11.8.16

Ευτυχώς υπάρχει και ο τουρισμός: 306.000 περισσότερες αεροπορικές αφίξεις τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι


Ευτυχώς υπάρχει και ο τουρισμός και δίνει νότα αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξημένες κατά 9,1% ήταν οι αεροπορικές αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας τον Ιούλιο, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Οι οδικές αφίξεις τον Ιούλιο, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά 1,6%. 

Έτσι, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 306.000 περισσότερες αφίξεις από πέρυσι, αεροπορικώς και οδικώς.Οι αεροπορικές αφίξεις του Ιουλίου στην Αθήνα σημείωσαν αύξηση κατά 10%, στις Κυκλάδες κατά 8,7%, στην Κρήτη κατά 12,8%, στην Κέρκυρα κατά 14,7%, στη Θεσσαλονίκη κατά 11,4%, στη Ρόδο κατά 11,6%, ενώ μείωση υπήρξε στην Κω (κατά 13%), στη Σάμο (-16%) και στη Μυτιλήνη κατά 62%.
Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις, κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση +26,8%, +3,8%, +3,7% και +46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση – 7,2%.Σε επίπεδο επταμήνου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο +6,4% ή περίπου +556.000 αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. 
Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο επτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -4,8% ή περίπου -307.000 αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015. Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε παραμένει ρευστή, σχολιάζει σχετικά ο ΣΕΤΕ, προσθέτοντας: Η ισχυροποίηση του ρεύματος «last minute», δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων +6%, όμως στη παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων. 
Παράλληλα, είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι η ανωτέρω αναφερόμενη αύξηση δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.Αναφορικά με την τουριστική επιχειρηματικότητα, είναι βέβαιο ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση, η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων, δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν αρνητική εικόνα.