίας με την Τουρκία και η πλευρά μας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η δήλωση του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής είναι ένα καθαρό μήνυμα. Αν αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή, αυτό θα σημάνει τη διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης της ΕΕ με την Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και της συμφωνίας για το προσφυγικό», τόνισε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.    
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι ως «απάντηση» η Τουρκία θα σταματήσει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων με προορισμό την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες θα ψάξουν να βρουν εναλλακτική λύση για την προσφυγική κρίση.
«Φυσικά και διεξάγουμε ήδη ανεπίσημες συζητήσεις για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας από την Τουρκία. Εάν συμβεί αυτό, όλα τα στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου θα διακόψουν τις διακοπές τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα μόνη της δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που θα θελήσουν να περάσουν στη χώρα - έτσι, η Ελλάδα θα γινόταν ένας τόπος γεμάτος με φράχτες και κέντρα κράτησης προσφύγων», είπε ο αξιωματούχος.
Προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τους πρόσφυγες-μετανάστες σε τρίτες χώρες. Και λέγοντας «τρίτες χώρες», ο αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου εννοεί χώρες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, ωστόσο δεν θέλησε να κατονομάσει ποιες είναι αυτές.  
Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα απείλησε να ακυρώσει τη συμφωνία της με το προσφυγικό σε περίπτωση που η ΕΕ δεν επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς βίζα δηλαδή, των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
«Αν δεν καταργηθεί η βίζα, θα αναγκαστούμε να υπαναχωρήσουμε από τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Η κατάργηση της βίζας θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές ή στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά περιμένουμε να μας πουν ημερομηνία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.